Φόρμουλα συγκυβέρνησης στη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ

Φόρμουλα συγκυβέρνησης στη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύριο συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΠΑ προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία με την Gazprom για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15%. Στην ίδια συνεδρίαση θεωρείται πολύ πιθανή η τοποθέτηση του προσώπου ή των προσώπων που θα διαδεχθούν τον κ. Χάρη Σαχίνη. Προκειμένου να διασφαλισθεί μια «μοιρασιά» που θα ικανοποιεί και τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης εξετάζεται και το σπάσιμο της κοινής θέσης προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στα δύο. Πληροφορίες θέλουν, σε αυτή την περίπτωση, τη Ν.Δ. να επιλέγει τον πρόεδρο και το ΠΑΣΟΚ τον διευθύνοντα σύμβουλο. Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η πρόταση για ένα πρόσωπο στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, το οποίο θα επιλέξει η Ν.Δ., και θέση αντιπροέδρου με ενισχυμένες αρμοδιότητες επιλογής του ΠΑΣΟΚ. Οι οριστικές αποφάσεις, και σε ό,τι αφορά τις θέσεις αλλά και τα πρόσωπα, αναμένεται να οριστικοποιηθούν μέχρι αύριο, εάν δεν υπάρξουν ανατροπές.

Οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας και της Alpha Bank θα συμπεριληφθούν στον δείκτη FTSE Europe του αγγλικού οίκου Ftse κατά την αναθεώρηση του δείκτη που θα τεθεί σε ισχύ από την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014. Τα funds που παρακολουθούν τον συγκεκριμένο δείκτη ελέγχουν κεφάλαια ύψους 7 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι στην Alpha Bank θα διοχετευθούν κεφάλαια 38,4 εκατ. ευρώ, στην Πειραιώς, οι εισροές υπολογίζονται σε 51,4 εκατ. ευρώ και στην Εθνική αντιστοιχούν εισροές 51,4 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο αγγλικός οίκος Ftse έχει διατηρήσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε ώριμη αγορά και η επόμενη ετήσια αξιολόγηση είναι τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Η εθελουσία «έφαγε» το μέρισμα

Δεν διανέμει μέρισμα στους μετόχους του και στη χρήση του 2013 ο ΟΤΕ. Ο Οργανισμός επικαλείται το υψηλό κόστος του προγράμματος εθελουσίας εξόδου προσωπικού που συμφωνήθηκε στο τέλος της περασμένης χρονιάς. Με βάση το πρόγραμμα αυτό, αποχώρησαν περίπου 1.850 εργαζόμενοι με κόστος που ανέρχεται σε 190 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι είναι η τρίτη συνεχής χρονιά που ο ΟΤΕ δεν διανέμει μέρισμα. Η τελευταία ήταν το 2010 και τότε η εταιρεία είχε διανείμει μέρισμα 0,1179 ευρώ ανά μετοχή. Ωστόσο, τα τελευταία τρία χρόνια ο Οργανισμός κατάφερε να μειώσει δραστικά τον καθαρό δανεισμό και έτσι θεωρείται η πρώτη αξιόχρεη ελληνική εταιρεία μετά την επιβολή του Μνημονίου στην Ελλάδα το 2010.

Σεμινάρια διαχείρισης θυμού ειδικά για εφοριακούς

Σεμινάρια διαχείρισης του θυμού των φορολογουμένων παρακολουθούν μετά το πέρας της εργασίας τους οι εφοριακοί όλης της χώρας από τις 25 Φεβρουαρίου, έπειτα από σχετική εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Στα σεμινάρια οι εργαζόμενοι στις εφορίες μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον θυμό των πολιτών, να απαντούν ήπια και ευγενικά στις ερωτήσεις, να μη λαμβάνουν προσωπικά ό,τι λένε οι φορλογούμενοι και γενικά να ηρεμούν τους πολίτες. Βέβαια, με την κατάσταση που επικρατεί στις εφορίες, ίσως τα σεμινάρια να μην επαρκούν και να χρειάζονται… χάπια.

6.250 δολ. το λεπτό η ομιλία του Μπεν Μπερνάνκι

Ο Μπεν Μπερνάκι, ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), κατόρθωσε να κεφαλαιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τη θητεία του, το κύρος και την εμπειρία του. To κάθε λεπτό ομιλίας του για τη διεθνή οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις σε εκδήλωση στο εμιράτο του Αμπου Ντάμπι αποτιμήθηκε σε 6.250 δολάρια. Συνολικά, σε 40 λεπτά έβγαλε περισσότερα από όσα κέρδισε έναν ολόκληρο χρόνο στη Fed. Στο Αμπου Ντάμπι έλαβε 250.000 δολάρια, ενώ πέρυσι ως πρόεδρος της Fed αμείφθηκε συγκεκριμένα με 199.700 δολάρια. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια εμφάνισή του, αφότου αποχώρησε από τη θέση του, ενώ έχουν προγραμματισθεί ακόμη δύο ομιλίες του. Εκτιμάται πως για κάποιο διάστημα ο κ. Μπερνάνκι θα μπορεί να ζητεί 250.000 δολάρια ανά εμφάνιση. Ο πιο ακριβοπληρωμένος πρώην δημόσιος λειτουργός, πάντως, παραμένει ο Μπιλ Κλίντον, ο οποίος πληρώνεται με διπλάσια ή τριπλάσια ποσά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή