Την τακτική της αναβολής επιλέγει η κυβέρνηση

Την τακτική της αναβολής επιλέγει η κυβέρνηση

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στρίβειν διά… της αναβολής. Την τακτική αυτή φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση στην περίπτωση της έκτακτης γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, για να αποφύγει τα δύσκολα. Η γενική συνέλευση είχε προγραμματιστεί για αύριο, όπως όλα όμως δείχνουν, οδηγείται σε αναβολή με άνωθεν εντολή. Η διοίκηση της ΔΕΗ που δέχεται το τελευταίο διάστημα επίθεση από την ενεργοβόρα βιομηχανία για την τιμή του ρεύματος, πέταξε το «μπαλάκι» στην κυβέρνηση, καλώντας μέσω της γενικής συνέλευσης τον βασικό μέτοχο να αποφασίσει για το κόστος της λιγνιτικής της παραγωγής που αποτελεί τη βάση τιμολόγησης των ενεργοβόρων πελατών της. Η κυβέρνηση επιχειρεί μέσω της αναβολής να κερδίσει χρόνο, καθώς από τη μια δέχεται μεγάλες πιέσεις από τη βιομηχανία για μείωση των τιμών, έχει δεσμευθεί για μηδενικές αυξήσεις στις οικιακές καταναλώσεις, και από την άλλη έχει μπροστά της το project αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ, με σημαντικά βαρίδια όπως ανεξόφλητες οφειλές άνω των 1,3 δισ.

Σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές τέθηκε η εισηγμένη «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες», όπως αποφάσισε το Πρωτοδικείο Αθηνών κατά τη χθεσινή δικάσιμο για την αίτηση υπαγωγής της εταιρείας στο άρθρο 99. Το δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση και θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο μήνες για να γνωρίζουμε εάν και η «Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες» θα μπει στον κατάλογο των 27 εισηγμένων που έχουν εισαχθεί από το 2007 μέχρι σήμερα στο πτωχευτικό άρθρο. Σημειώνεται ότι οι ορκωτοί ελεγκτές ανέφεραν στην έκθεση αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2013 ότι η εταιρεία και ο όμιλος παρουσιάζουν σημαντικές συσσωρευμένες ζημίες και έχουν αρνητική καθαρή θέση ύψους 63,9 εκατ. ευρώ και 46,5 εκατ. αντίστοιχα.

Νέα πώληση ετοιμάζει η ΕΤΕ

Την πώληση της θυγατρικής της στο Λονδίνο διερευνά η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης του ομίλου. Πρόκειται για την NBGI Private Equity Ltd με έδρα το Λονδίνο, η οποία δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε σημαντικές κινήσεις, με στόχο την αύξηση της κεφαλαιακής της βάσης. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με ξένο επενδυτή για τη διάθεση μέρους των μετοχών της Πανγαίας, την επαναγορά μετοχών, κ.ά. Με τις κινήσεις αυτές η διοίκηση της τράπεζας πέτυχε την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας σε επίπεδο άνω του 10%.

Η ΕΒΖ έφερε κόσμο στο υπουργείο Οικονομικών

Τόσο κόσμο συνηθίζουμε να βλέπουμε στο υπουργείο Οικονομικών μόνο όταν βρίσκεται η τρόικα στην Αθήνα, και μάλιστα στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, χθες, το υπουργείο Οικονομικών έσφυζε πάλι από ζωή. Εκτός από την επίσκεψη του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργου Ζανιά, στο κτίριο της οδού Νίκης βρέθηκαν υπουργοί, βουλευτές, σύμβουλοι, περιφερειάρχες, αγρότες συνδικαλιστές και απλοί αγρότες. Το θέμα που απασχολούσε όλους τους παραπάνω (πλην του κ. Ζανιά) ήταν η τύχη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Ξεπέρασε τα 43 δισ. ευρώ η φοροδιαφυγή το 2013

Κενό γράμμα παραμένουν οι εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για την παροχή κινήτρων, που θα επιτρέψουν την αύξηση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, προκειμένου να περιοριστεί η παραοικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Visa Hellas, που από την πλευρά της έχει κάθε λόγο να προωθεί τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, η φοροδιαφυγή διευρύνθηκε περαιτέρω το 2013 από το επίπεδο των 43,2 δισ. ευρώ, που είχε μετρηθεί το 2012. Η απροθυμία των Eλλήλων να χρησιμοποιήσουν το πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές δεν περιορίζεται μόνο στις πιστωτικές κάρτες, που είναι το θύμα της κρίσης λόγω της μείωσης της κατανάλωσης. Εντοπίζεται κυρίως στην περιορισμένη χρήση των χρεωστικών καρτών, αναδεικνύοντας τα μετρητά κυρίαρχο μέσο πληρωμών σε ποσοστό 90%, όταν σε ώριμες αγορές, όπως η Αγγλία, οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν ξεπεράσει πλέον τις πληρωμές με φυσικό χρήμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή