Άνοδος πληθωρισμού στις χώρες του ΟΟΣΑ

Άνοδος πληθωρισμού στις χώρες του ΟΟΣΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο του 1975 έφτασε ο πληθωρισμός των τροφίμων τον Ιούνιο του 2022 στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης), στοιχείο που αν μη τι άλλο δείχνει την ένταση και τη σοβαρότητα της παρούσας πληθωριστικής κρίσης. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο διεθνής οργανισμός, ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε σε 10,3% τον Ιούνιο, από 9,7% τον Μάιο, ενώ ειδικά ο πληθωρισμός των τροφίμων διαμορφώθηκε σε 13,3%, από 12,6% τον Μάιο. Περίπου στο 1/3 των χωρών του ΟΟΣΑ ο πληθωρισμός ήταν διψήφιος, με τον υψηλότερο να καταγράφεται στην Τουρκία (78,6%) και τον χαμηλότερο στην Ιαπωνία (2,4%). Ο ενεργειακός πληθωρισμός στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 40,7%, από 35,4% τον Μάιο. Εξαιρουμένης της επίδρασης των τροφίμων και της ενέργειας, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιούνιο σε 6,7%, από 6,4% τον Μάιο.

Διαγωνισμός για την κρατική ακίνητη περιουσία

Τάξη στην κρατική ακίνητη περιουσία του Δημοσίου επιχειρεί να βάλει το υπερταμείο. Για τον σκοπό αυτό διενεργεί διαγωνισμό με αντικείμενο την πιλοτική χαρτογράφηση, κατηγοριοποίηση και αποτίμηση 500 ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ξεκάθαρο αρχείο περιουσιακών στοιχείων και να επικαιροποιηθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης και εκμετάλλευσης των κρατικών ακινήτων. Το υπερταμείο λειτουργεί και ως επενδυτής, επιδιώκοντας να τοποθετήσει, μέσω θεσμικών επενδυτικών προγραμμάτων, στην ελληνική οικονομία κεφάλαια της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ φέτος και ύψους έως 50 εκατ. ευρώ μέχρι το 2024.

Ενεργειακή εξοικονόμηση σε 210 δημόσια κτίρια

Την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου ενεργειακής εξοικονόμησης περισσότερων των 200 δημόσιων κτιρίων ενέκρινε με απόφασή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης. Πρόκειται για παρέμβαση της τάξεως των 170 εκατ. ευρώ, που έχει στόχο τη συρρίκνωση του ενεργειακού αποτυπώματος, σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των εκπομπών αερίων, σε 210 κτίρια του δημόσιου τομέα. Το έργο εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέταρτο τρίμηνο του 2025.

Πούλησε το Sheraton Rhodes η «Λάμψα»

Στην πώληση του ξενοδοχείου της Sheraton Rhodes Resort στο ισπανικό επενδυτικό fund Azora έναντι 43,8 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανόμενου χρέους της τάξης των 20 εκατ., το οποίο αποπληρώθηκε στο πλαίσιο της συναλλαγής) προχώρησε η «Εταιρεία Ελληνικών Ξενοδοχείων Λάμψα Α.Ε.», ευρύτερα γνωστή για τα ξενοδοχεία της Μεγάλη Βρεταννία και King George. Η πώληση χαρακτηρίζεται από το management της εισηγμένης ξενοδοχειακής επιχείρησης, που έχει βασικό μέτοχο σχήμα συμφερόντων της οικογένειας Θανάση Λασκαρίδη, ως «στρατηγική κίνηση η οποία σκοπεύει στην επικέντρωση της «Λάμψα» σε κεντρικά ξενοδοχεία πόλεων και την ενίσχυση της θέσης της τόσο επιχειρηματικά όσο και κεφαλαιακά». Χαρακτηρίζει επίσης την επένδυση της Azora «ψήφο εμπιστοσύνης και στον ελληνικό νησιωτικό τουρισμό».

Η ανάπλαση του λόφου Στρέφη

Πρόκειται για μία από τις ελάχιστες, αν όχι τη μοναδική περίπτωση που μια εταιρική κοινωνική δράση για την ανάπλαση μιας περιοχής περιπάτου και αναψυχής εξελίσσεται σε κόντρα συλλογικοτήτων, κατοίκων και δημοτικής αρχής. Ο λόγος για την επιχειρούμενη αναμόρφωση και τον εξωραϊσμό του λόφου Στρέφη, ο οποίος λόγω της γειτνίασής του με τα Εξάρχεια έχει ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά ομάδων που αντιτίθενται σε κάθε τύπου παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή. Στην προκειμένη περίπτωση ο Δήμος Αθηναίων απηύθυνε κάλεσμα σε ιδιωτικές εταιρείες για τη χορήγηση ενός ποσού για την ανάπλαση του λόφου, τμήμα του οποίου κινδυνεύει με κατολίσθηση, εξ ου και κρίνεται επικίνδυνος για τους πολίτες που τον επισκέπτονται. Τη σχετική χορηγία έχει αναλάβει η Prodea Investments. Ωστόσο, ήδη από χθες, λόγω και της παρουσίας μηχανικών που έκαναν αυτοψία στον χώρο, κρίνεται απαραίτητη η παρουσία ΜΑΤ, λόγω των αντιδράσεων τοπικών ομάδων που θεωρούν ότι η παρέμβαση έχει εμπορικό/αναπτυξιακό χαρακτήρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή