Τι… κρύβει η είδηση για το ρωσικό LNG

Τι… κρύβει η είδηση για το ρωσικό LNG

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα του Bloomberg για τη μεταφορά ενός φορτίου ρωσικού LNG στην Ελλάδα. Ηταν το πρώτο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φορτίο LNG από τον νέο σταθμό υγροποίησης στις ακτές της Βαλτικής, στην Πορτβάγια. Στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε όχι το γεγονός αυτό καθαυτό, αλλά το ότι έγινε είδηση. Η Ρωσία πωλεί LNG όπως πωλεί και αέριο μέσω αγωγών. Σε κανένα από τα δύο δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις. Παραμένει δε ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς LNG. Επιπλέον, ρωσικό αέριο αγοράζουν από τη spot αγορά όλοι, είτε απευθείας από Ρώσους είτε από άλλους traders, κυρίως κινεζικές εταιρείες, που στο πλαίσιο των συμφωνιών με τη Μόσχα αγοράζουν φθηνότερα και πωλούν ακριβά. Παράγοντες της αγοράς βλέπουν σκοπιμότητα στο γεγονός ότι αναδείχθηκε πως το φορτίο κατευθύνεται στην Ελλάδα. Το συνέδεαν με την άρνηση της χώρας να συναινέσει με την επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα ψαλιδίζουν τους μισθούς

Με σχεδόν δύο μηνιαίους κατώτατους μισθούς επιβαρύνονται οι Ελληνες εργαζόμενοι από την αύξηση των τιμών του ρεύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, σε τέσσερις χώρες –τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ιταλία– ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει τον μέσο μισθό. Πλέον, με το κόστος φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος να έχει αυξηθεί κατά 38% σε όλη την Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι, η κατάσταση είναι… εκρηκτική.

Εντείνει τις επενδύσεις σε επιχειρηματικά κέντρα

Η υψηλή ζήτηση τροφοδοτεί τα νέα έργα σε επιχειρηματικά κέντρα, με την ΕΤΒΑ να δρομολογεί επενδύσεις της τάξεως των 300 εκατ. ευρώ. Στόχος της εταιρείας, όπως ανέφερε χθες σε ημερίδα του υπερταμείου ο διευθύνων σύμβουλος Θάνος Ψαθάς, είναι η ΕΤΒΑ να προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της, που αποτελείται σήμερα από 50.000 στρέμματα, 10.000 στρέμματα επιχειρηματικών κέντρων. Οπως εκτίμησε, την επόμενη τριετία η ζήτηση για επιχειρηματικά κέντρα ενδέχεται να ξεπεράσει τις 20.000 στρέμματα.

Προς νέες εξαγορές ο όμιλος Σαράντη

Τον δυναμικό ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου εξαμήνου (+9,3%) ακολουθούν οι πωλήσεις του ομίλου Σαράντη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2022, με αυτές να σημειώνουν ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις, καθώς το πρώτο εξάμηνο σημειώθηκε υποχώρηση των πωλήσεων στην ουκρανική Ergopack (-22,9%), θυγατρική του ομίλου. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων η διοίκηση του ομίλου σε τηλεδιάσκεψη, προσθέτοντας πως μεγάλη πρόκληση για τον όμιλο είναι το περιθώριο κέρδους να φθάσει κοντά στα επίπεδα του 2021. Ο όμιλος επικεντρώνεται σε εξαγορές στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, ενώ μετά την αποεπένδυση από την κοινοπραξία με την Estee Lauder είναι σε πρώιμες συζητήσεις με brand για τη σύναψη νέων συνεργασιών στον κλάδο των καλλυντικών.

Κόβουν δικαιολογητικά για τον εξωδικαστικό

Αρκεί η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών για την απλοποίηση των δικαιολογητικών που υποχρεούται να προσκομίσει ο αιτών κατά την υποβολή αίτησης στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για να καταλάβει κανείς γιατί μέχρι σήμερα δεν προχωράει ο θεσμός. Μεταξύ αυτών για τα οποία καταργείται η υποχρέωση υποβολής τους στο στάδιο της αίτησης είναι η προσκόμιση της δήλωσης για κάθε μεταβίβαση ή επιβάρυνση περιουσιακού στοιχείου του οφειλέτη που έγινε εντός των τελευταίων 5 ετών, των στοιχείων κάθε νομικού προσώπου συνδεδεμένου με τον οφειλέτη στη διάρκεια των 60 μηνών, του καταλόγου των προσώπων που αμείβονται από τον οφειλέτη και τα οποία αποτελούν συνδεδεμένα πρόσωπα με αυτόν, καθώς και της ανάλυσης των αμοιβών αυτών κατά τα τελευταία 2 έτη πριν από την υποβολή της αίτησης. Να σημειωθεί ότι προσκόμισή τους απαιτείται εφόσον τα ζητήσουν οι πιστωτές, το Δημόσιο ή και οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να καθυστερούν τη διαδικασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή