Στρατηγικός σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές

Στρατηγικός σχεδιασμός για έξοδο στις αγορές

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βήμα βήμα και προσεκτικά σχεδιάζεται η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές. Στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, θεωρούν ότι μία νέα έκδοση ομολόγων θα δώσει πολλές λύσεις και πολλές ανάσες τόσο στα οικονομικά της χώρας όσο κυρίως στην πολιτική διαχείριση της σημερινής κατάστασης.

Επειδή, όμως, το διακύβευμα είναι μεγάλο και μια πιθανή αποτυχία θα μπορούσε να σημάνει ακόμα και την καταστροφή της στρατηγικής της κυβέρνησης, ο σχεδιασμός είναι προσεκτικός και η προώθηση της νέας ομολογιακής έκδοσης έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.

Τελευταία πράξη στη διαχείριση της κατάστασης ήταν η αποστολή εγγράφου του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στη Βουλή, στο οποίο ο επικεφαλής του Οργανισμού, κ. Στ. Παπαδόπουλος, ανέφερε πως αναμένει αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης. Στις 21 Μαρτίου ο οίκος S&P έχει προγραμματίσει να ανακοινώσει την έκθεσή του για την Ελλάδα. Εκεί θα φανεί εάν έχει αποφέρει αποτελέσματα η παρασκηνιακή δουλειά που γίνεται τον τελευταίο χρόνο από τα αρμόδια στελέχη και ποια είναι αυτά.

Εάν τα νέα είναι καλά –και εφόσον κλείσει ο τρέχων έλεγχος της τρόικας– δεν αποκλείεται να δούμε την Ελληνική Δημοκρατία να ζητεί κεφάλαια από τις αγορές ακόμη κι εντός του Απριλίου. Μέχρι τότε, όμως, το μόνο που θα ακούμε είναι ότι η Ελλάδα θα επιδιώξει να εκδώσει νέο ομόλογο το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Εχετε αναρωτηθεί πόσα καρτοτηλέφωνα του ΟΤΕ είναι διάσπαρτα σήμερα ανά την επικράτεια; Λοιπόν, ο συνολικός αριθμός τους αγγίζει τις 35.000 και το ερώτημα που γεννάται είναι αν και κατά πόσον παραμένουν χρήσιμα, τουλάχιστον όσο κατά την περίοδο «προ κινητής τηλεφωνίας». Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι αποτελούν ζημιογόνο δραστηριότητα, η οποία, όμως, εξακολουθεί να παρέχεται λόγω της υποχρέωσης «καθολικής υπηρεσίας» από τον πάροχο που κατέχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Γι’ αυτό και στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε η σκέψη να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο του καθολικού wi-fi, ανά την επικράτεια. Οπως σε ΗΠΑ και Νέα Ζηλανδία.

Η ακτινογραφία των φόρων

Στα 6,5 δισ. ευρώ ανήλθαν τελικά οι φόροι που πλήρωσαν περίπου 3,5 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι το 2012, συνεισφέροντας το 62% των συνολικών φόρων που εισέπραξε το κράτος από την άμεση φορολογία των φυσικών προσώπων. Τα συνολικά έσοδα από την άμεση φορολογία των φυσικών προσώπων ανήλθαν στα 10,2 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, 1,8 εκατ. μισθωτών δήλωσαν εισοδήματα 33,6 δισ. ευρώ, πληρώνοντας φόρους 3,8 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα 27,8 δισ. ευρώ ήταν τα εισοδήματα που δήλωσαν 1,7 εκατ. συνταξιούχοι, οι οποίοι πλήρωσαν φόρους 2,5 δισ. ευρώ. Η συνεισφορά των 317.000 ελευθέρων επαγγελματιών στη φορολογία έφτασε στο 1,5 δισ. ευρώ, ενώ έμποροι, βιομήχανοι, βιοτέχνες και επιτηδευματίες συνεισέφεραν περί το 1,4 δισ. ευρώ.

Ρευστοποιήσεις από εισηγμένες

Οι πωλήσεις ακίνητης περιουσίας από εισηγμένες για να μειώσουν τα τραπεζικά τους χρέη είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων που έχουν θέσει οι διοικήσεις των επιχειρήσεων για τη φετινή χρονιά. Οι τράπεζες πιέζουν αφόρητα τις εταιρείες που έχουν δανεισμό να προχωρήσουν μέσα στο 2014 σε ρευστοποιήσεις πάγιων εγκαταστάσεων για να ελαφρύνουν τον δανεισμό τους. Πρόσφατα παραδείγματα είναι η Βογιατζόγλου Systems, που μεταβίβασε σε άλλη εισηγμένη (Jumbo) τις εγκαταστάσεις της που είχε στα Οινόφυτα, και ακολούθησε πρόσφατα και η πώληση ακινήτου του Κτήματος Λαζαρίδη στο λεκανοπέδιο Αττικής προκειμένου να μειώσει τον δανεισμό του. Οι εισηγμένες αντιλήφθηκαν ότι οι υψηλές τιμές που αξίωναν από το 2011 για να πουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους δεν επρόκειτο να έχουν ανταπόκριση, καθώς η ύφεση έχει βαθύνει και οι ενδιαφερόμενοι που διαθέτουν ρευστότητα έχουν μάθει να περιμένουν αφού έχουν σύμμαχο το χρόνο. Οι πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι πολλές εισηγμένες –περισσότερες από 15– έχουν βάλει «νερό στο κρασί τους» και μειώνουν τις απαιτήσεις τους, διακρατώντας μόνο τις απαραίτητες βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Τα βήματα για δωρεάν πρόσβαση στο Ιντερνετ

Πλησιάζει η ώρα που θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Διαδίκτυο, όπου κι αν βρίσκεστε. Οι κινήσεις που θα κάνετε θα είναι απλές. Μέσω του κινητού σας, θα «οδηγείστε» σε συγκεκριμένη ιστοσελίδα, όπου θα έχετε τις εξής επιλογές:

1η επιλογή: Δεν θα απαιτούνται κωδικοί πρόσβασης και η χρήση του δικτύου θα επιτρέπεται για το διάστημα των 30 λεπτών, αλλά και με τους περιορισμούς που προαναφέρθηκαν (σ.σ. μετά τα 30 λεπτά θα γίνεται αποσύνδεση, ενώ ο χρήστης θα πρέπει να επανασυνδεθεί). Αυτή η επιλογή, η οποία θα είναι και η μοναδική που θα τεθεί στη διάθεση των πολιτών κατά το πρώτο έτος λειτουργίας του έργου, δεν θα προσφέρει ασφαλή σύνδεση στο Διαδίκτυο, που σημαίνει ότι ο χρήστης δεν θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει ηλεκτρονική τραπεζική συναλλαγή ή για να αποκτήσει πρόσβαση στο Ιnternet. H σύνδεση θα παρέχεται αποκλειστικά για να αντλεί ο χρήστης πληροφορίες μέσω Διαδικτύου.

2η επιλογή: Αυτή η δυνατότητα θα δοθεί σε δεύτερη φάση. Τη διαδικασία πιστοποίησης θα αναλάβουν οι δήμοι, χωρίς ο πολίτης να υποχρεούται να πληρώσει. Θα πρέπει, βέβαια, να εγγραφεί στην υπηρεσία ώστε να εξασφαλίσει κωδικούς πρόσβασης. Αυτή η σύνδεση θα παρέχει ασφάλεια και προορίζεται για την ανάπτυξη εξειδικευμένων υπηρεσιών από τους δήμους για τους δημότες ή τους επισκέπτες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή