Η Ελλάδα στους νικητές της ανάπτυξης το 2022

Η Ελλάδα στους νικητές της ανάπτυξης το 2022

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ισχυρή ανάκαμψη του τουρισμού, η ενίσχυση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών και η στήριξη των επενδύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα οδηγήσουν τις οικονομίες των χωρών του Νότου σε σημαντική υπεραπόδοση έναντι της υπόλοιπης Ευρωζώνης, σημειώνει η Oxford Economics. «Οι παραδοσιακές δυνάμεις του τουρισμού, όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, θα είναι οι νικητές το 2022 όσον αφορά την ανάπτυξη του ΑΕΠ», τονίζει ο οίκος χαρακτηριστικά. Παράλληλα, εκτιμά πως οι θετικοί αυτοί άνεμοι γύρω από τις οικονομίες τους θα είναι αρκετά ισχυροί ώστε να αντισταθμίσουν τη σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών βραχυπρόθεσμα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό, καθώς η νίκη αυτή του Νότου έρχεται σε μια περίοδο που οι επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων της περιοχής.

Εγγυητικές αξίας 89,6 εκατ. από το ΤΜΕΔΕ το 2021

Συνολικά κεφάλαια 89,6 εκατ. ευρώ με τη μορφή εγγυητικών επιστολών παρείχε στις τεχνικές εταιρείες-μέλη του το Ταμείο Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Εργων (ΤΜΕΔΕ) κατά τη διάρκεια του 2021. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξεως του 18,63% σε ετήσια βάση, έναντι των 75,55 εκατ. ευρώ το 2020. Παράλληλα, το Ταμείο χορήγησε και 18,7% περισσότερες εγγυητικές και συγκεκριμένα 9.220 από 7.768 το 2020. Τα ίδια κεφάλαια του ΤΜΕΔΕ διαμορφώνονται σε 168 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 0,55% σε ετήσια βάση, ενώ τα λειτουργικά κέρδη EBITDA διαμορφώθηκαν σε 1,5 εκατ. ευρώ.

Οριστικός ανάδοχος το σχήμα ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος 

Οριστικό ανάδοχο για το έργο της κατασκευής συστήματος ηλεκτροκίνησης και αντιθορυβικών ηχοπετασμάτων στο τμήμα Κιάτου – Ροδοδάφνης αποτελεί η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ – Μυτιληναίος. Η ΕΡΓΟΣΕ έχει καλέσει το σχήμα των δύο εταιρειών να προσέλθει την Τετάρτη 6 Ιουλίου προκειμένου να υπογράψει τη σύμβαση που είναι αρχικού προϋπολογισμού 84 εκατ. ευρώ, με τον μειοδότη να έχει προσφέρει έκπτωση 18,34% (55,3 εκατ. ευρώ).

Συνεργασία Intrakat με τη βελγική Parkwind

Αναμενόταν από καιρό και πλέον επισημοποιήθηκε. Ο λόγος για την κίνηση της Intrakat να συνάψει στρατηγική συνεργασία με ξένο όμιλο για την υλοποίηση επενδύσεων στον κλάδο των ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ρνέργειας). Το όνομα του «εκλεκτού» είναι η εταιρεία Parkwind, ένας βελγικός όμιλος με ειδίκευση σε έργα πράσινης ενέργειας και δη υπεράκτια αιολικά πάρκα. Αυτό ακριβώς θα είναι και το αντικείμενο της συμμαχίας των δύο ομίλων, με την Intrakat να σχεδιάζει την είσοδό της και στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Εκτός από τα υπεράκτια και τα συμβατικά αιολικά πάρκα, σχεδιάζει επενδύσεις και στους σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, με εννέα σχετικές άδειες.

Η Fitch, για το νέο εργαλείο της ΕΚΤ

Θετικό ένα νέο πρόγραμμα στήριξης από την ΕΚΤ, ωστόσο η αξιολόγηση των χωρών με υψηλό χρέος θα εξαρτηθεί κυρίως από τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, διαμηνύει ο οίκος Fitch. Οπως επισημαίνει, το νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο η έντονη μεταβλητότητα του κόστους δανεισμού να επηρεάσει αρνητικά τη δυναμική του χρέους στις ευάλωτες χώρες της Ευρωζώνης. Αυτό θα υποστηρίξει την πιστοληπτική τους ικανότητα, αλλά η πρόοδος στη σταθεροποίηση και στη μείωση του χρέους θα παραμείνει το «κλειδί» για την αξιολόγηση του οίκου. Στόχος του εργαλείου θα είναι η αποφυγή δημιουργίας δυσμενών συνθηκών στην αγορά, αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων θα εξακολουθήσουν να είναι πολύ υψηλότερες από ό,τι μετά το 2015, εκτιμά η Fitch. Οι χώρες που στοχεύουν και επιτυγχάνουν πρωτογενή πλεονάσματα είναι πολύ πιθανό να θέσουν το χρέος/ΑΕΠ σε πτωτική πορεία, κάτι που θα ήταν ένας θετικός παράγοντας για την αξιολόγησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή