Επαφές με στελέχη της ExxonMobil

Επαφές με στελέχη της ExxonMobil

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με υψηλόβαθμα στελέχη της ExxonMobil θα έχει στη Ν. Υόρκη, όπου έχει μεταβεί για το ετήσιο συνέδριο Capital Link, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Στη συνάντηση, στην οποία θα παρευρεθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥΕΠ Αριστοφάνης Στεφάτος, θα συζητηθεί η πρόοδος των εργασιών στο project υδρογονανθράκων της Κρήτης και θα διερευνηθούν τα σχέδια του αμερικανικού κολοσσού. Αυτό που η ελληνική πλευρά αναμένει μετά την ξεκάθαρη πολιτική στήριξη και την πρόοδο των εργασιών που σημειώθηκε είναι η επανάληψη ενός σαφούς μηνύματος από την πλευρά των επενδυτών. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας αναμένεται να έχει στη Ν. Υόρκη συναντήσεις και με εκπροσώπους εταιρειών ΑΠΕ, ενώ θα είναι βασικός ομιλητής σε πάνελ με θέμα «Το νέο ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα», στο οποίο θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της HELLENiQ ENERGY Ανδρέας Σιάμισιης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης.

Τρεις «μνηστήρες» για το έργο άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Ενα ακόμη σημαντικό ΣΔΙΤ διεκδικούν οι όμιλοι Ελλάκτωρ (μέσω της Ακτωρ Παραχωρήσεις), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Μυτιληναίος. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω εταιρείες ήταν εκείνες που συμμετείχαν στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο της αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του δικτύου άρδευσης του ΤΟΕΒ Ταυρωπού στην Καρδίτσα. Πρόκειται για έργο που υλοποιείται μέσω ΣΔΙΤ και είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 128,75 εκατ. ευρώ. Την Παρασκευή αναμένεται να αποσφραγιστούν οι σχετικοί φάκελοι και να αποφασιστεί ποιες εταιρείες θα προκριθούν στην επόμενη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. 

Χρηματοδότηση του ΤΕΜ με 100 εκατ. ευρώ

Με 100 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό των ΥΚΩ (Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας) ενισχύεται το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ) μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος. Τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπέγραψαν τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με αντίστοιχη απόφαση τον Αύγουστο είχε μεταφερθεί στο ΤΕΜ από τον Ειδικό Λογαριασμό των ΥΚΩ το ποσό των 300 εκατ. ευρώ. 

Υπό πίεση οι τιμές ενέργειας για τρία χρόνια

Οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη θα παραμείνουν υψηλές για τρία χρόνια τουλάχιστον, όπως προβλέπει η Moody’s. Κατά τον οίκο αξιολόγησης, οι προμήθειες φυσικού αερίου θα παραμείνουν υπό πίεση επειδή θα είναι δύσκολο να αντικατασταθεί πλήρως το αέριο από τη Ρωσία με εναλλακτικές πηγές κατά τη διάρκεια αυτού και ειδικά του επόμενου χειμώνα, του 2023-2024. Ο εφοδιασμός ενέργειας τον επόμενο χειμώνα θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, καθώς οι ροές ρωσικού αερίου θα είναι περίπου στο 20% αυτών που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2022, με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω περικοπή, ενώ ένας κρύος χειμώνας θα εξαντλήσει περαιτέρω τα αποθέματα, όπως προειδοποιεί.

Εκταμιεύθηκαν δάνεια 8,4 δισ. μέσω της HDB

Στα 7,7 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνεισφορά στο ΑΕΠ των προγραμμάτων που υλοποίησε το 2020-2021 η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (HDB), μέσω της οποίας εκταμιεύθηκαν νέα δάνεια ύψους 8,4 δισ. ευρώ και στηρίχθηκαν 306.000 θέσεις εργασίας. Ο θετικός αντίκτυπος των χρηματοδοτικών εργαλείων της HDB δεν προκύπτει μόνο με βάση την εικόνα που έχουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις που έχουν στηριχθεί από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επιβεβαιώνεται και από τα συμπεράσματα της μελέτης επιρροής της χρηματοδοτικής δραστηριότητας της τράπεζας, που διενεργήθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά από το Ινστιτούτο WifoR με βάση συγκεκριμένους οικονομικούς δείκτες. Για πρώτη φορά στη μελέτη προστέθηκαν και αξιολογήθηκαν περιβαλλοντικοί και κοινωνικοί δείκτες, στον βαθμό που το μεγαλύτερο μέρος της εφοδιαστικής αλυσίδας προέρχεται από χώρες του εξωτερικού και η μεταφορά προϊόντων από το εξωτερικό είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή