Οι αγορές δεν «άκουσαν» τους Financial Times

Οι αγορές δεν «άκουσαν» τους Financial Times

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τα επίπεδα του 2010 φλερτάρουν διαρκώς το τελευταίο διάστημα τα ελληνικά ομόλογα. Χθες, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στην περιοχή του 7,3%-7,4%, ενώ η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού κινήθηκε στα επίπεδα των 566 μονάδων βάσης. Το εντυπωσιακό αυτή τη φορά είναι ότι η επίδοση αυτή ήρθε μία μέρα μετά τις «κακές» ειδήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τη Δευτέρα -οι Financial Times έγραφαν ότι θα χρειαστούν 20 δισ. ευρώ ενίσχυση οι ελληνικές τράπεζες- και χωρίς να έχει υπάρξει κάποια σημαντική θετική εξέλιξη χθες. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η νέα πτώση της απόδοσης και του spread αναδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν δίνουν πλέον τόσο μεγάλη σημασία σε αρνητικά δημοσιεύματα, καθώς έχουν αποκρυσταλλώσει την άποψή τους για την κατάσταση της ελληνικής αγοράς ομολόγων και κυρίως για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πανέτοιμη είναι η Eurobank για την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2013. Η τράπεζα θα δημοσιοποιήσει τις επιδόσεις της μεθαύριο Παρασκευή και ουσιαστικά θα πρόκειται για το πρώτο προπαρασκευαστικό βήμα ενόψει της αύξησης κεφαλαίου. Το κρίσιμο, ωστόσο, για την ουσιαστική έναρξη της διαδικασίας είναι η δημοσιοποίηση των κεφαλαιακών αναγκών (κάτι που θα γίνει το αργότερο την επόμενη εβδομάδα) και εν συνεχεία η ψήφιση του νέου νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση. Ολα δείχνουν, πάντως, ότι το μεγάλο εγχείρημα θα προχωρήσει πολύ γρήγορα, ενώ το θετικό κλίμα στην αγορά βοηθά ιδιαίτερα την προσπάθεια της διοίκησης της τράπεζας αλλά και του ΤΧΣ.

«Ακραίες» απόψεις για μισθώσεις

Υπάρχουν τουλάχιστον δύο πλευρές που για εντελώς διαφορετικούς λόγους η κάθε μία θα ήθελε να μην υπερψηφισθεί σήμερα η τροπολογία για τις εμπορικές μισθώσεις, η οποία περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας. Η μία πλευρά είναι η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) η οποία επιθυμεί τη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος, ήτοι τη 12ετή προστασία. Η άλλη πλευρά είναι η τρόικα, η οποία θεωρεί ότι η τριετής προστασία για τις εμπορικές μισθώσεις που προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΑΝ δεν οδηγεί στην επιδιωκόμενη απελευθέρωση στην αγορά των εμπορικών ακινήτων. Οταν τα «άκρα» συναντώνται…

Αναβάλλεται η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου

Δεν θα κατατεθεί αυτή την εβδομάδα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει ανώτατος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Οι λόγοι της καθυστέρησης κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή είναι τρεις:

 1.  Εξετάζεται κάθε διάταξη, προκειμένου αυτή τη φορά να μην υπάρχουν λάθη.

 2 .  Δεν έχει παρουσιασθεί ακόμη στους πιστωτές της χώρας το τελικό κείμενο.

3. Αναμένεται να συμπεριληφθούν και άλλες διατάξεις, όπως οι αλλαγές που έρχονται σε διάφορους κλάδους της αγοράς μετά τις συστάσεις του ΟΟΣΑ.

Παράδειγμα προς αποφυγήν

To ηλεκτρονικό περιοδικό Business Insider προτρέπει τη Ρωσία να μην αφήσει το Σότσι, που φιλοξένησε τους πιο ακριβούς χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του κόσμου, να ακολουθήσει το παράδειγμα του «Αθήνα 2004», δηλαδή να αφήσει τις ακριβές εγκαταστάσεις να παρακμάσουν. Οπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, «μία δεκαετία αφότου η Ελλάδα ξόδεψε περίπου 15 δισ. δολάρια για να φιλοξενήσει τους Αγώνες, κάποια από τα πάλαι ποτέ λαμπερά στάδια τώρα αποσυντίθενται». Προφανώς, λέει το Business Insider, «στην Ελλάδα δεν χρησιμεύουν καθόλου οι παγκόσμιας κλάσης και ακριβές στη συντήρηση εγκαταστάσεις για εξειδικευμένα αθλήματα, όπως είναι το σόφτμπολ, το μπιτς βόλεϊ ή ακόμα και η κολύμβηση. Αχρηστεύτηκαν αμέσως μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων». Οι Αγώνες του Σότσι υπολογίζεται ότι κόστισαν 37 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή