Ο μηχανισμός για πλαφόν στο ρεύμα

Ο μηχανισμός για πλαφόν στο ρεύμα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλαφόν και στις μονάδες φυσικού αερίου που θα δουλέψουν με ντίζελ, εάν προκύψει ζήτημα με την τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο, προβλέπει ο νέος μηχανισμός λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς. Στην υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει τον μηχανισμό και θα ορίζει τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης ανά τεχνολογία θα υπάρχει και πρόβλεψη ανώτατης τιμής αποζημίωσης των μονάδων που θα δουλέψουν με ντίζελ, η οποία θα είναι συνάρτηση του κόστους καυσίμου και της απόδοσης της κάθε μονάδας. Με έναν μαθηματικό τύπο που θα λαμβάνει υπόψη την τιμή TTF και την τιμή των CO2, θα αναπροσαρμόζεται το πλαφόν για τις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ για τον λιγνίτη θα λαμβάνεται υπόψη μόνο η τιμή του CO2. Οι ΑΠΕ θα αποζημιώνονται στην τιμή των 85 ευρώ/MWh και τα υδροηλεκτρικά στα 110 ευρώ/MWh. Η υπουργική απόφαση, όπως διαβεβαιώνει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας, είναι έτοιμη, έχει εγκριθεί από την DGcomp και θα υπογραφεί αμέσως μόλις ψηφισθεί το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.

Στο τραπέζι των συζητήσεων η τροφοδοσία με φυσικό αέριο 

Τη δυνατότητα προώθησης ποσοτήτων αερίου προς την Ουγγαρία, μέσω της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, σε περίπτωση που σημειωθούν προβλήματα με την τροφοδοσία από τη Ρωσία, συζήτησαν κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης χθες ο υπ. Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν, επίσης, στη σημασία των κοιτασμάτων αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για τη διαφοροποίηση των πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας και την απεξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ρωσικών ορυκτών καυσίμων.

Αντιμέτωπος με προκλήσεις ο κλάδος της πληροφορικής

Αντιμέτωπος με σειρά προκλήσεων βρίσκεται ο κλάδος της πληροφορικής. Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Space Hellas, Ιωάννης Μερτζάνης, κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση, η αύξηση τιμών σε εξοπλισμό επηρεάζει ιδίως τα έργα των οποίων ο προϋπολογισμός έχει προσδιοριστεί προτού το κύμα των ανατιμήσεων εκδηλωθεί. Ο κλάδος, όπως πρόσθεσε, πάσχει και από έλλειψη προσωπικού, με τη Space Hellas να επιδιώκει, μέσω και συνεργασιών με ακαδημαϊκά ιδρύματα, να προσελκύσει το κατάλληλο προσωπικό.

Eνα «μικρό Ελληνικό» στη Σαρωνίδα

Εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων η ένταξη στο καθεστώς fast track του project της ανάπτυξης συγκροτήματος ξενοδοχείου, παραθεριστικών κατοικιών και γκολφ σε έκταση 6.000 στρεμμάτων στη Σαρωνίδα, προϋπολογισμού 840 εκατ. ευρώ. Το έργο που «βαφτίστηκε» Saronida Olympos Golf Project και αποκάλυψε πρώτη η «Καθημερινή» στις 13 Φεβρουαρίου, περιλαμβάνει σημαντικά ανταποδοτικά έργα στην τοπική κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων κέντρων υγείας, σχολείων,  όπως και εκτεταμένη αναδάσωση τμήματος της παραθαλάσσιας έκτασης. Προβλέπει ακόμα τουριστικό λιμένα, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής ΑΠΕ. Φορέας της επένδυσης είναι η Βήτα Ανάπτυξης Ακινήτων Α.Ε., γνωστή και από τη συνεργασία της με τα αραβικών συμφερόντων κεφάλαια που εμπλέκονται στο project του Αστέρα και τη Μύκονο.

Αναγκαία η μείωση του clawback

Την άποψη πως το clawback εκτός από κόστος για τη φαρμακοβιομηχανία έχει και σοβαρό δημοσιονομικό κόστος, εξέφρασε στο χθεσινό συνέδριο Health IT Conference 2022 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει δέσμευση για μείωσή του. «Εχουμε δεσμευθεί για μια πολύ σοβαρή μείωση στο Ταμείο Ανάκαμψης», ανέφερε. «Για να γίνει πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στην ψηφιακή υγεία και στα πρωτόκολλα συνταγογράφησης για τα ακριβά φάρμακα και τα φάρμακα ευρείας κυκλοφορίας. Είναι προτεραιότητα για εμάς γιατί το clawback, εκτός από κόστος για τη φαρμακοβιομηχανία, έχει και σημαντικό δημοσιονομικό κόστος, διότι η Eurostat υπολογίζει ως έλλειμμα και τις πληρωμές που δεν γίνονται και μπαίνουν σε ρύθμιση. Συνεπώς, το clawback μας έχει δημιουργήσει μια πρόσθετη επιβάρυνση στη φαρμακευτική δαπάνη και πρέπει να επέμβουμε στην ουσία του προβλήματος. Και αυτή θα είναι η άσκηση των επόμενων μηνών και ετών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή