Συνάντηση Σταϊκούρα με τραπεζίτες

Συνάντηση Σταϊκούρα με τραπεζίτες

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tα θέματα των επιτοκίων, των τραπεζικών χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και των πλειστηριασμών, αναμένεται να κυριαρχήσουν στη σημερινή συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τις διοικήσεις των τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να επισημάνει στις τράπεζες την ανάγκη να αυξήσουν τα επιτόκια καταθέσεων προκειμένου να μειωθεί το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και να αντισταθμιστεί ένα μικρό έστω τμήμα της ανόδου του πληθωρισμού, ενώ στο τραπέζι θα τεθεί και το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων προστασίας των στεγαστικών δανείων στη βάση αντίστοιχων πρωτοβουλιών που έχουν αναλάβει χώρες όπως η Ισπανία. Μείζον θέμα συνιστά και η μείωση των τραπεζικών χρεώσεων. Από τη συζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα εξαιρεθεί και το θέμα των πλειστηριασμών και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που έχει κυριαρχήσει στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες.

Παράταση δύο εβδομάδων για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας

Παράταση δύο εβδομάδων και συγκεκριμένα έως τις 15 Δεκεμβρίου έλαβε η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την παραχώρηση του δικαιώματος διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης του Διεθνούς Αερολιμένος Καλαμάτας στον σχετικό διαγωνισμό που διενεργεί το Υπερταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση δόθηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος από ενδιαφερομένους επενδυτές που εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα και δεν έχουν προλάβει να ετοιμάσουν τους φακέλους τους.

«Ακτωρ Παραχωρήσεις»: ενισχύθηκε στο Ρίο – Αντίρριο

Το ποσό των 16,6 εκατ. δαπάνησε η «Ακτωρ Παραχωρήσεις» του ομίλου Ελλάκτωρ για την απόκτηση ποσοστών 5,69% και 6,35% στην παραχωρησιούχο εταιρεία και στην εταιρεία λειτουργίας της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου. Η σχετική εξαγορά υπεγράφη χθες και προκύπτει ως συνέχεια της πρόσφατης απόφασης της «Αβαξ» να αποεπενδύσει από τη συγκεκριμένη παραχώρηση. Το ποσοστό της «Ακτωρ Παραχωρήσεις» στις δύο εταιρείες της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου διαμορφώνεται πλέον σε 27,71% και 29,48%, αντιστοίχως.

Περιμένουν το μπόνους της «appodixi»

Εχουν περάσει δύο μήνες από την ενεργοποίηση της εφαρμογής appodixi, όπου οι φορολογούμενοι σκανάρουν αποδείξεις προκειμένου να διαπιστώσουν εάν είναι γνήσιες ή πλαστές. Για όσους πολίτες έστελναν αποδείξεις «προβληματικές», το υπουργείο Οικονομικών είχε υποσχεθεί μπόνους το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ήταν έως και 10πλάσιο της απόδειξης με ανώτατο όριο ενδεχομένως τα 2.000 ευρώ. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει κατατεθεί σχετική ρύθμιση στη Βουλή και όπως φαίνεται θα καθυστερήσει. Η καθυστέρηση όμως αυτή για ένα μέτρο το οποίο πολλοί υιοθέτησαν αμέσως, κατεβάζοντας τη σχετική εφαρμογή, ενδέχεται να ατονήσει το ενδιαφέρον των πολιτών. Ισως το οικονομικό επιτελείο να πρέπει να δώσει προτεραιότητα.

Μείωση πληθωρισμού στο 5,5% το 2023

Υποχώρηση του πληθωρισμού στο 5,5% τον επόμενο χρόνο, σε σύγκριση με το 10% όπου βρίσκεται σήμερα, προέβλεψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο podcast του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Επιμένοντας στην άποψη ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι πληθωρισμός κόστους, επομένως δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα η νομισματική πολιτική, ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι στο εξής η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει με πιο «λογικές αυξήσεις επιτοκίων», προσθέτοντας ότι έχουν κοπάσει οι φωνές που ζητούσαν μεγάλες αυξήσεις. Ο κεντρικός τραπεζίτης περιμένει μια κάποια αύξηση των κόκκινων δανείων στην Ελλάδα –όχι δραματική– και πιστεύει ότι γύρω στο 2024 θα συγκλίνει το ποσοστό τους με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Με όλα αυτά, πάντως, θα ασχολείται ο κ. Στουρνάρας για άλλα 4 χρόνια, έως ότου λήξει η θητεία του. Μετά, είπε στη συνέντευξη, σκοπεύει να αποσυρθεί στο εξοχικό του στη Σύρο και ίσως να γράψει κάτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή