Σε ιστορικό υψηλό η ελληνική ναυτιλία

Σε ιστορικό υψηλό η ελληνική ναυτιλία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ελληνόκτητος στόλος -ο λόγος αφορά σε πλοία άνω των 1.000 gt- αριθμεί πλέον 3.901 ποντοπόρα, χωρητικότητας 290,847 εκατ. dwt και 170,984 εκατ. gt, και βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα στην ιστορία του.

Aυτό προκύπτει από μελέτη της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (Greek Shipping Cooperation Committee), με βάση τα στοιχεία των Lloyd’s Register και Fairplay, που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα. Από τα πλοία αυτά τα 378 τελούν υπό ναυπήγηση.

Σε σύγκριση με το 2012 ο συνολικός στόλος αυξήθηκε κατά 224 πλοία. Ομως την ελληνική σημαία έχει υψωμένη μόνον το 21% από αυτά. Το 17% έχει σημαία των Μarshal Islands, άλλο 17% της Λιβερίας, 15% της Μάλτας και 10% του Παναμά.

Η μείωση του αριθμού των πλοίων που έχουν την ελληνική σημαία αποδίδεται στη «σοβαρή απώλεια εμπιστοσύνης που ενέσκηψε εξαιτίας της αβεβαιότητας του φορολογικού καθεστώτος», όπως υποστηρίζεται αρμοδίως.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η διεθνής ισχύς της ελληνόκτητης ποντοπόρου απεικονίζεται καλύτερα στα ποσοστά της επί των επιμέρους τμημάτων του κλάδου. Οι Ελληνες πλοιοκτήτες ελέγχουν το 24% του παγκόσμιου στόλου των δεξαμενοπλοίων, το 13,9% του στόλου των δεξαμενοπλοίων μεταφοράς διυλισμένων πετρελαιοειδών και χημικών, το 10,6% των δεξαμενοπλοίων μεταφοράς υγροποιημένου αερίου, το 16,4% των φορτηγών, το 7,9% των Container Ships και το 4,2% των επιβατηγών.

Tο ελληνικό επενδυτικό story αποκτά δυναμική

Σημειώστε μερικές κρίσιμες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία, φέτος. Η Deutsche Bank προβλέπει ανάπτυξη 1% για το 2014 και 2,2% για το 2015. Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Barclays εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,7% φέτος και 2,2% το 2015, ενώ η πιο συντηρητική Nomura βλέπει ανάπτυξη 0,1% φέτος και 1,5% του χρόνου. Το τελικό συμπέρασμα; Το ελληνικό επενδυτικό story αποκτά πλέον νέα δυναμική. Μάλιστα η Morgan Stanley εκτιμά πως σημαντικές κατηγορίες διεθνών επενδυτών έχουν παραμείνει εκτός της ελληνικής δευτερογενούς αγοράς ομολόγων της Ευρωζώνης και συνεπώς το αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ομόλογά της θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Οι περισσότερες εταιρείες, μεγάλες και μικρές, έχουν αντιληφθεί τα τελευταία χρόνια τον ρόλο των social media και γι’ αυτό διατηρούν λογαριασμούς στο Facebook, το Twitter, ενώ έχουν και κανάλια στο Youtube. Οι μεγαλύτερες μάλιστα έχουν και οργανωμένα τμήματα παρακολούθησης των όσων γράφονται από τους καταναλωτές. Πριν από λίγους μήνες, άλλωστε, η Coca-Cola Company ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει στην Αθήνα Citizen Interaction Center. Μέσω αυτού του κέντρου ο όμιλος παρακολουθεί όλες τις συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που τον αφορούν σε 23 χώρες της Ευρώπης και απαντά στους καταναλωτές. Πρόκειται σε μεγάλο βαθμό για μετεξέλιξη του παλιού call center.

Συστάσεις προς Ιταλία

Μπορεί τα βλέμματα όλων να ήταν καρφωμένα (κυρίως) στη Γαλλία και δευτερευόντως στην Ελλάδα, κατά την τελευταία άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα, ωστόσο, στο κάδρο μπήκε δυνατά και η περίπτωση της Ιταλίας. Εστω και αν δεν «έπαιξε» πολύ προς τα «έξω». Είναι χαρακτηριστική η επιμονή της Κομισιόν, αλλά και του κ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια του Eurogroup. Ο τελευταίος κατέστησε σαφές ότι «κάτι» πρέπει να γίνει άμεσα στη γειτονική μας χώρα. Σε ό,τι αφορά τον επίτροπο Νομισματικών έχει προειδοποιήσει δημοσίως τη νέα κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι πως αν η χώρα του υπερβεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 3% δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να προχωρήσει σε επίσημη σύσταση κατά της Ρώμης. Τον περασμένο μήνα, πάντως, ο νέος πρωθυπουργός της Ιταλίας άφησε να διαφανεί η πρόθεσή του να παραβιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, τονίζοντας «φτάνει πια με τις συστάσεις». Η γραμμή είναι ίδια με τη γαλλική, αλλά το ζητούμενο είναι αν θα περάσει…

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή