Η αγωνία της αντιπολίτευσης

Η αγωνία της αντιπολίτευσης

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ευκαιρία της συζήτησης για τον Απολογισμό του 2012, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης θυμήθηκε μια ιστορία από τα –όχι και τόσο– παλιά: τον Νοέμβριο του 2011 συναντηθήκαν ο κ. Βενιζέλος και ο ίδιος με τριμελή αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να τους ενημερώσουν για την κατάσταση, καθώς έπρεπε να ψηφιστούν κρίσιμα νομοσχέδια για να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων του δεύτερου Προγράμματος, που μόλις είχε εγκριθεί και να εφαρμοστεί και το PSI. «Αφού έγινε λεπτομερής ενημέρωση, περιμέναμε ερωτήσεις για τα μεγάλα θέματα της χώρας, αλλά διαπιστώσαμε ότι το πιο σημαντικό ζήτημα για την αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας ήταν εάν οι εκλογές θα γίνουν τη δεύτερη Κυριακή του Φεβρουαρίου του 2012 ή την τρίτη Κυριακή του Φεβρουαρίου του 2012», θυμήθηκε ο κ. Σαχινίδης. Προφανώς τότε βιάζονταν να φέρουν έστω και μία εβδομάδα νωρίτερα την απαλλαγή από τα προγράμματα λιτότητας, όπως τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ…

Αποζημιώσεις ακόμη και αν έχουν περάσει έξι χρόνια που έχει καταδικασθεί τελεσίδικα μια επιχείρηση η οποία συμμετείχε σε καρτέλ θα μπορούν να διεκδικούν άλλες επιχειρήσεις που έχουν θιγεί από αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές. Αυτό προβλέπει η σχετική κοινοτική οδηγία που αναμένεται να υιοθετηθεί από τους «28» της Ε.Ε. ύστερα από τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Η οδηγία θα προβλέπει ενσωμάτωσή της στις εθνικές νομοθεσίες εντός δύο ετών. Πρόθεση, πάντως, της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υιοθετήσει την οδηγία άμεσα, καθώς ήδη έχει γίνει η σχετική προεργασία.

Ολα ανοιχτά

Χωρίς να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για το τι θα κάνει στο μέλλον, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας «ξεγλίστρησε» των σχετικών ερωτήσεων στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΪ. Αρχικά παραδέχθηκε ότι αυτή τη στιγμή έχει «κλείσει ένα μεγάλο μέρος» από τη δουλειά την οποία του έχει αναθέσει ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς. Μάλιστα, ερωτηθείς εάν τώρα θέλει να κάνει κάτι άλλο, απάντησε πως «είπα ένα μεγάλο μέρος, δεν είπα όλο». Πάντως, δεν διέψευσε το ενδεχόμενο να αναλάβει διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και αρκέστηκε να δηλώσει ότι «δεν είναι επί του παρόντος αυτή η συζήτηση, είμαι υπουργός Οικονομικών και έχω ακόμη σημαντική δουλειά μπροστά μου».

Νέα «ένεση» στα κρατικά ταμεία

«Ασπρη» τρύπα ύψους 280 εκατ. ευρώ εντόπισαν στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων τα υπουργεία Οικονομικών και Μεταφορών. Η «άσπρη» αυτή τρύπα αντιστοιχεί στα διαθέσιμα της Επιτροπής για την περίοδο του 1995-2012 και τα οποία μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν στα αζήτητα. Ενα σημαντικό μέρος του ποσού αυτού, σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αναμένεται σύντομα να μεταφερθεί στον κρατικό προϋπολογισμό. Προς την κατεύθυνση αυτή ήδη καταρτισθεί σχετική τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταφορών, έτσι ώστε το ταμείο της ΕΕΤΤ να μεταφερθεί στα ταμεία του Δημοσίου.

Τον Ιούνιο ο Ματίας Μορς θα μας αποχαιρετήσει

Ο κ. Ματίας Μορς θα έρθει στην Αθήνα για μία ακόμη αξιολόγηση, αυτή του Ιουνίου, πριν παραδώσει στον διάδοχό του κ. Ντέκλαν Κοστέλο. Οπως έγραψε την Κυριακή η «Κ», ο κ. Μορς θα αναβαθμιστεί σε σύμβουλο (principal adviser) του επικεφαλής της DG ECFIN, κ. Μάρκο Μπούτι. Τη θέση του στη διεύθυνση της DG ECFIN που ασχολείται με την Ελλάδα θα καταλάβει ο κ. Κοστέλο, ο οποίος είχε ασχοληθεί με τη χώρα μας στην αρχή της κρίσης και στη συνέχεια μετατέθηκε στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού της Κομισιόν. Το δημοσίευμα «αναστάτωσε» κάποιους, γι’ αυτό και σε σχετική ερώτηση ο επικεφαλής του γραφείου της Κομισιόν στην Αθήνα, Πάνος Καρβούνης, διευκρίνισε ότι «θα συνεχίσει ως επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα για την Ελλάδα και τους επόμενους μήνες». Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι θα ξαναέρθει τον Ιούνιο και μετά θα μας αποχαιρετήσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή