Ανησυχία Γάλλων επενδυτών για τον χορό αντιδράσεων στις ΑΠΕ

Ανησυχία Γάλλων επενδυτών για τον χορό αντιδράσεων στις ΑΠΕ

Ξεχειλίζει η δυσαρέσκεια των γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον ενεργειακό κλάδο, καθώς στον χορό των αντιδράσεων για νέες επενδύσεις ΑΠΕ έχουν μπει και οι περιφερειάρχες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεχειλίζει η δυσαρέσκεια των γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον ενεργειακό κλάδο, καθώς στον χορό των αντιδράσεων για νέες επενδύσεις ΑΠΕ έχουν μπει και οι περιφερειάρχες. Είναι χαρακτηριστική η δεδηλωμένη πρόθεση –επί του παρόντος τουλάχιστον– του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας να προσφύγει ο ίδιος στο ΣτΕ για να μπλοκάρει την εγκατάσταση αιολικού πάρκου της γαλλικής εταιρείας ACUO στην Πάτρα. Η υπόθεση, σε συνέχεια και του «αγώνα» του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας να «παγώσει» την εξέταση όλων των αδειών για έργα ΑΠΕ στην περιφέρεια μέχρι να εκπονηθεί Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο, έχει φέρει σε απόγνωση τους επενδυτές του κλάδου, οι οποίοι ζητούν κυβερνητική παρέμβαση. Εκπρόσωποι έξι γαλλικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, συνοδευόμενοι από το Γάλλο πρέσβη Πατρίκ Μεζονάβ και τον πρόεδρο του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, μετέφεραν την Παρασκευή στον υπουργό Κώστα Σκρέκα τις ανησυχίες τους, μαζί με την πρόθεσή τους να παραμείνουν στη χώρα. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Akyo Energy Greece, EDF Renewables Hellas, Elpedison, Eren Hellas, Valorem, Voltalia Greece.

Στα ίδια μέρη θα ξαναβρεθούν την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός, μερικές ημέρες μετά την επεισοδιακή συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ζήτημα της αντιπροέδρου της ανεξάρτητης αρχής. Αφορμή για να βρεθούν, πάντως, οι δύο άνδρες θα είναι η ανακοίνωση της μετεγκατάστασης των γραφείων της Ε.Α., του Συνηγόρου του Καταναλωτή και αντίστοιχων υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης και άλλων φορέων σε ένα κτίριο ιδιοκτησίας έως τώρα της Τράπεζας της Ελλάδος. Οι ανακοινώσεις για «Το σπίτι του Ανταγωνισμού και του Καταναλωτή» θα γίνουν στο Ζάππειο παρουσία, μεταξύ άλλων, του διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Στουρνάρα, της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Κομισιόν και αρμόδιας για θέματα ανταγωνισμού επιτρόπου Μ. Βεστάγκερ και πολλών άλλων. 

Αυξάνονται συνεχώς οι πτήσεις

Τη θέση της στην κατάταξη με τα πιο δραστήρια αεροδρόμια της Ευρώπης σε επίπεδο πτητικού έργου βελτίωσε η Αθήνα κατά την εβδομάδα 16 έως 22 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» κατατάσσεται στην έβδομη θέση, μεταξύ δέκα ευρωπαϊκών αερολιμένων, με τον μέσο όρο των ημερήσιων πτήσεων να διαμορφώνεται σε 2.061, αριθμός που έχει αυξηθεί σε ποσοστό 6% συγκριτικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Οσον αφορά την επιβατική κίνηση, στο αεροδρόμιο των Σπάτων τον Ιούνιο ανήλθε στο 94% (από 90% τον Μάιο) των επιπέδων του 2019.

Αγορά στέγης με προκαταβολή σιτάρι

«O tempora o mores» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τον ευφάνταστο τρόπο με τον οποίο ένας κατασκευαστής κατοικιών στην Κίνα επέλεξε για να προσελκύσει περισσότερους αγοραστές για τα ακίνητά του. Σύμφωνα με τη σχετική διαφήμιση, η Central Management Company, η οποία αναπτύσσει οικιστικά συγκροτήματα στην πόλη Χενάν της Κεντρικής Κίνας, δέχεται ως προκαταβολή ακόμα και σιτάρι αντί για χρήματα! «Ανταλλάξτε σιτάρι για ένα σπίτι», λέει ο τίτλος της σχετικής διαφήμισης, η οποία αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αξιοποιήσουν τη σοδειά τους ως προκαταβολή για την αγορά σπιτιού, μέχρι του ποσού των 20.000 ευρώ. Πριν από μερικές εβδομάδες, μια άλλη διαφήμιση της εταιρείας παρότρυνε τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να ανταλλάξουν μέρος της παραγωγής τους σε σκόρδα, επιτυγχάνοντας να «κλειδώσει» 30 αγοραπωλησίες. Οι εταιρείες ακινήτων καλούνται να αντιπαρέλθουν μια δύσκολη συγκυρία, καθώς οι πωλήσεις τους έχουν υποχωρήσει κατακόρυφα λόγω της αυστηροποίησης των μέτρων περιορισμού της πανδημίας στην Κίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή