«Ισοπαλία» ελληνικών και ιταλικών ομολόγων

«Ισοπαλία» ελληνικών και ιταλικών ομολόγων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο απόλυτο… μηδέν διαμορφώθηκε χθες το spread μεταξύ των ελληνικών και των ιταλικών 10ετών ομολόγων, καθώς η απόδοση και των δύο διαμορφώθηκε το 3,46%. Η άνοδος των ιταλικών αποδόσεων και η παράλληλη πτώση των ελληνικών οδήγησαν τα ομόλογα Ελλάδας και Ιταλίας σε… ισοπαλία. Σημειώνεται πως πλέον το ελληνικό και το ιταλικό spread έναντι της Γερμανίας διαμορφώνεται στις 221 μ.β., με όλα τα βλέμματα να στρέφονται στις σημερινές ανακοινώσεις της ΕΚΤ για τα επιτόκια και κυρίως στο νέο εργαλείο κατά του κατακερματισμού. Σε περίπτωση που η κεντρική τράπεζα απογοητεύσει την αγορά, τότε αναμένεται να «τεστάρει» και πάλι την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ, ασκώντας εκ νέου πιέσεις στην περιφέρεια. Ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί και η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία αλλά και το ενεργειακό, δεν αποκλείεται να δούμε και πάλι –όπως το 2019 και το 2020– τα ελληνικά ομόλογα να «νικούν» τα ιταλικά, καταγράφοντας χαμηλότερες αποδόσεις.

Πλατφόρμα στοιχείων για το «επικίνδυνο» χρήμα

Μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας θα καθίσταται δυνατή η συλλογή και επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων του Δημοσίου που σχετίζονται με την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο Οικονομικών θα είναι σε θέση να συγκεντρώνει αυτόματα από τις αρμόδιες αρχές τα στατιστικά στοιχεία, ώστε να τα διαβιβάζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η πλατφόρμα αυτή αποτελεί το αντικείμενο ψηφιακού έργου της τάξεως των 203.000 ευρώ, που εντάχθηκε πρόσφατα στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Attica Bank ενεργοποίησε για δεύτερη φορά το DTC

Στην ενεργοποίηση του νόμου για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση (DTC) προχώρησε η Attica Bank, για δεύτερη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, ενεργοποιώντας τον σχηματισμό ειδικού αποθεματικού. Το αποθεματικό προορίζεται αποκλειστικά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τη δωρεάν έκδοση των παραστατικών τίτλων δικαιωμάτων κτήσεως (warrants). Το ύψος της φορολογικής απαίτησης ανέρχεται στα 22,8 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί στο 100% της φορολογικής απαίτησης που έχει η τράπεζα.

Στη ζώνη κινδύνου και η Ελλάδα

Στις πέντε χώρες που βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου για νέα κρίση τοποθετεί η ING την Ελλάδα, τονίζοντας πως αν και τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε σχέση με μια δεκαετία πριν, ωστόσο χρειάζεται βελτίωση των δημόσιων οικονομικών για να μπορέσει να προστατευθεί από την «καταιγίδα». Με βάση δύο σημαντικούς δείκτες της «υγείας» των δημοσίων οικονομικών (δημοσιονομικό πλεόνασμα – έλλειμμα και δείκτης χρέους), τέσσερις χώρες –Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία– βρίσκονταν ήδη σε κίνδυνο το 2019. Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας επιδεινώθηκαν σε όλες τις χώρες τα δημοσιονομικά ισοζύγια και έτσι στο γκρουπ των χωρών που κινδυνεύουν προσχώρησε και η Ελλάδα.

Από μέρα σε μέρα ο νικητής του Skyline

Θέμα λίγων ακόμα ημερών θεωρείται η ανακοίνωση του νικητή της «κούρσας» για το Project Skyline της Alpha Bank, που αφορά την αξιοποίηση της θυγατρικής Alpha Αστικά Ακίνητα μέσω του μετασχηματισμού της σε μια εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων. Οι βασικοί διεκδικητές είναι το σχήμα της Prodea – Invel, εκείνο των Dimand Real Estate – EBRD – Premia Properties ΑΕΕΑΠ, όπως επίσης και η κοινοπραξία Brooklane Capital – Bain. Ωστόσο, οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί έχουν διαφορές μεταξύ τους, καθώς π.χ. η Prodea έχει καταθέσει μια εναλλακτική επιλογή που προβλέπει, εκτός από μετρητά και μετοχές της Prodea, ποσοστό της τάξεως του 5% του μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται ότι στο νέο σχήμα, όπου θα διατηρήσει ποσοστό και η Alpha Bank, θα αξιοποιηθούν 573 ακίνητα αξίας της τάξεως των 500 εκατ., που αφορούν τόσο ιδιοχρησιμοποιούμενα κτίρια του ομίλου Alpha Bank όσο και ανακτηθέντα ακίνητα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή