Ο κίνδυνος του Grexit είναι ακόμη υπαρκτός

Ο κίνδυνος του Grexit είναι ακόμη υπαρκτός

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι θεωρούμε πως έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο», υποστήριξε ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Νικόλαος Βέττας.Μιλώντας χθες στην παρουσίαση του Συλλογικού Τόμου της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) για την Ανταγωνιστικότητα, ο κ. Βέττας σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εμφανίζεται ότι έχει απομακρυνθεί, ένα ενδεχόμενο «διαζύγιο» είναι πλέον απόλυτα «εφικτό» σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μερικά χρόνια πριν, όταν μια τέτοια διαδικασία δεν είχε προβλεφθεί. Σε αυτή την εκτίμηση συμφώνησε και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος εξήγησε ότι πλέον ο κίνδυνος εξόδου είναι δυνατός, κυρίως γιατί έχει αποφευχθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης. Το ελληνικό χρέος κατέχεται πλέον από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και αντιπροσωπεύει ένα μικρό μόλις μέρος του ΑΕΠ τους, το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, είναι σε θέση να αναλάβουν ως κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου.

Αύριο θα τεθούν σε ισχύ οι ανακατατάξεις των ευρωπαϊκών δεικτών, του FTSE Europe, με ελληνικό ενδιαφέρον σε τρεις τραπεζικές μετοχές (Εθνικής, Πειραιώς και Alpha Bank). Την ίδια ημέρα το απόγευμα αναμένεται και η πρώτη προγραμματισμένη ανακοίνωση της S&P για την πιστοληπτική αξιολόγηση και τις προοπτικές της Ελλάδας. Επίσης, την Παρασκευή λήγουν οι τριπλές σειρές παραγώγων σε δείκτες και μετοχές για τον μήνα Μάρτιο. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς θ’ αντικαταστήσει τον τίτλο της Coca-Cola στη σύνθεση του δείκτη Stoxx Eastern Europe. Η αλλαγή, η οποία οφείλεται στις μεταβολές μετά την εισαγωγή της Coca-Cola HBC στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, θα τεθεί σε ισχύ την ερχόμενη Δευτέρα 24 Μαρτίου.

Kτηματαγορά χωρίς στοιχεία

Το ζήτημα της έλλειψης επίσημων στοιχείων για τις μεταβιβάσεις ακινήτων έθεσε σε πρόσφατη ομιλία του σε συνέδριο για την αγορά ακινήτων στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας. «Είναι απαράδεκτο το 2014 να μην υπάρχουν ακριβή στοιχεία μεταβιβάσεων ακινήτων», ανέφερε ο κ. Ιωάννης Γόρδιος, καθώς η απουσία επίσημης πληροφόρησης πλήττει την κτηματαγορά. Με βάση εκτιμήσεις, το 2013, ο συνολικός αριθμός των αγοραπωλησιών κατοικιών εκτιμάται ότι κυμάνθηκε μεταξύ 5.000 και 10.000. Σύμφωνα με τον κ. Γόρδιο, δεδομένου ότι όλες οι μεταβιβάσεις, αλλά και τα υπό κατασκευή ακίνητα δηλώνονται στο υπ. Οικονομικών, του οποίου η μηχανογράφηση βελτιώνεται αλματωδώς, θα έπρεπε να έχει επιλυθεί το ζήτημα.

Πρώτη συνάντηση υπό το βλέμμα του Λένιν

Το κατώφλι του Περισσού διάβηκαν χθες επιχειρηματίες και μάλιστα μέλη του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Το Επιμελητήριο έχει συστήσει το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και ο πρόεδρός του κ. Γ. Γραμματίδης μαζί με άλλα στελέχη του Ινστιτούτου επισκέπτονται τους πολιτικούς αρχηγούς. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκαν και με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπα, καθώς και με μέλη του τομέα οικονομίας του κόμματος. Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου συναντιούνται με ηγεσία του ΚΚΕ… έστω υπό το άγρυπνο βλέμμα του Λένιν.

Νέες δυνάμεις εισέρχονται στη διαχείριση κεφαλαίων

Ανεμος ανανέωσης επικρατεί στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων, καθώς η δραστική αναδιάταξη δυνάμεων που συντελείται στον τραπεζικό κλάδο και η επικέντρωση των τραπεζών στον πυρήνα των εργασιών τους δημιουργεί μεγάλα περιθώρια και ευκαιρίες για νέες κινήσεις. Τις προηγούμενες ημέρες έλαβε το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Asset Wise Capital. Στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας περιλαμβάνονται η «Παντελάκης Χρηματιστηριακή» (στην οποία μέτοχος είναι ο κ. Δούκας Παλαιολόγος), ο κ. Κώστας Μοριανός, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Asset Management, ο καθηγητής Νικήτας Πιττής, καθώς και έμπειρα τραπεζικά στελέχη, όπως ο κ. Αλ. Τσουκόπουλος (Eurobank Asset Management) και ο κ. Γιάννης Γεωργίου (Εθνική Τράπεζα). Η νέα εταιρεία ειδικεύεται στη διαχείριση ιδιωτικών και θεσμικών χαρτοφυλακίων, δίνοντας έμφαση στις παγκόσμιες αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή