Εντείνονται οι φόβοι της ΕΚΤ για ύφεση

Εντείνονται οι φόβοι της ΕΚΤ για ύφεση

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ του Οκτωβρίου, αν και υπογράμμισαν την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, είχαν και κάποιες ενδείξεις ότι οι ανησυχίες για μια πιο σοβαρή ύφεση στην Ευρωζώνη αυξάνονται. Το διοικητικό συμβούλιο συζήτησε για την πιθανή σοβαρότητα μιας ύφεσης, με κοινή άποψη ότι μια ρηχή ύφεση δεν θα ήταν αρκετή για να μειώσει τον πληθωρισμό. Η ΕΚΤ συζήτησε πιθανούς διαύλους μέσω των οποίων μια ρηχή ύφεση θα μπορούσε να μετατραπεί σε βαθύτερη. Το ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΚΤ δεν βλέπει τον τραπεζικό τομέα ως πιθανό «κανάλι μετάδοσης», αλλά μάλλον την αγορά κατοικίας και τελικά την αγορά εργασίας. Κατά τη συνεδρίαση «συζητήθηκε ότι σε περίπτωση ρηχής ύφεσης, το Δ.Σ. θα πρέπει να συνεχίσει τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο μπορεί να θελήσει να σταματήσει τις αυξήσεις εάν υπάρξει παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, η οποία είναι πιθανό να περιορίσει τον πληθωρισμό σε μεγαλύτερη έκταση».

Eπιφυλακτική για το ευρώ η UBS

Διατηρεί την αρνητική στάση της για την πορεία του ευρώ έναντι του δολαρίου η UBS, παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, εκτιμώντας πως η ισοτιμία θα βρεθεί στο 0,96 τον Μάρτιο του 2023, στο 0,98 τον Ιούνιο, στο 1,00 τον Σεπτέμβριο και στο 1,04 τον Δεκέμβριο. Αν και οι πιθανότητες για καλύτερες επιδόσεις του ευρώ έχουν αυξηθεί, η UBS εκτιμά πως είναι πολύ νωρίς για να αλλάξει τη στάση της. «Διατηρούμε επιφυλακτική στάση για το ευρώ μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο», τονίζει η ελβετική τράπεζα.

Νέα κέντρα για άδειες πολιτών τρίτων χωρών

Τέσσερα νέα κέντρα λήψης βιομετρικών δεδομένων σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με στόχο να εξυπηρετηθεί ο μεγάλος όγκος αιτημάτων έκδοσης και ανανέωσης αδειών διαμονής από πολίτες τρίτων χωρών. Για τον σκοπό αυτό, η Κοινωνία της Πληροφορίας διενεργεί διεθνή διαγωνισμό, προϋπολογισμού 6,4 εκατ., με αντικείμενο την εύρεση, εκμίσθωση και διαμόρφωση των κατάλληλων χώρων, αλλά και τη στελέχωσή τους. Με την έναρξη λειτουργίας τους τα κέντρα λήψης βιομετρικών δεδομένων θα στελεχωθούν αρχικά με 50 άτομα.

Διεθνής διάκριση για τη Eurobank

Στη λίστα με τις κορυφαίες τράπεζες διεθνώς όσον αφορά τις εκτιμώμενες αποδόσεις, τη Financials’ Finest List, πρόσθεσε τη Eurobank η Morgan Stanley. Η λίστα περιλαμβάνει τράπεζες από Ευρώπη, ΗΠΑ και Ασία οι οποίες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, έχουν τις καλύτερες προοπτικές για υπεραπόδοση σε ορίζοντα 3 έως 6 μηνών. Η Eurobank πήρε τη θέση της Εθνικής Τράπεζας της Σαουδικής Αραβίας (SNB), καθώς η Morgan Stanley εκτιμά πως έχει μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου, σε αντίθεση με την SNB, η οποία αναμένεται να δεχθεί πίεση στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια που θα περιορίσουν την άνοδο των αποτιμήσεών της.

H συνεισφορά της ναυτιλίας

Εκλεισε και επίσημα το ζήτημα της συνεισφοράς της ελληνικής ναυτιλίας στα έσοδα του προϋπολογισμού με την υπογραφή του νέου Συνυποσχετικού του Ελληνικού Δημοσίου με τη Ναυτιλιακή Κοινότητα. Με την πρόσθετη αυτή πράξη, τα ελάχιστα εγγυημένα δημόσια έσοδα από την οικειοθελή συνεισφορά των μελών της ναυτιλιακής κοινότητας θα ανέρχονται σε 60 εκατ. ανά έτος (συμπεριλαμβανομένου του 2022), από 40 εκατ. που προέβλεπε το προηγούμενο συνυποσχετικό, του Φεβρουαρίου του 2019. Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά τις οποίες στόχος της Ελλάδας ήταν η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ελληνόκτητης ναυτιλίας και η μεγιστοποίηση των εσόδων για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η υπογραφή έγινε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την πρόεδρο της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μελίνα Τραυλού, όπως και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.