Ποιο Μνημόνιο ήταν το βαρύτερο

Ποιο Μνημόνιο ήταν το βαρύτερο

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια από τις ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις στην τριμηνιαία έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής είναι πως «τα πρώτα χρόνια της κρίσης έπληξαν σε μικρότερο βαθμό τα φτωχότερα στρώματα, από ό,τι τα πλουσιότερα, με αποτέλεσμα να περιοριστεί εν μέρει η πτώση του εισοδήματος των πρώτων, εικόνα που αντιστρέφεται όμως από το 2011 και μετά». Δηλαδή, με το πρώτο Μνημόνιο τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής κατανεμήθηκαν με δικαιότερο τρόπο απ’ ό,τι στο δεύτερο. Κι ας υποστηρίζουν κάποιοι ότι οι αδικίες του πρώτου Μνημονίου διορθώθηκαν με το δεύτερο.

Σε κάθε περίπτωση, τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο πρόγραμμα, όμως, οι κυβερνήσεις φάνηκαν ανίκανες να προστατεύσουν τους φτωχότερους. Το δίχτυ κοινωνικής προστασίας θυσιάστηκε για να διασωθεί η άλλη εκδοχή του κράτους: αυτή των πελατειακών σχέσεων.

Συνάντηση με τον ειδικό εκκαθαριστή της ΑΤΕbank, Νίκο Μαράντο –ενδεχομένως παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιου Τσαυτάρη, και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα–, τους παραγωγούς ζαχαρότευτλων και τους εργαζομένους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει ορισθεί για σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, στο υπουργείο Οικονομικών. Η συνάντηση γίνεται σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο ζήτημα που έχει ανακύψει με την τιμή παραγωγού και με τη βιωσιμότητα των τριών εργοστασίων της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα. Οι παραγωγοί και οι εργαζόμενοι ζητούν να μην περάσει η μείωση στις τιμές παραγωγού (περίπου 10%).

Πρωτιά για την Πειραιώς

Μπορεί το κλίμα στις κεφαλαιαγορές –ειδικά τις αναδυόμενες– τις τελευταίες ημέρες να έχει επιδεινωθεί ραγδαία, ωστόσο η Τράπεζα Πειραιώς έχει έναν «κρυφό» λόγο να χαμογελά, καθώς για πρώτη φορά στην ιστορία της βρέθηκε στην πρώτη θέση της ελληνικής αγοράς από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας. Με βάση το χθεσινό κλείσιμο, η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη σε αξία εισηγμένη εταιρεία με κεφαλαιοποίηση 8,4 δισ. ευρώ, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα με χρηματιστηριακή αξία 7,8 δισ. ευρώ, ακολουθούν η Coca-Cola με 7,4 δισ. ευρώ, η Alpha Bank με 7 δισ. ευρώ και την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η μετοχή του ΟΤΕ με χρηματιστηριακή αξία 4,87 δισ. ευρώ.

Ζητούνται διευκρινίσεις

Μικρομεσαίους επιχειρηματίες υποψήφιους σε εκλόγιμες θέσεις των ευρωψηφοδελτίων ζητεί με επιστολή που έστειλε στους πολιτικούς αρχηγούς η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου. Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποιεί ότι θα κατεβάσει δικό της ψηφοδέλτιο. Θα πρέπει ωστόσο να ξεκαθαρίσει υπό ποιες προϋποθέσεις θα υλοποιήσει την απειλή της (;). Θα πρέπει όλα τα κόμματα να έχουν υποψήφιο μικρομεσαίο ή αρκούν κάποια από αυτά; Ποιες θεωρεί ως εκλόγιμες θέσεις για κάθε ένα από τα ψηφοδέλτια; Αν στις επόμενες 30 ημέρες, που λήγει και το τελεσίγραφο, δεν έχουν ολοκληρώσει τις εσωτερικές διαδικασίες τα κόμματα, θα δώσουν παράταση;

Η JP Morgan «βλέπει» εκλογές στην Ελλάδα εντός του 2014

Εκλογές εντός του 2014 βλέπει ο επενδυτικός οίκος JP Morgan, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας. Η πιθανότητα να διενεργηθούν εκλογές στην Ελλάδα πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 αγγίζει το 70% κατά τον οίκο, που θεωρεί ως πιο βασικό σενάριο να στηθούν κάλπες στο τέλος του τρίτου τριμήνου ή στις αρχές του τέταρτου τριμήνου του 2014. Μάλιστα, οι αναλυτές της JP Morgan εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον τη δυνατότητα να κερδίσει τις εκλογές, αυξάνοντας την αβεβαιότητα για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί διακρίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει να μετριάζει τις θέσεις του σε μια σειρά ζητημάτων, ανοίγοντας τη δυνατότητα συμβιβασμού με τους δανειστές και συγκεκριμένα, σημειώνει τη μετατόπισή του στο θέμα της αντιμετώπισης του χρέους.

Ενδιαφέρουσα προσέγγιση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή