Τέσσερις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων

Τέσσερις ακόμη αυξήσεις επιτοκίων

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ΕΚΤ θα σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων τον Μάιο του 2023, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3%, εκτιμά η Goldman Sachs. Οπως επισημαίνει, η ύφεση έχει πιθανώς ξεκινήσει στην Ευρωζώνη, ωστόσο θα είναι λιγότερο βαθιά από ό,τι αρχικά αναμενόταν, εκτός αν ο χειμώνας είναι ιδιαίτερα κρύος. Αυτό σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό αναμένεται να οδηγήσουν την ΕΚΤ να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι τον Μάιο του 2023, συνολικά κατά 150 μονάδες βάσης περαιτέρω, φέρνοντας το τελικό επιτόκιο στο 3%. Οπως εξηγεί, λόγω της πρόσφατης μείωσης των τιμών του αερίου, η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε μικρότερη αύξηση των επιτοκίων τον Δεκέμβριο, κατά 50 μ.β., ενώ θα ακολουθήσει μια δεύτερη αύξηση 50 μ.β. τον Φεβρουάριο. Ωστόσο, δεδομένης της ισχυρότερης προοπτικής της ζήτησης, η αμερικανική τράπεζα «βλέπει» δύο επιπλέον μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων της τάξεως των 25 μ.β. στις συνεδριάσεις του Μαρτίου και του Μαΐου.

Πρώτο βήμα για την επένδυση της Microsoft, ύψους 1 δισ.

Σε διαβούλευση έθεσε το υπουργείο Ανάπτυξης τη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που αφορά το ειδικό σχέδιο χωρικής ανάπτυξης για τη δημιουργία κέντρων δεδομένων σε δύο εκτάσεις 15 στρεμμάτων και 69,5 στρεμμάτων στα Σπάτα. Η κατάρτιση ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης είναι προϋπόθεση για την αξιοποίηση των δύο εκτάσεων, προβλέποντας συντελεστή δόμησης 0,30 και συντελεστή κάλυψης 30%. Η επένδυση της Microsoft σε κέντρα δεδομένων έχει συνολικό αποτύπωμα ύψους 1 δισ. ευρώ.

Ενεργειακή εξοικονόμηση από την ΕΥΑΘ

Εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι 30% εκτιμάται ότι θα πετύχει η ΕΥΑΘ στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης. Η εισηγμένη έθεσε πρόσφατα σε πλήρη λειτουργία τον σταθμό συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας με συνολική ισχύ 2,5 MW, με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να ικανοποιεί σημαντικό τμήμα των αναγκών της ενεργοβόρας εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων. Η ΕΥΑΘ κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας το 2020 σε ποσοστό της τάξεως του 4,67% σε σύγκριση με το 2019, ενώ το 2021 σημειώθηκε μείωση 17,17% σε σύγκριση με το 2020.

Ο διαγωνισμός για το Vouliagmenis Mall

Για τις 16 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε εντέλει η εκδήλωση ενδιαφέροντος για έναν από τους μεγαλύτερους σε αξία μεμονωμένους διαγωνισμούς που πρόκειται να προκηρύξει η Lamda Development αναφορικά με την κατασκευή κτιρίων στο Ελληνικό. Ο λόγος για την ανέγερση του εμπορικού κέντρου Vouliagmenis Mall, μια επένδυση της τάξεως των 250-300 εκατ., το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο πανελλαδικά, με συνολική επιφάνεια 130.000 τ.μ. και εκμισθώσιμους χώρους της τάξεως των 70.000-80.000 τ.μ. Πάνω από το εν λόγω κτίριο πρόκειται να κατασκευαστούν και τα νέα γραφεία της Τράπεζας Πειραιώς, ανεβάζοντας το συνολικό κόστος σε περίπου 400 εκατ. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν αρχικά προγραμματισμένη για χθες, 17 Νοεμβρίου.

Η δύσκολη μάχη κατά του πληθωρισμού

Μόνο μία θετική έκπληξη από τον πληθωρισμό δεν φέρνει την… άνοιξη, υποστηρίζει το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF). Ο χαμηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμό του Οκτωβρίου είναι σίγουρα ευπρόσδεκτη είδηση, καθώς κινείται στις ίδιες γραμμές με την άποψη του IIF ότι το σοκ πληθωρισμού υποχωρεί. Ωστόσο –την ίδια στιγμή– το Ινστιτούτο αναμένει ότι η διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού θα είναι ανώμαλη και αργή, και έτσι προειδοποιεί ότι οι αγορές βιάστηκαν να αποτιμήσουν μια αλλαγή στη στάση της νομισματικής πολιτικής. Η Fed είναι πιθανό να μειώσει τον ρυθμό σύσφιξης από 75 σε 50 μ.β. στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, αλλά σηματοδότησε επίσης πριν από μερικές ημέρες ότι το τερματικό επιτόκιο θα είναι τελικά υψηλότερο απ’ ό,τι είχε εκτιμήσει πριν. «Συνεπώς είναι πολύ νωρίς για να κηρύξουμε το τέλος του σοκ του πληθωρισμού», καταλήγει το IIF.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή