Τα οφέλη της ευελιξίας στα ελληνικά ομόλογα

Τα οφέλη της ευελιξίας στα ελληνικά ομόλογα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ενεργοποίηση της ευελιξίας του προγράμματος επανεπενδύσεων του PEPP από την ΕΚΤ αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για τα ελληνικά ομόλογα, εκτιμά η Goldman Sachs. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, εάν δεν υπήρχε η ευελιξία η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει μέσω των επανεπενδύσεων ελληνικά ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με το «όπλο» της ευελιξίας και με την υπόθεση ότι θα γίνει πλήρης διάθεση των επανεπενδύσεων του PEPP του 2022 και του 2023 σε χώρες της περιφέρειας, η ΕΚΤ μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 13 δισ. ευρώ, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση κατά 83,6 μ.β. των ελληνικών spreads. Πάντως, κατά την αμερικανική τράπεζα, η ευελιξία στις επανεπενδύσεις, αν και θα προσφέρει κάποια ανακούφιση, δεν επαρκεί ως εργαλείο καταπολέμησης της κρίσης. Αντιθέτως, η πρόοδος στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ενός νέου προγράμματος θα είναι πιο σημαντική για τη μείωση των spreads.

Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Μετάβασης

Τον δρόμο για τη χρηματοδότηση του νέου αναπτυξιακού μοντέλου στις λιγνιτικές περιοχές της χώρας και τα εξαρτημένα από το πετρέλαιο νησιά άνοιξε η Ε.Ε. εγκρίνοντας χθες το ελληνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Πρόγραμμα ΔΑΜ) και τα τρία Εδαφικά Σχέδια που το συνοδεύουν, συνολικού προϋπολογισμού 1,63 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το 1ο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που εγκρίνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πρέπει να σημειωθεί ότι αποτελεί το μεγαλύτερο σχέδιο οικονομικού μετασχηματισμού και τοπικής ανάπτυξης στη σύγχρονη Ελλάδα.

Νέες παραγωγές εντάχθηκαν στο καθεστώς επιχορήγησης

Σημαντικός αριθμός νέων παραγωγών έχει ενταχθεί το τελευταίο διάστημα στο καθεστώς του νόμου 4487/2017 (cash rebate) για επιδότηση του 40% των επιλέξιμων δαπανών. Η λίστα περιλαμβάνει τις τηλεοπτικές σειρές «Ετερος Εγώ – Νέμεσις» και «Φίλος», με ποσά επιδότησης 448.000 ευρώ και 454.100 ευρώ αντίστοιχα. Οπως και η σειρά δέκα επεισοδίων «Γέφυρα» που επιδοτείται με 615.700 ευρώ και η ταινία «13/11» που επιχορηγείται με 339.000 ευρώ.

Η κοινοτική οδηγία για κατώτατους μισθούς

Πολλά κοινά σημεία με τη διαδικασία που ακολουθείται στη χώρα μας όσον αφορά την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, που φέτος οδήγησε σε ετήσια αύξηση της τάξεως του 9,7%, έχει η κοινοτική οδηγία για επαρκείς κατώτατους μισθούς, ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του ο Ελληνας υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κατά την παρέμβασή του στο συμβούλιο υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. Πρόκειται για την οδηγία που εγκρίθηκε πρόσφατα από το Ευρωκοινοβούλιο και χθες υπερψηφίστηκε στο πλαίσιο του συμβουλίου. Σύμφωνα, δε, με τον κ. Χατζηδάκη, μέσω αυτής επιτυγχάνεται ισορροπία ανάμεσα στο δίκαιο αίτημα να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι μέρισμα από την ανάπτυξη και στην ανάγκη διαφύλαξης της ανταγωνιστικότητας των οικονομιών.

Προς λύση η υπόθεση του «Παλαιού Λατομείου»

Φαίνεται πως έπειτα από τρεις και πλέον δεκαετίες νομικών αντεγκλήσεων μεταξύ της «Κέκροψ» και του Ελληνικού Δημοσίου για την κυριότητα της έκτασης του «Παλαιού Λατομείου» στο Π. Ψυχικό, οδεύουμε προς τη «λύση του δράματος». Ο Αρειος Πάγος, με σχετική απόφασή του, έκανε δεκτή την αγωγή του Ελλ. Δημοσίου, αναγνωρίζοντάς το ως κύριο του μεγαλύτερου μέρους της διεκδικούμενης έκτασης και συγκεκριμένα για τα 242,25 στρέμματα, επί συνόλου 292 στρεμμάτων. Η διοίκηση της «Κέκροψ» δεν έχει ακόμα αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί δύο αναιρέσεις αποφάσεων σε επίπεδο Εφετείου, πριν από την τελευταία αυτή απόφαση του Αρείου Πάγου.​​​​​​ Η τελευταία απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, το 2019, είχε δικαιώσει την «Κέκροψ». Το Δημόσιο προσέφυγε στον Αρειο Πάγο, που εξέδωσε πέρυσι τον Απρίλιο σχετική απόφαση με την οποία αναιρείται η απόφαση του Εφετείου, ενώ με την τελευταία του απόφαση δικαιώνει πλέον το Δημόσιο. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή