Ηχηρή απουσία από το Ζάππειο

Ηχηρή απουσία από το Ζάππειο

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σημαντική απουσία, που δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη, υπήρχε στη χθεσινή σύσκεψη του Eurogroup και του ΕcoFin. Ο απών ήταν ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί.

Οχι, ο κ. Μοσκοβισί δεν αποφάσισε να «σνομπάρει» τους Ευρωπαίους ομολόγους του. Δεδομένου, όμως, του ανασχηματισμού της γαλλικής κυβέρνησης και του γεγονότος ότι ο κ. Μοσκοβισί είναι υπ’ ατμόν, δεν του επέτρεψαν να συμμετάσχει στις άτυπες συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα στο Ζάππειο.

Η Γαλλία, βέβαια, εκπροσωπήθηκε, ενώ, όπως ήταν φυσικό, έγιναν και οι σχετικές ερωτήσεις για την απουσία αυτή στον πρόεδρο του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν. Οπως ήταν επίσης φυσικό, και οι δύο δεν πήραν θέση, αλλά διαβεβαίωσαν ότι η Γαλλία είναι παρούσα στις συζητήσεις.

Συνολικά 7.919 εργαζόμενοι αποχώρησαν από τις εισηγμένες εταιρείες με εθελουσία έξοδο το 2013. Συγκεκριμένα, από τον ΟΤΕ αποχώρησαν 1.827 εργαζόμενοι, από την Εθνική Τράπεζα αποχώρησαν 2.510 και στην Eurobank η εθελουσία έξοδος αφορούσε 1.100 εργαζομένους. Επίσης, στα Ελληνικά Πετρέλαια η εθελουσία αφορούσε 300 εργαζομένους και στην Τράπεζα Πειραιώς η εθελουσία που έγινε στο γ΄ τρίμηνο αφορούσε 2.182 εργαζομένους. Τέλος, τα μερίσματα και οι επιστροφές κεφαλαίου φαίνεται ότι θα μείνουν πολύ κάτω από τα 500 εκατ. ευρώ, η οποία είναι η χειρότερη ταμειακή εκροή προς τους μετόχους των εισηγμένων από την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων. Τα μερίσματα του 2012 ήταν 516 εκατ.

Θετικές προβλέψεις για τα stress tests

Εντυπωσιακές χαρακτήρισε τις αυξήσεις κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Πειραιώς, Ανθιμος Θωμόπουλος. Σε ό,τι αφορά την Πειραιώς, ο κ. Θωμόπουλος προέβλεψε ότι ο όμιλος δεν θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια μετά το stress test που διενεργεί η ΕΚΤ. Οπως σημείωσε, θα του προκαλούσε μεγάλη έκπληξη αν τα ευρωπαϊκά stress tests «αποκάλυπταν» σημαντικές αποκλίσεις από τα εγχώρια. Για την πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς εκτίμησε πως το 2014 θα είναι η χρονιά που θα κορυφωθούν και εν συνεχεία θα αρχίσει η αποκλιμάκωσή τους. Για τις καταθέσεις σημείωσε ότι η βελτίωση των οικονομικών συνθηκών θα βοηθήσει τη σταδιακή ενίσχυσή τους.

Δύο τρόποι για να αποφύγουν την άδικη φορολόγηση

Από ταλαιπωρία σε ταλαιπωρία οι φορολογούμενοι. Και αυτό διότι πολλές επιχειρήσεις οι οποίες δεν κατέβαλαν το 2013 το σύνολο των αποδοχών στους εργαζομένους τους με περισσό θράσος δήλωσαν στην εφορία ότι τους πλήρωσαν κανονικά. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι οι φορολογούμενοι, εφόσον δεν αλλάξουν τον σχετικό κωδικό, θα πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο. Το υπουργείο Οικονομικών συστήνει στους εργαζομένους να ζητήσουν από τις εταιρείες τους να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Η δεύτερη λύση που έχουν είναι να συμπληρώσουν από μόνοι τους το ποσό που εισέπραξαν, ωστόσο θα κληθούν από την εφορία για έλεγχο.

Κλειστά δικαστήρια, αναστολή πλειστηριασμών

Αναστέλλουν τη λειτουργία τους τα δικαστήρια της χώρας, αναστέλλονται δε και οι πλειστηριασμοί, από 14 έως 28 Μαΐου 2014, λόγω των ευρωεκλογών και των δημοτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στις 18 και 25 Μαΐου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου απέστειλε έγγραφο προς τα δικαστήρια, στο οποίο αναφέρει ότι, ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών στις 18 Μαΐου 2014 και των εκλογών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 25 Μαΐου 2014, επιβάλλεται να ανασταλούν οι εργασίες των δικαστηρίων της χώρας από τη 14η Μαΐου έως και την 28η Μαΐου 2014. Επίσης, αναφέρει το έγγραφο ότι σε περίπτωση επαναληπτικών περιφερειακών και δημοτικών εκλογών η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων παρατείνεται μέχρι και την 30ή Μαΐου 2014. Ακόμη, οι ποινικές δίκες που θα αρχίσουν στο ακροατήριο πριν από τη 14η Μαΐου 2014 και δεν θα περατωθούν την ίδια μέρα συνεχίζονται μετά την 30ή Μαΐου 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή