Δύο πηγές κεφαλαίων εξετάζει η Εθνική Τράπεζα

Δύο πηγές κεφαλαίων εξετάζει η Εθνική Τράπεζα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Μ. Τρίτη 15 Απριλίου θα καταθέσει η Εθνική Τράπεζα στην Τράπεζα της Ελλάδος το αναλυτικό της σχέδιο για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών. Εχουν προηγηθεί δεκάδες συναντήσεις μεταξύ στελεχών των δύο τραπεζών και είναι σχεδόν βέβαιο ότι το σχέδιο που θα κατατεθεί τη Μ. Τρίτη θα γίνει άμεσα αποδεκτό από την ΤτΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΤΕ παραμένει πιστή στον αρχικό σχεδιασμό της για την κάλυψη των αναγκών κυρίως μέσα από τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου (οργανική κερδοφορία, πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων κ.ά.). Ωστόσο, τελικά, δεν αποκλείεται να προχωρήσει και σε μια αύξηση κεφαλαίου ώστε να εκμεταλλευτεί το εξαιρετικά θετικό κλίμα για τη χώρα. Τα κεφάλαια αυτά θα διατηρηθούν ως χρυσή εφεδρεία και με στόχο σε δεύτερο χρόνο να χρησιμοποιηθούν για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών.

Στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% της ΔΕΗ

Στο ΤΑΙΠΕΔ μεταβιβάστηκε χθες το 17% των μετοχών της ΔΕΗ, στο πλαίσιο σχετικής απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων. Η μεταβίβαση αυτή εντάσσεται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης της εταιρείας. Πρόκειται για το τρίτο στάδιο, μετά την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και τη σύσταση και πώληση της Μικρής ΔΕΗ που προβλέπει τη διάθεση του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας μέσω του Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή ανακοίνωση της ΔΕΗ, με τη μεταβολή αυτή, το ποσοστό του ελληνικού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο διαμορφώνεται σε 34,123% και το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ σε 17%. Το Δημόσιο ελέγχει κατά 100% το ΤΑΙΠΕΔ και ως εκ τούτου ελέγχει έμμεσα τα ανωτέρω δικαιώματα ψήφου.

Νέο επιδοτούμενο πρόγραμμα για την πρόσληψη σε προσωρινές θέσεις εργασίας 12.000 ανέργων από 25 έως 66 ετών προκηρύσσει μετά το Πάσχα ο ΟΑΕΔ. Το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια ένα έτος και η ημερήσια επιδότηση θα είναι 18 ευρώ. Οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει το προηγούμενο τρίμηνο να έχουν μειώσει το προσωπικό τους και να έχουν μετατρέψει την απασχόληση από πλήρη σε μερική ή σε εκ περιτροπής εργασία.

Γεύμα σε Ελληνες επιχειρηματίες που είναι πρωταθλητές στους κλάδους τους παρέθεσε το μεσημέρι της Πέμπτης η διοίκηση της Eurobank. Στη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην οικονομία και η πρόσφατη επιτυχής έκδοση των κρατικών ομολόγων. Προφανώς η τράπεζα ζήτησε από τους συνδαιτυμόνες στήριξη στην επερχόμενη αύξηση κεφαλαίου.

Το έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ

Στα 490,94 εκατ. ευρώ μειώθηκε το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ τον Φεβρουάριο, από 527,83 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το τελευταίο μηνιαίο δελτίο του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παράλληλα, στο δελτίο γίνονται εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ελλείμματος, χωρίς, ωστόσο, να έχουν ληφθεί υπ’ όψιν τα πρόσφατα μέτρα για την εξυγίανση του λογαριασμού (περικοπή ταριφών κ.λπ.) και η αύξηση του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Βάσει των εκτιμήσεων το έλλειμμα, χωρίς τη λήψη των παραπάνω μέτρων, θα έφτανε στα 821,23 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2014 και στο 1,305 δισ. περίπου στο τέλος του 2015.

Μετά τον θρίαμβο του ομολόγου στη ρουτίνα των εντόκων γραμματίων

Στη… ρουτίνα των εντόκων γραμματίων θα περάσει και πάλι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) μετά την ένταση της πρώτης ομολογιακής έκδοσης ύστερα από 4 χρόνια, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Ετσι, την Τρίτη 15 Απριλίου, ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας με στόχο να αντλήσει συνολικά μέσα στην εβδομάδα το ποσό των 2 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί για να αναχρηματοδοτηθούν αντίστοιχου ύψους λήξεις. Μπορεί τα έντοκα να μην έχουν την ίδια αίγλη με το νέο ομόλογο, αλλά χρειάζονται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή