Πόσο κόστισε στους Ιρλανδούς η συμβουλή της Merrill Lynch

Πόσο κόστισε στους Ιρλανδούς η συμβουλή της Merrill Lynch

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Νοέμβριο του 2008 η αμερικανική τράπεζα Merrill Lynch ενημέρωνε την ιρλανδική κυβέρνηση ότι στη χειρότερη των περιπτώσεων το κόστος για τη διάσωση των τραπεζών της θ’ ανέλθει στα 16,4 δισ. ευρώ. Λίγο νωρίτερα ο τότε πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Μπράιαν Κάουεν (φωτ.), λάμβανε μια από τις καταστροφικότερες αποφάσεις στην ιστορία της χώρας, αποφασίζοντας το κράτος να εγγυηθεί όλα τα δάνεια των ιρλανδικών τραπεζών, συνολικού ύψους 440 δισ. ευρώ. Τελικά η διάσωση των ιρλανδικών τραπεζών στοίχισε τους Ιρλανδούς φορολογουμένους λίγο περισσότερα χρήματα απ’ όσα είχε υπολογίσει η Merrill Lynch: Αντί για 16,4 δισ. οι Ιρλανδοί πλήρωσαν… 64 δισ. και τον Νοέμβριο του 2010 το Δουβλίνο αναγκαζόταν να υπογράψει Μνημόνιο με την τρόικα, αφού τα δημόσια οικονομικά της χώρας κατέρρεαν υπό το βάρος της ύφεσης και των προβλημάτων των τραπεζών. Α! Η Merrill Lynch έλαβε 7,3 εκατ. ευρώ για τις συμβουλές που έδωσε στην Ιρλανδία.

Μέσα στον Απρίλιο ευελπιστούν η διοίκηση του Χ.Α. και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να αρχίσει η λειτουργία της νέας αγοράς ομολόγων (Εναλλακτική Αγορά Σταθερού Εισοδήματος). Περισσότερες από 10 εταιρείες αναζητούν λύσεις για εκδόσεις ομολογιακών δανείων –ήδη έχουν αναλάβει έργο οι σύμβουλοι έκδοσης–, αν και με τις μισές εταιρείες μπορεί να ξεκινήσει η νέα αγορά. Μάλιστα, ανάμεσα στις εταιρείες αυτές συμπεριλαμβάνονται και επιχειρήσεις της Κύριας Αγοράς, οι οποίες προγραμματίζουν ομολογιακές εκδόσεις αρκετών εκατ. ευρώ και θα προτιμήσουν τη νέα αγορά για λόγους ταχύτητας και ευκολίας, αφού δεν απαιτείται η έκδοση ενημερωτικού δελτίου, παρά μόνο η εισαγωγή των ομολογιακών δανείων.

Ακίνητο έναντι 1,8 εκατ. ευρώ

Την αξιοποίηση ενός ακόμη ακινήτου του ελληνικού Δημοσίου, μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών e-publicrealestate.gr, ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για το ακίνητο που βρίσκεται επί της οδού Νεραντζιωτίσσης στον Δήμο Αμαρουσίου, με συνολική επιφάνεια περίπου 5 στρέμματα. Το ακίνητο πλειοδοτήθηκε στα 1,8 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή ήταν η τιμή εκκίνησης του πλειοδοτικού διαγωνισμού. Προφανώς στον διαγωνισμό προσήλθε ένας ενδιαφερόμενος. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, ο προγραμματισμός που έχει γίνει, προβλέπει την αξιοποίηση ακόμη 70 ακινήτων μέσα από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών έως το τέλος του έτους.

Σήμερα η έκθεση της S&P για την ελληνική οικονομία

Υστερα από δέκα μήνες, σήμερα αναμένεται ένας από τους τρεις σημαντικότερους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης να δημοσιοποιήσει νέα έκθεση για την ελληνική οικονομία. Πρόκειται για τη Standard&Poor’s (S&P), η οποία μέχρι σήμερα βαθμολογεί την ικανότητα της Ελλάδας με «Β-» με προοπτικές «σταθερές». Στην αγορά περιμένουν τις σημερινές ανακοινώσεις, με αναλυτές να θεωρούν ότι η έκθεση θα έχει σε γενικές γραμμές θετικές επισημάνσεις για την πορεία της οικονομίας. Ωστόσο κρατούν «μικρό καλάθι» ως προς το ενδεχόμενο μιας αναβάθμισης. Να σημειωθεί ότι η τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας είχε γίνει από τη Fitch στις 14 Μαΐου του 2013.

Ακυρώθηκε η… ύποπτη ψηφοφορία για το σήμα

Υπήρχαν υποψίες ότι συμβαίνει σε τηλεπαιχνίδια όπου μέσα από τις ψηφοφορίες του κοινού αναδεικνύονται οι νικητές και αποχωρούν οι λιγότερο καλοί ή οι λιγότερο δημοφιλείς. Συνέβη τελικά στη διαδικτυακή ψηφοφορία για το ελληνικό σήμα. Με εντολή του υφ. Ανάπτυξης Αθ. Σκορδά  (φωτ.) διεκόπη η ψηφοφορία, ακυρώνεται το μέχρι τώρα αποτέλεσμα και θα ξεκινήσει εκ νέου στις 24 Μαρτίου, διότι διαπιστώθηκε ότι από κάποιες ηλεκτρονικές διευθύνσεις (IP) καταχωρίζονταν εκατοντάδες ψήφοι υπέρ συγκεκριμένων προτάσεων. Από μία ηλεκτρονική διεύθυνση στη Γαλλία ψήφισαν 930 φορές συγκεκριμένη πρόταση από τις τρεις υποψήφιες. Από τρεις διευθύνσεις στην Ολλανδία ψήφισαν 1.358 φορές μία πρόταση. Από δύο διευθύνσεις στην Ελλάδα ψήφισαν 1.307 φορές μία πρόταση, ενώ ανάλογα «κρούσματα» υπήρξαν από διευθύνσεις στην Ελβετία, τη Σουηδία, τη Γερμανία, ακόμη και από τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή