Επιδόματα ΕΣΗΕΑ αχρεωστήτως καταβληθέντα

Επιδόματα ΕΣΗΕΑ αχρεωστήτως καταβληθέντα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα περίμενε κανείς από τους “εκπλαγέντες” συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ να έχουν αντιληφθεί εδώ και πολλά χρόνια το πρόβλημα των αχρεωστήτως εισπραχθέντων επιδομάτων τέκνων από 232 -όχι 400- συνταξιούχους του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και να το έχουν αντιμετωπίσει εγκαίρως αντί να… εκπλήσσονται σήμερα!» απάντησε η πρόεδρος του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κ. Γ. Αντωνοπούλου στην ΕΣΗΕΑ αναφορικά με την παρατυπία στα επιδόματα τέκνων που έχουν ενηλικιωθεί… προ πολλών χρόνων. Παραθέτει δε και το καταστατικό του φορέα σύμφωνα με το οποίο «έκαστος συνταξιούχος υποχρεούται όπως καθιστά γνωστήν εις το Ταμείον αμέσως πάσαν μεταβολήν, επερχομένην εις την προσωπικήν και οικογενειακήν αυτού… Ο μη εγκαίρως γνωστοποιών την επερχομένην μεταβολήν δύναται να στερηθεί της συντάξεως επί εν τρίμηνον δι’ αποφάσεως του Δ.Σ. του Ταμείου υποχρεούμενος εις την επιστροφήν των αχρεωστήτως ληφθέντων ποσών».

Για τη συμμόρφωσή του με την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την κατάσχεση εις χείρας τρίτων χωρίς προηγούμενη ενημέρωση του οφειλέτη δεσμεύεται το υπουργείο Οικονομικών, αναμένοντας πάντως την οριστική απόφαση του ΣΤ΄ Τμήματος στις 5 Μαΐου. Η ενημέρωση, όπως σημειώνουν νομικοί κύκλοι, μπορεί να συνοδεύεται από προηγούμενη δέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού, ώστε να αποτρέπεται η ανάληψη του ποσού, προκειμένου κάποιος να αποφεύγει την κατάσχεση. Σε κάθε περίπτωση, η ενημέρωση του οφειλέτη θα πρέπει να γίνεται πριν από την απόδοση των χρημάτων από την τράπεζα στη Δημόσια Υπηρεσία η οποία υπέβαλε το σχετικό αίτημα.

Νομοσχέδια «σπαζοκεφαλιά»

«Στο τέλος της παραγράφου 7 του άρθρου 6 της περίπτωσης 1 της υποπαραγράφου Ε1 της παραγράφου Ε του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α0301 222) προστίθεται εδάφιο ως εξής». Ετσι είναι διατυπωμένα τα περισσότερα νομοσχέδια που κατατίθενται στη Βουλή. Οπως είναι λογικό, οι βουλευτές, ακόμα και αν είναι νομικοί, αδυνατούν να τα παρακολουθήσουν. Αν δε οι διατάξεις είναι διατυπώμενες όπως η παραπάνω, ένας βουλευτής θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 ημέρες για να διαβάσει το πολυνομοσχέδιο ή να έχει περίπου 20 συμβούλους για να τον ενημερώσουν εντός δύο ημερών τι περιέχει το νομοσχέδιο. Τα ερωτήματα που τίθενται είναι πόσοι μπορούν να τα διαβάσουν και πόσο χρόνο χρειάζονται οι διοικητικές υπηρεσίες για να τα ερμηνεύσουν;

Αναδιοργάνωση με νόμο στο υπουργείο Οικονομικών

Η αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται αργά αλλά σταθερά. Σε ακόμα ένα πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται σειρά διατάξεων για την αναδιοργάνωση των δομών του υπουργείου και για την ενίσχυση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Μεταξύ άλλων, η διεύθυνση ΔΕΚΟ ενσωματώνεται στους μηχανισμούς του ΓΛΚ, ενώ μέρος των αποκρατικοποιήσεων περνάει στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας (ΓΓΔΠ). Επί της ουσίας, η ΓΓΔΠ θα αναλάβει το μέρος της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου.

Σχέδια Σόιμπλε, δικαιοδοσίες ΕΚΤ

Μετά τις ευρωεκλογές θα πρέπει να προχωρήσουμε «το ταχύτερο δυνατόν» σε αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, δήλωσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Οι αλλαγές που οραματίζεται ο κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε (φωτ.) περιλαμβάνουν τη δημιουργία θέσεως «επιτρόπου για τον προϋπολογισμό», ο οποίος θα έχει το δικαίωμα να διαχειρίζεται τους κοινούς πόρους, αλλά και την εξουσία ν’ απορρίπτει προσχέδια εθνικών προϋπολογισμών, «αν δεν είναι σύμφωνα με τους κανόνες» και τη δημιουργία κοινοβουλίου αποκλειστικά για τις χώρες της Ευρωζώνης. Οπως φαίνεται ο μεταρρυθμιστικός οίστρος του Βερολίνου δεν έχει ακόμη κορεσθεί. Αν όμως έχει έρθει η ώρα για αναθεώρηση των Συνθηκών, τότε σίγουρα έχει έρθει και η ώρα να διευρυνθεί και η εντολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να περιλαμβάνει και την καταπολέμηση της ανεργίας εκτός από τη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών, όπως στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή