Με υψηλή έκπτωση δύο έργα του ΔΕΔΔΗΕ

Με υψηλή έκπτωση δύο έργα του ΔΕΔΔΗΕ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί οι υψηλές εκπτώσεις στα μεγάλα έργα να έχουν εκλείψει τους τελευταίους μήνες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί και τελείως, ιδίως αν πρόκειται για περιπτώσεις μικρότερων εταιρειών, που αναζητούν νέα έργα για να ενισχύσουν το κατασκευαστικό τους αντικείμενο. Για παράδειγμα, η κοινοπραξία των ΕΚΤΕΡ-ΕΡΤΕΚΑ ανέλαβε δύο εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 95 εκατ. ευρώ, προσφέροντας έκπτωση 50% και για τις δύο. Η πρώτη, ύψους 53 εκατ. ευρώ, αφορά τα δίκτυα των περιοχών της Φιλοθέης και της Κηφισιάς και η δεύτερη, ύψους 42 εκατ. ευρώ, αφορά την κατασκευή των δικτύων των περιοχών Πύργου, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς. Η διάρκεια των συμβάσεων είναι τετραετής. Στον αντίποδα, ήδη από το τελευταίο τρίμηνο του έτους, σχεδόν σε όλες τις μεγάλες συμβάσεις που ανατέθηκαν σε εταιρείες της ανώτατης τάξης εργοληπτικού πτυχίου δόθηκαν εκπτώσεις της τάξεως του 5%-15%.

Ανοίγουν οι προσφορές για το λιμάνι Ηγουμενίτσας

Αποσφραγίστηκαν οι φάκελοι με τα νομιμοποιητικά έγγραφα συμμετοχής των υποψηφίων για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας. Οι προσφορές κατατέθηκαν την προηγούμενη Παρασκευή από τον όμιλο Γκριμάλντι, τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και την κοινοπραξία της Attica Συμμετοχών με την Ακτωρ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα αποσφραγιστούν και οι φάκελοι με τις δεσμευτικές οικονομικές προσφορές και κατόπιν θα ζητηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και βελτιωμένες προσφορές από τους δύο πρώτους σε ύψος τιμήματος υποψηφίους αλλά και τον τρίτο εφόσον η προσφορά του απέχει έως και 20% από αυτή του δεύτερου.

Στροφή στην τεχνολογία 5G από τις επιχειρήσεις

Στην υιοθέτηση τεχνολογίας πέμπτης γενιάς στρέφονται οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την τρίτη έκδοση της παγκόσμιας έρευνας της EY, «Reimagining Industry Futures Study». Οι λόγοι της στροφής στην τεχνολογία 5G; Για το 85% των ερωτηθέντων σχετίζονται με τον αντίκτυπο της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης, ενώ 8 στους 10 εκτιμούν ότι μέσω του 5G είναι ευκολότερη η διαχείριση των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Πάντως, το 37% ανησυχεί ότι οι υφιστάμενες λύσεις 5G δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους.

Πληρωμές 54,5 εκατ. από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Περισσότερα από 54,5 εκατ. ευρώ σε 49.600 δικαιούχους θα πληρώσει εντός της εβδομάδας ο ΕΦΚΑ και η Δημόσια Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ – τ. ΟΑΕΔ). Για το διάστημα έως τις 12 Αυγούστου έχουν προγραμματιστεί οι εξής πληρωμές: Από τον ΕΦΚΑ, σε 600 δικαιούχους εφάπαξ, ποσό 17,2 εκατ. ευρώ. Από τη ΔΥΠΑ, σε 36.000 δικαιούχους, ποσό 14 εκατ. ευρώ που αφορά την καταβολή επιδομάτων ανεργίας, άλλα 16 εκατ. ευρώ σε 9.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, ποσό 6 εκατ. ευρώ σε 1.000 δικαιούχους για μηνιαίες αποδοχές που αφορούν τη συμμετοχή τους σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, ενώ θα δοθεί και ποσό 1,5 εκατ. ευρώ σε 3.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Χωρίς… καύσιμα οι νέες startups

Διάχυτη είναι η ανησυχία για το μέλλον ορισμένων ελληνικών startups που βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης (pre-seed, seed), έχουν δηλαδή «σηκώσει» μια πρώτη χρηματοδότηση (έως 2 εκατ. ευρώ) και αναζητούν νέα κεφάλαια για να προχωρήσουν (series A). Οι λόγοι είναι πολλοί: τα δομικά προβλήματα που έχουν πολλές από αυτές, η επιφυλακτικότητα των επενδυτών λόγω της αβεβαιότητας και του πληθωρισμού κ.λπ. «Περίπου 10-30 εταιρείες εάν δεν βρουν κεφάλαια το επόμενο διάστημα θα πιεστούν», αναφέρει εκπρόσωπος των επενδυτικών κεφαλαίων, προσθέτοντας πως συνήθως, για να μεταβούν στο επόμενο στάδιο, χρειάζεται και η συμμετοχή ξένων επενδυτών. Πιο διασφαλισμένες είναι οι εταιρείες που βρίσκονται σε ώριμα στάδια ανάπτυξης τύπου Blueground ή Skroutz, καθώς –σε αντίθεση με άλλες εταιρείες του εξωτερικού– δεν έχουν «σηκώσει» κεφάλαια σε «υπερβολικά» μεγάλες αποτιμήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή