Με Στουρνάρα στο ΥΠΟΙΚ η συζήτηση για το χρέος

Με Στουρνάρα στο ΥΠΟΙΚ η συζήτηση για το χρέος

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα είστε στο υπουργείο όταν ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος;» ρωτήθηκε από δημοσιογράφους στη Βουλή ο Γιάννης Στουρνάρας. «Γιατί; Δεν με θέλεις στο υπουργείο;», αποκρίθηκε με πλατύ χαμόγελο και διάθεση χιούμορ. «Δηλαδή δεν θα φύγετε από το υπουργείο Οικονομικών;», επέμεναν οι δημοσιογράφοι. «Οχι, δεν θα φύγω… Πού να πάω;», επέμεινε με την ίδια χαλαρή διάθεση ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου. Ισως να ήθελε να «σβήσει» την καλλιεργούμενη από διάφορες πλευρές ως «βεβαιότητα» της αποχώρησής του από το υπουργείο Οικονομικών πριν καν αρχίσει η διαπραγμάτευση για το χρέος με τους εταίρους. Ισως, πάλι, απλά να ήταν μια -όπως εξελίχθηκε- «χαλαρή» συζήτηση, μακριά από μικρόφωνα και κάμερες. Γιατί κοντά σε αυτές, χώρος για απάντηση δίχως να επισημαίνεται ο κυρίαρχος ρόλος της πρωθυπουργικής άποψης (για το ποιος τοποθετείται σε ποια κυβερνητική θέση) προφανώς δεν υπάρχει.

Γεγονός 1: Μέσα σε τέσσερα χρόνια η Ελλάδα έχασε 40 δισ. ευρώ από το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της λόγω κρίσης. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από τα 222,1 δισ. ευρώ που ήταν το 2009 μειώθηκε στα 182 δισ. ευρώ το 2013.

Γεγονός 2: Η McKinsey σε έκθεσή της για το ποιο μπορεί να είναι το αναπτυξιακό μοντέλο της Ελλάδας, εκτιμά πως εάν γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές, τότε σε βάθος 10ετίας θα αυξηθεί η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία της οικονομίας κατά 49 δισ. ευρώ.

Γεγονός 3: Αλλη μία φορά επιβεβαιώνεται πως όσο εύκολα «χαλάει» κάτι, τόσο δύσκολο επιδιορθώνεται.

Οι νέες μετοχές της Πειραιώς

Αύριο 16.04 θα αρχίσει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου της, ύψους 1,75 δισ. ευρώ. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς την ίδια ημέρα θα τεθεί σε ισχύ η αύξηση της στάθμισης της μετοχής στον υπολογισμό χρηματιστηριακών δεικτών. Συγκεκριμένα, η συμβολή της μετοχής της Πειραιώς στον υπολογισμό χρηματιστηριακών δεικτών θα αυξηθεί στο 33% από 19% σήμερα. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε εισροές κεφαλαίων 100 εκατ. ευρώ, κάτι που πιθανόν να προκαλέσει «έκρηξη» συναλλαγών στη μετοχή της τράπεζας τις επόμενες ημέρες, ακριβώς όπως είχε σημειωθεί και στην περίπτωση της Alpha Bank.

Μέχρι τέλος του μήνα η περιοδική δήλωση ΦΠΑ

Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, ορίζεται ότι η περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα υποβάλλεται πλέον μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου την οποία αφορά η δήλωση. Ειδικότερα, η δήλωση ΦΠΑ που κανονικά πρέπει να υποβληθει έως τις 22 Απριλίου μπορεί να υποβληθεί έως το τέλος του μήνα, δηλαδή έως την Τετάρτη 30 Απριλίου. Στην ημερομηνία αυτή πρέπει να καταβληθεί και ο αναλογούν φόρος, εφόσον προκύπτει. Το προσεχές διάστημα αναμένεται να κατατεθεί διάταξη στη Βουλή με την οποία θα καταργείται η εκκαθαριστική δήλωση ΦΠΑ.

Το ΤΑΙΠΕΔ προκήρυξε διαγωνισμό για ΟΛΘ

Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) δημοσίευσε χθες την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, παρά τη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε την Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ είχε ανακοινώσει ότι «απαιτείται περαιτέρω ενημέρωση των αρμόδιων φορέων και πολιτικών κομμάτων, πριν από την έναρξη του διαγωνισμού». Σύμφωνα, με την προκήρυξη, οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν ίδια κεφάλαια άνω των 150 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία και να έχουν λειτουργήσει τουλάχιστον δύο τερματικούς σταθμούς, σε τουλάχιστον δύο χώρες, με: α) συνολική ετήσια κίνηση τουλάχιστον 1.000.000 TEU για όλους τους σταθμούς και τουλάχιστον ένα σταθμό εμπορευματοκιβωτίων 500.000 TEU και άνω, ή β) συνολική ετήσια κίνηση τουλάχιστον 8 εκατ. τόνων χύδην φορτίου και τουλάχιστον ένα σταθμό χύδην φορτίου με ετήσια κίνηση 4 εκατ. τόνων και άνω, ή γ) τουλάχιστον ένα σταθμό πολλαπλών χρήσεων με ετήσια κίνηση 5 εκατ. τόνων μη-μοναδοποιημένου/γενικού φορτίου και άνω.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή