Αλλος για το πλεόνασμα…

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός από τα ασφαλιστικά Ταμεία, τους ένστολους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, μερίδιο από το πλεόνασμα διεκδικούν και οι μικροαποταμιευτές της Ασπίς Πρόνοια και της Commercial Value. Αυτό προβλέπει το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών με βάση το οποίο, επιδιώκεται η χρήση από το πλεόνασμα περί των 30 – 40 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση των ασφαλισμένων της Ασπίς Πρόνοια που έχουν διεκδικήσεις έως 2.000 ευρώ και της Commercial Value που έχουν διεκδικήσεις έως 10.000 ευρώ. Πρόκειται για τη συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων των δύο εταιρειών, οι οποίοι θα αποζημιωθούν αφού προηγουμένως αποδεχθούν «κούρεμα» των απαιτήσεών τους κατά 50%. Σε κάθε περίπτωση τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία δεν επαρκούν ούτε για αυτές τις αποζημιώσεις, οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό. Οσο για τους υπόλοιπους μεσαίους και μεγαλοαποταμιευτές, αυτοί προτείνεται να γίνουν μέτοχοι του fund που θα δημιουργηθεί και στο οποίο θα μεταφερθεί η ακίνητη περιουσία των δύο εταιρειών.

Εντεκα εισηγμένες μόλις, με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ, καλύπτουν σήμερα τα 55 δισ. ευρώ από τα 74,380 δισ. ευρώ της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας. Eάν συμπεριλάβουμε και τις υπόλοιπες 14 μετοχές του Ftse 25 το ποσό της κεφαλαιοποίησης αγγίζει τα 61,052 δισ. ευρώ, γεγονός που αποκαλύπτει τη ρηχότητα της αγοράς και την υπερσυγκέντρωση των συναλλαγών σε μία ομάδα 25 τίτλων. Στην κορυφή της κεφαλαιοποίησης –μετά και το χθεσινό νέο υψηλό έτους– βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς με αξία 10,04 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Εθνική Τράπεζα με 8,58 δισ. και η Alpha Bank με 7,853 δισ. Η πρώτη βιομηχανική μετοχή είναι η Coca Cola που κατέχει την 4η θέση με κεφαλαιοποίηση 6,87 δισ. ευρώ.

Να κλείσει η εκκρεμότητα

Το θέμα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν, γιατί η εκκρεμότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή προσφέρει πρόσφορο έδαφος για κάθε λογής πληροφορίες, φήμες και διαρροές. Προχθές ήταν το δημοσίευμα των Financial Times. Χθες κυκλοφόρησε ότι παραιτήθηκε από σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος η Rothchild, ο διεθνής οίκος ο οποίος μαζί με την Ernst & Young πιστοποιούσε την ορθότητα των υπολογισμών της κεντρικής τράπεζας για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών. Η ΤτΕ διέψευσε κατηγορηματικά τη σχετική πληροφορία. Οπως φαίνεται, θα ακουστούν πολλά ακόμη μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, την ερχόμενη εβδομάδα.

Αισιοδοξία παρά την «αργή» εκκίνηση

Σημαντικά περιθώρια αισιοδοξίας για το 2014 διακρίνουν οι οικονομολόγοι της Eurobank στο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας «7 ημέρες οικονομία». Κατά την Eurobank, η επιβεβαίωση του θετικού ρυθμού ανάπτυξης για τη διετία 2014 – 2015 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα επιτρέπουν περιθώρια αισιοδοξίας. Ωστόσο, θέτουν από τώρα θέμα πιθανής αστοχίας στο σκέλος των εσόδων, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική πορεία τους τον Ιανουάριο, παρά το γεγονός ότι ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις.

Αλλο τα έσοδα και άλλο τα κέρδη

Μπέρδεψε νούμερα χθες στο Κοινοβούλιο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη. Η βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης, κατά την ακρόαση του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη σχετικά με την αποκρατικοποίηση του ΟΛΠ, επέμενε ότι η εταιρεία εμφάνισε τα τελευταία έτη κέρδη μεταξύ 110 και 140 εκατ. ευρώ. Ο κ. Βαρβιτσιώτης προσπάθησε να εξηγήσει στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν είναι δυνατόν μια εταιρεία με ετήσια έσοδα 110 εκατ. ευρώ να έχει κέρδη περισσότερα από τα έσοδα. Τελικά πείσθηκε όταν ο υπουργός αναγκάστηκε να βρει τα έσοδα και τα κέρδη του ΟΛΠ για την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο δεν ήταν η μόνη αστοχία της βουλευτού στους αριθμούς. Η ίδια ανέφερε ότι ο ΟΛΠ έχει αξία 2 δισ. ευρώ, μια δήλωση που επιχείρησε να ανασκευάσει ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης. Ο τελευταίος έκανε λόγο για ενεργητικό της ΟΛΠ Α.Ε. της τάξης των 340 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή