Για «περίεργες» μετακινήσεις υπαλλήλων από τη Διεύθυνση Εθνικών Λογαριασμών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σε άλλες διευθύνσεις κάνει λόγο ο σύλλογος των εργαζομένων της ΕΛΣΤΑΤ, συνδέοντας τις αλλαγές αυτές με τις επικείμενες ανακοινώσεις για το πρωτογενές ισοζύγιο της Ελλάδας. Μάλιστα, βάζουν στο στόχαστρο τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Αν. Γεωργίου, ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται το μόνο που έκανε ήταν να ικανοποιήσει τα αιτήματα των υπαλλήλων. Ο ίδιος ο σύλλογος αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι «παρόλη την ύπαρξη αιτήσεων μετακίνησης κάποιων από αυτούς τους συναδέλφους (…) εντύπωση προκαλεί η συνολική αποδοχή των αιτήσεων αυτών και η άμεση πραγματοποίηση των μετακινήσεων». Το πιο πιθανό είναι να κατηγορούσαν τον κ. Γεωργίου ακόμα κι αν δεν ενέκρινε τις μετακινήσεις, με τη δικαιολογία της «περίεργης απόρριψης» των αιτημάτων των υπαλλήλων ενόψει των ανακοινώσεων για το πρωτογενές ισοζύγιο…
Μόνο οι μετοχές του ΟΤΕ και της Τράπεζας Πειραιώς αύξησαν το ποσοστό στάθμισης στον ελληνικό δείκτη της Morgan Stanley μετά την τριμηνιαία παγκόσμια αναθεώρηση των χρηματιστηριακών της δεικτών. Καμία μεταβολή δεν επήλθε στη δεκάδα των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece Emerging Markets. Οι νέες σταθμίσεις για τις μετοχές που απαρτίζουν τον MSCI Greece είναι οι εξής: ΟΤΕ 20,5% (από 17,95%), ΟΠΑΠ 15,85% (από 18,01%), Τράπεζα Πειραιώς 13,53% (από 9,1%), Εθνική 8,52% (από 11,01%), ΔΕΗ 8,82% (από 9,4%), Jumbo 8,78% (από 7,9%), Τιτάν 7,7% (από 7,8%), Αlpha Bank 7,36% (από 8,25%), Folli Follie 5,14% (από 4,9%), ΕΛΠΕ 3,76% (από 5,8%).
Τελικά, πόσα είναι τα ψάρια;
Η καταγραφή των αποθεμάτων στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών, που επιχειρήθηκε πρόσφατα από τις τράπεζες, αποδεικνύεται ένα άκρως δύσκολο έργο. Το αντιμετώπισαν, όπως πληροφορούμαστε, ειδικοί Νορβηγοί που κατέφθασαν στη χώρα μας με την εντολή να αποτιμήσουν τα αποθέματα σε μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Ο έλεγχος, που ήταν φυσικά δειγματοληπτικός και αφορούσε περίπου το 5% των αποθεμάτων, απέδειξε ότι βάσει αναγωγών που έγιναν, αυτά που μετρήθηκαν ήταν λιγότερα από τα πραγματικά που δήλωναν οι εταιρείες. Οι εταιρείες με τη σειρά τους αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα, ζητώντας να τοποθετηθούν άλλοι εκτιμητές, από τους οποίους δεν θα… ξεγλιστράνε τα ψάρια.
«Να βουλιάξετε από επιτυχία σαν τους Αποστόλους»
«Κύριε υπουργέ, μια ανάπτυξη τη χρειαζόμαστε!». Με αυτή τη φράση απευθύνθηκε χθες στον κ. Κ. Χατζηδάκη ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, κατά την τέλεση των εγκαινίων του νέου εφοδιαστικού κέντρου της Lidl. Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν και οι καλύτερες συνθήκες για να πετύχει η ανάπτυξη. Από την άλλη, πάντως, ευχήθηκε στη Lidl να «βουλιάζει» από επιτυχία, όπως βούλιαζαν τα καράβια των μαθητών του Χριστού, Πέτρου, Ιακώβου και Ιωάννη από τα πολλά ψάρια που έπιασαν στα δίκτυα τους στη Γαλιλαία.
Ανάπτυξη στο Μαυροβούνιο και φορολογία ακινήτων
To εγκώμιο του Μαυροβουνίου ως επενδυτικού προορισμού για την αγορά ακινήτων πλέκει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, που κατατάσσει τη βαλκανική χώρα 8η ανάμεσα σε άλλες πόλεις ή περιοχές του πλανήτη όπως το Μονακό, το Μανχάταν και το Ντουμπάι. Αναφέρεται επίσης ότι ο αριθμός των τουριστών αυξάνεται με τον υψηλότερο ρυθμό σε παγκόσμια κλίμακα. Γιατί συμβαίνουν αυτά; Απλούστατα, γιατί τα εισοδήματα από ακίνητα φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 9% με πρόβλεψη για έκπτωση φόρου έως και 40%. Με τον ίδιο συντελεστή φορολογούνται επίσης τα κέρδη από την πώληση ακινήτων, ενώ η μεταβίβαση σε συγγενείς α΄ βαθμού δεν φορολογείται. Τελικά, ίσως τα ακίνητα μπρούν να τονώσουν την οικονομία, και κατ’ επέκταση τα δημόσια έσοδα, και με άλλους τρόπους πέραν της υψηλής φορολογίας. Απλά, χρειάζεται περισσότερη δουλειά.