Οι κρυφοί άσοι της Εθνικής Τράπεζας

Οι κρυφοί άσοι της Εθνικής Τράπεζας

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί σε πρώτη ανάγνωση οι κεφαλαιακές ανάγκες της Εθνικής Τράπεζας, που ανέρχονται στο επίπεδο των 2,18 δισ. ευρώ, να φαίνονται ιδιαίτερα υψηλές, ωστόσο η διοίκηση της τράπεζας εμφανίζεται απολύτως σίγουρη για την κάλυψη του ποσού. Οπως μετέφερε σε ξένους επενδυτές ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Πέτρος Χριστοδούλου, σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες ο όμιλος διαθέτει πολλές θυγατρικές, περιουσιακά στοιχεία και εναλλακτικά εργαλεία που θα του επιτρέψουν να καλύψει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις με άνεση. Σημειώνεται ότι για να προκύψουν αυτές οι κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει η Τουρκία να μπει σε βαθιά ύφεση.

Στον έβδομό της μήνα έχει εισέλθει η διαπραγμάτευση με την τρόικα και άλλο ένα χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωσή της έχει χαθεί. Οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το Εurogroup της Δευτέρας, σε μια νέα προσπάθεια να κλείσουν τον έλεγχο. Τρόικα και κυβέρνηση θα πρέπει από εδώ και στο εξής να βρουν έναν καλύτερο τρόπο συνεννόησης, καθώς όταν οι έλεγχοι κρατούν τόσο πολύ, χάνουν και την αξία τους, ενώ ταυτοχρόνως όλοι κουράζονται.

Νέες επενδύσεις στο Costa Navarino

Mε απόφαση των υπουργείων Τουρισμού και Περιβάλλοντος επαναοριοθετήθηκε η Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (Costa Navarino) στη Μεσσηνία. Επίσης, εγκρίθηκε η δημιουργία τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, δύο στο τμήμα Ρωμανού και ενός στο τμήμα της Πύλου. Στο Ρωμανό το 1ο σύνθετο κατάλυμα –πέραν του ξενοδοχείου 760 κλινών και του συνεδριακού κέντρου– προβλέπει τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών 432 κλινών. Το 2ο κατάλυμα –πέραν του ξενοδοχείου 556 κλινών και του κέντρου θαλασσοθεραπείας– περιλαμβάνει τη δημιουργία τουριστικών κατοικιών 674 κλινών, μέρος της δυναμικότητας της οποίας θα προκύψει από την υφιστάμενη μονάδα. Στη Πύλο –πέραν του γκολφ– προβλέπεται η δημιουργία ξενοδοχείου 300 κλινών και κατοικιών 900 κλινών. Το τριετές πρόγραμμα επενδύσεων στο Costa Navarino που έχει παρουσιάσει η «Κ» θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Εξι στους δέκα πολίτες εκτιμούν, σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, ότι δεν θα είναι φέτος σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τρεις στους δέκα απάντησαν ότι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ενας στους δέκα, πάντως, δεν μπορούσε να κάνει πρόβλεψη.

Αντιπολίτευση από το ΕΒΕΑ

«Αντιπολίτευση» στο ΥΠΑΝ για τις προτάσεις του ΟΟΣΑ κάνει εμμέσως πλην σαφώς ο Κ. Μίχαλος. «Η ελληνική κοινωνία εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτική στην προοπτική της μείωσης των τιμών βασικών προϊόντων, όπως το γάλα, το ψωμί και τα φάρμακα, καταρρίπτοντας έτσι τις αιτιάσεις της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον τρόπο διάθεσής τους», σχολίασε ο κ. Κ. Μίχαλος με αφορμή το βαρόμετρο του ΕΒΕΑ, βάσει του οποίου το 58% πιστεύει ότι δεν θα πέσουν οι τιμές. Η κατάργηση της υποχρεωτικής εγγραφής στα επιμελητήρια από το 2015 είναι «πληγή» ανοιχτή…

Προκρίθηκε ο ανάδοχος και για το Δυτικό Κατάκολο

Το κοινοπρακτικό σχήμα Energean Oil & Gas/Trajan Oil & Gas Limited/Schlumberger προκρίθηκε ως ανάδοχος για την άντληση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Κατάκολου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, με επιτυχία ολοκληρώθηκε το έργο της επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και στην τρίτη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, εκείνη του Δυτικού Κατακόλου, στο πλαίσιο του γύρου παραχωρήσεων με τη διαδικασία της «ανοιχτής πρόσκλησης», που είχε προκηρύξει το υπουργείο στις 2 Ιανουαρίου 2012.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή