Νέες αναθεωρήσεις οίκων για την ανάπτυξη

Νέες αναθεωρήσεις οίκων για την ανάπτυξη

Σε περαιτέρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα προχωρούν οι διεθνείς οίκοι, προβλέποντας πλέον ρυθμούς κάτω του 3%.

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε περαιτέρω αναθεώρηση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στην Ελλάδα προχωρούν οι διεθνείς οίκοι, προβλέποντας πλέον ρυθμούς κάτω του 3%. Η Bank of America εκτιμά το ελληνικό ΑΕΠ φέτος με ρυθμούς της τάξης του 2,6% από 3% που προέβλεπε πριν από ένα μήνα, ενώ στο 6,6% τοποθετεί τον πληθωρισμό φέτος και στο 2,4% το 2023. Η ING από την πλευρά της προχώρησε σε μικρή αναβάθμιση της εκτίμησής της τοποθετώντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος στο 2,9% από 2,6% που προέβλεπε επίσης πριν από ένα μήνα, ενώ μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του 2023 στο 2,4% από 3,1% πριν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ολλανδικής τράπεζας, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα αναμένεται να κορυφωθεί στο β΄ τρίμηνο στο 8,1%, ενώ στο σύνολο του έτους θα κινηθεί στο 7,1% από 6% που προέβλεπε πριν από ένα μήνα, και το 2023 εκτιμά πως θα υποχωρήσει στο 2,3%.

Λευκή κόλλα… από τους ελεγκτές της ΕΥΔΑΠ

Για πρώτη φορά έπειτα από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, οι ορκωτοί λογιστές – ελεγκτές της ΕΥΔΑΠ δεν γράφουν καμία παρατήρηση στον ισολογισμό της. Η συμφωνία με το Δημόσιο, που έκλεισε ζητήματα απαιτήσεών του και καθάρισε τον ορίζοντα για την εισηγμένη, λειτούργησε προφανώς καταλυτικά, όπως και το ευρύτερο ξεκαθάρισμα άλλων χρονιζουσών εκκρεμοτήτων. Η προσοχή της αγοράς στρέφεται τώρα στις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της για το μέρισμα που θα προτείνει στην τακτική γενική συνέλευση, το καλοκαίρι, για να διανεμηθεί.

Το πρώτο ψηφιακό έργο του Ταμείου Ανάκαμψης

Συμβασιοποιήθηκε χθες το πρώτο έργο ψηφιακού μετασχηματισμού που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το έργο, που επιχορηγείται με 36,1 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου ψηφιακού εργαλείου για τη συνολική αναβάθμιση του συστήματος χρηματοοικονομικής και δημοσιονομικής διαχείρισης του Δημοσίου. Οπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυρ. Πιερρακάκης, το συγκεκριμένο έργο θα επιτρέπει να υπολογίζεται το αποτέλεσμα που κάθε δαπάνη παράγει.

Ηλεκτρονικά οι καταγγελίες

Καταγγελίες ανακοίνωσαν ότι θα δέχονται τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων από παραγωγούς, οι οποίες θα σχετίζονται με φαινόμενα απόκρυψης αποθεμάτων και αισχροκέρδειας στην πώληση ζωοτροφών και άλλων αγροτικών εφοδίων. Οι καταγγελίες θα μπορούν να αποστέλλονται ηλεκτρονικά σε δύο συγκεκριμένα emails που έδωσαν στη δημοσιότητα τα δύο υπουργεία ([email protected] και [email protected]). Πάντως, εδώ και αρκετές εβδομάδες γνωρίζουμε ότι έχουν φθάσει στα αρμόδια γραφεία καταγγελίες –κάποιες έχουν γίνει και δημοσίως, όπως αυτή του Ινστιτούτου Ελληνικού Γάλακτος– και αναμένουμε να δούμε εάν έχουν ελεγχθεί, αλλά και ποιο ήταν το αποτέλεσμα των ελέγχων.

Συγχωνεύονται ΕΤΕΜ και Cosmos Aluminium

Τρεις περίπου μήνες μετά την ανακοίνωση της Elvalhalcor για διερεύνηση στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της θυγατρικής της ΕΤΕΜ και της Cosmos Aluminium, η σύμπλευση των δύο εταιρειών βρίσκεται στη γραμμή εκκίνησης. Oπως ανακοινώθηκε χθες, η ΕΤΕΜ έχει υπογράψει με τη βιομηχανία διέλασης Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας. Η συμφωνία προβλέπει τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΕΤΕΜ από την Cosmos Aluminium, όπου η θυγατρική της Elvalhalcor θα διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής. Η ΕΤΕΜ αποτελεί την ιστορικότερη εταιρεία διέλασης αλουμινίου. Ξεκίνησε την παραγωγική της δραστηριότητα τη δεκαετία του ’60 ως «Αλουμίνιον Αθηνών» και ιδρύθηκε ως «Εταιρεία Ελαφρών Μετάλλων» (ΕΤΕΜ) το 1971. Η Cosmos Aluminium ιδρύθηκε το 2007 από τον Ξενοφώντα Καντώνια, ύστερα από την αποχώρησή του από τις «Βιοκαρπέτ» – Exalco. Το 2020 ο κύκλος εργασιών της Cosmos ανήλθε σε 114 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή