Διπλό μήνυμα από τη νέα παράταση στον Νηρέα

Διπλό μήνυμα από τη νέα παράταση στον Νηρέα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλλη μία παράταση, αυτή τη φορά μέχρι τέλος Ιουνίου, δόθηκε για την πληρωμή της τοκοχρεολυτικής δόσης του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, αρχικού ύψους 19,9 εκατ. ευρώ, που έχει εκδώσει η «Νηρεύς». Σημειώνεται ότι αρχικά η αποπληρωμή της δόσης προβλεπόταν για τις 31 Μαρτίου 2014, σύμφωνα με παράταση που είχε δοθεί τον Φεβρουάριο σε μία ακόμη συνέλευση των ομολογιούχων.

Η χορήγηση νέας παράτασης, αλλά αυτή τη φορά όχι μηνιαία, αλλά έως το τέλος Ιουνίου, έχει δύο όψεις. Πρώτον, ότι υπάρχει ελπίδα για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών ιχθυοκαλλιεργειών και των τραπεζών για την αναδιάρθρωση του κλάδου, όπου εκεί θα ενταχθεί και το ΜΟΔ της «Νηρεύς». Δεύτερον, ότι η συμφωνία μάλλον θα καθυστερήσει αρκετά ακόμη, πολύ περισσότερο σε σχέση με ό,τι εκτιμούσαν οι εταιρείες ή τουλάχιστον προσδοκούσαν.

Οσο πλησιάζει η επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, τόσο οι εισηγμένες επιχειρήσεις σχεδιάζουν αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά μετά τρία χρόνια συσσωρευμένων ζημιών και υψηλών δανειακών υποχρεώσεων. Το 2013 οι αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά ξεπέρασαν τα 130 εκατ. ευρώ. Το 2011 είχαν προαναγγελθεί αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά που προσέγγιζαν τα 2 δισ., ενώ το 2010 οι αυξήσεις κεφαλαίου άντλησαν 3,7 δισ. από τη χρηματιστηριακή αγορά. Αξίζει να σημειώσουμε ότι την περίοδο 2005-2010 οι εισηγμένες άντλησαν μέσω της αύξησης κεφαλαίων με μετρητά πάνω από 32 δισ. ευρώ. Για το 2014 εκτιμάται πως οι αυξήσεις κεφαλαίου με μετρητά θα προσεγγίσουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Φρούδες ελπίδες

Σύγχυση έχει δημιουργήσει η λύση που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος για την οριστική διευθέτηση ενός δανείου που είναι σε καθυστέρηση, μέσω της «αντικατάστασής του με νέο δάνειο μικρότερου υπολοίπου». Η συγκεκριμένη προτεινόμενη λύση περιλαμβάνεται στον Κώδικα Δεοντολογίας και ερμηνεύθηκε από αρκετούς ως ενδεχόμενο «κούρεμα» του δανείου, με συνέπεια να δημιουργηθούν φρούδες ελπίδες. Πηγές της ΤτΕ επισημαίνουν ότι η λύση αυτή αναφέρεται στην περίπτωση πώλησης του ακινήτου για την αποπληρωμή του δανείου και στη συνέχεια τη χρηματοδότηση του νοικοκυριού με ένα νέο, μικρότερο δάνειο, προκειμένου να του δοθεί η δυνατότητα στέγασης των αναγκών του.

Το επόμενο βήμα του προέδρου της ΕΣΕΕ

Απείλησε ότι θα παραιτηθεί από την προεδρία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), αλλά και από μέλος της Ν.Δ., εάν επιτραπεί η λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές. Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρωψηφοδέλτιο μικρομεσαίων. Τελικά θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Ο λόγος φυσικά για τον κ. Βασίλη Κορκίδη. Δεν ξέρουμε βεβαίως εάν οι φιλοδοξίες του περιλαμβάνουν και υπουργικό αξίωμα, κατά το παράδειγμα του κ. Χρ. Φώλια, ο οποίος πριν γίνει υπουργός Ανάπτυξης είχε διατελέσει πρόεδρος της ΕΣΕΕ και ευρωβουλευτής.

Σφίγγει ο κλοιός στο Λουξεμβούργο

Προθεσμία ένα μήνα έδωσε η Ευρωπαϊκή Ενωση στο Λουξεμβούργο για να παραδώσει στοιχεία για θέματα φορολόγησης επιχειρήσεων. Η Κομισιόν εστιάζει το ενδιαφέρον της κυρίως σε θέματα φοροαποφυγής από μεγάλες επιχειρήσεις όπως οι Starbucks και Apple.

Η αυστηρή προθεσμία του ενός μηνός δίνεται διότι το Λουξεμβούργο δεν παρέδωσε τα απαιτούμενα στοιχεία για φορολογικές αποφάσεις του 2011 και του 2012 αλλά και λεπτομερή στοιχεία για τη φορολόγηση των 100 μεγαλύτερων επιχειρήσεων που έσπευσαν να επωφεληθούν από το καθεστώς της χώρας για τη φορολόγηση πνευματικής περιουσίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει πλέον στο Λουξεμβούργο διορία ενός μήνα για να παραδώσει τα σχετικά στοιχεία και προειδοποιεί: «Εάν το Λουξεμβούργο επιμείνει στην άρνησή του, η Κομισιόν θα παραπέμψει το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή