Ανέμεναν υπομονετικά Στουρνάρα και Τόμσεν

Ανέμεναν υπομονετικά Στουρνάρα και Τόμσεν

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eνα από τα πολλά ραντεβού της χθεσινής ημέρας μεταξύ των επικεφαλής της τρόικας και των ελληνικών αρχών ήταν και αυτό με τους υπουργούς Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, και Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη. Είχε προγραμματιστεί για τις 19.30. Ωστόσο, η ημέρα ήταν γεμάτη από επαφές και μετακινήσεις, με αποτέλεσμα οι δύο εκπρόσωποι της Ευρωζώνης στην τρόικα (ο κ. Μ. Μορς από την Κομισιόν και ο κ. Κ. Μαζούχ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) να βρεθούν μόνοι τους στον 6ο όροφο του υπουργείου και να περιμένουν για το ραντεβού από τις 19.10. Ο κ. Στουρνάρας είχε μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις μέχρι στιγμής εξελίξεις, ενώ άγνωστο είναι πού βρισκόταν ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Π. Τόμσεν. Πάντως, η συνάντηση ξεκίνησε κανονικά λίγα λεπτά μετά τις 19.30.

Εμπλουτίζεται καθημερινά το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με νέες διατάξεις. Ορισμένες θα έλεγε κανείς ότι είναι και προεκλογικές, όπως αυτή που προωθείται για τις άγαμες θυγατέρες. Οι περίπου 32.000 θυγατέρες θα δουν τη σύνταξη που λαμβάνουν να αυξάνεται. Από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κάνουν λόγο για χρήση λανθασμένων εισοδηματικών στοιχείων. Οπως όλα δείχνουν, σε κάποιες άγαμες θυγατέρες θα αυξηθεί η σύνταξη και σε κάποιες άλλες που είχε κοπεί θα επανέλθει. Τα κακά όμως νέα αφορούν τις θυγατέρες που είχαν παντρευτεί και συνέχιζαν να λαμβάνουν τη σύνταξη. Αυτές θα κληθούν να επιστρέψουν τα σχετικά ποσά στο ελληνικό Δημόσιο.

Δυσοίωνο μέλλον για ΕΒΖ

Eπιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ενώ συμπληρώθηκαν 71 ημέρες από την τελική επιλογή των δύο υποψηφίων για την εξαγορά της επιχείρησης χωρίς να έχει υπάρξει αποτέλεσμα. Η εταιρεία στο εξάμηνο Ιούλιος – Δεκέμβριος 2013 κατέγραψε ζημίες μετά από φόρους ύψους 19,123 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 4,178 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης περιόδου, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα του ομίλου μετά από φόρους παρουσίασαν ζημίες 14,364 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,609 εκατ. ευρώ του εξαμήνου Ιούλιος – Δεκέμβριος 2012. Η αύξηση των ζημιών αποδίδεται μεταξύ άλλων στη σημαντική πτώση της τιμής πώλησης της ζάχαρης στην εγχώρια αγορά.

Εγκριση πώλησης ακινήτου του ΕΟΤ στη Σκύρο

Το «πράσινο φως» έδωσε η διοίκηση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου για την πώληση ακινήτου ιδιοκτησίας του ΕΟΤ μπροστά από το «Ξενία» της Σκύρου. Ο ΕΟΤ εξουσιοδότησε τον δ.σ. της ΕΤΑΔ Γ. Δούνη να μεριμνήσει για τον καθορισμό του τιμήματος πώλησης του ακινήτου και να προωθήσει το θέμα για την έκδοση κοινής απόφασης από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Το ακίνητο θα αγοραστεί απευθείας από την εταιρεία Mercury SA προκειμένου να επεκτείνει το «Ξενία», που έχει περάσει στην ιδιοκτησία της από τον ΕΟΤ.

Ψηλά στην ατζέντα της Ε.Ε. το ενεργειακό κόστος

Το κόστος ενέργειας στην Ευρώπη απασχόλησε τις εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που συνεδρίασε χθες στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και τη συμμετοχή του επιτρόπου Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ. Οι υπουργοί αξιολόγησαν τις πρόσφατες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή και εκτίμησαν ως θετικές τις προτεινόμενες δράσεις για τη μείωση του κόστους του ενεργειακού τομέα της Ευρώπης έναντι των ανταγωνιστών της. Διαπίστωσαν, μάλιστα, ευελιξία όσον αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν μέσα στο 2014 για την ανάγκη ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς ενέργειας και τη διασφάλιση αδιάλειπτου ενεργειακού εφοδιασμού. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα θεωρείται για την Ελλάδα η ευρεία στήριξη της ανάγκης προώθησης ενεργειακών διασυνδέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων σε απομονωμένες και νησιωτικές περιοχές της Ε.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή