Αρχίζει η ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς με στόχο 500 εκατ.

Αρχίζει η ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς με στόχο 500 εκατ.

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα, εκτός απροόπτου, θα «ανοίξει» το βιβλίο προσφορών για την ομολογιακή έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς. Το βιβλίο θα μείνει ανοιχτό μόνο για λίγες ώρες και από το ενδιαφέρον και τις προσφορές των επενδυτών θα καθοριστούν οι όροι της έκδοσης. Οπως σημειώνουν στελέχη της τράπεζας, το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι πολύ μεγάλο και προδικάζουν την υπερκάλυψη της έκδοσης. Η τράπεζα σχεδιάζει να αντλήσει ρευστότητα περίπου 500 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έκδοση κύριου χρέους, δηλαδή δεν καλύπτεται από εγγυήσεις ή άλλες εξασφαλίσεις, ενώ είναι η πρώτη σχετική κίνηση μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ελλάδα.

Αλλαγές στα ειωθότα των διαπραγματευτών

Οταν μία διαπραγμάτευση μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης πλησιάζει στο τέλος της, παρατηρείται ένα συγκεκριμένο «φαινόμενο». Οι επικεφαλής της τρόικας εξέρχονται ανά τακτά χρονικά διάστημα της αιθούσης που πραγματοποιείται η σύσκεψη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, για να επικοινωνήσουν με τα κεντρικά τους γραφεία σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Συνήθως, ο εκπρόσωπος που κάνει τα περισσότερα τηλεφωνήματα είναι εκείνος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), κ. Π. Τόμσεν. Χθες, όμως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, κ. Μ. Μορς, έκανε την έκπληξη και ήταν εκείνος που εθεάθη στους διαδρόμους του υπουργείου Οικονομικών να μιλάει στο κινητό του. Πάντως, ο κ. Τόμσεν έκανε «ρελάνς», καθώς λίγο αργότερα όχι απλώς βγήκε από την αίθουσα των συσκέψεων για να μιλήσει, αλλά έφυγε από το υπουργείο για περίπου μία ώρα και επέστρεψε για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Απίστευτη ταχύτητα

Απίστευτο και όμως αληθινό! Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο τη νέα κοινοτική οδηγία 83/2011 για τα δικαιώματα του καταναλωτή. Αν και τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να την ενσωματώσουν στο εθνικό δίκαιο μέχρι τις 13/6/2014, η ελληνική κυβέρνηση το έπραξε ήδη από τον περασμένο Αύγουστο με σχετική υπουργική απόφαση. Ακόμη πιο απίστευτο, αλλά επίσης αληθινό, είναι και το ότι το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης όχι μόνο δεν «πανηγύρισε» γι’ αυτή την ταχύτητα, αλλά δεν εξέδωσε ποτέ έστω και μια λιτή ανακοίνωση. Αναμένουμε, πάντως, ενόψει της εφαρμογής της απόφασης τον Ιούνιο, να ενημερώσει τους καταναλωτές.

Καταψηφίζουν την πραγματικότητα

Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας δεν ψήφισαν την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα πεπραγμένα της τρόικας. Μήπως δεν βρήκαν αρκετά σκληρή την κριτική της προς τους εκπροσώπους των δανειστών, αντίστοιχη αυτής που ασκούσε το κόμμα τους τα πρώτα χρόνια του Μνημονίου; Μήπως θεώρησαν ότι δεν αναγνωρίζονται επαρκώς οι κόποι της κυβέρνησης και οι θυσίες της ελληνικής κοινωνίας; Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπαγόρευσαν την επιλογή των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Αυτό που καθόρισε τη στάση τους είναι ότι στην έκθεση αναφέρεται πως στην Ελλάδα γινόταν παραποίηση στατιστικών στοιχείων μέχρι το 2009, πως η χρεοκοπία ήταν αναπόφευκτη, δεδομένου ότι το έλλειμμα έφτασε το 15,7% του ΑΕΠ εκείνο το έτος και το χρέος αυξήθηκε σημαντικά μεταξύ 2003 και 2009. Ετσι, λοιπόν, καταψήφισαν την έκθεση η οποία απλώς χρησιμοποίησε τα στοιχεία της Eurostat, στη λογική ότι αφού δεν μας αρέσει η πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

Κάθε πρόβλεψη ξεπέρασαν οι αιτήσεις για την πλήρωση των θέσεων εργασίας στη νεοσύστατη εταιρεία «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο». Για τις 20 θέσεις εργασίας πανεπιστημιακής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για τις οποίες προβλέπονται συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου, ύστερα από τρίμηνη δοκιμαστική περίοδο, κατατέθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες περί τις 1.500 αιτήσεις.

Η αλήθεια είναι, βεβαίως, ότι με την ανεργία να βρίσκεται στο 27,5%, δεν πρέπει να προξενεί και μεγάλη εντύπωση η πληθώρα ενδιαφερομένων για μια δουλειά.

Η εταιρεία έχει αντικείμενο τη διαχείριση και αξιοποίηση εκτάσεων που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ ΣΕΦ και Σουνίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή