Νέο «κατώφλι» στις τράπεζες για τον δανεισμό ιδιωτών

Νέο «κατώφλι» στις τράπεζες για τον δανεισμό ιδιωτών

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό δημιουργεί στις τράπεζες ο καθορισμός του εύλογου εισοδήματος διαβίωσης για μια τετραμελή οικογένεια στα 1.347 ευρώ κατ’ ελάχιστο, όπως αυτό ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης. Οπως εξηγούν, η διαμόρφωση του εισοδήματος κάτω από αυτό το όριο, το οποίο μάλιστα είναι καθαρό χωρίς φόρους, κρίνει ουσιαστικά το κατά πόσο ο δανειολήπτης θα πρέπει να μπει σε ρύθμιση του δανείου, καθώς στοιχειοθετεί αδυναμία εξόφλησης των οφειλών του. Ως εκ τούτου μπορεί να λειτουργήσει και ως κατώφλι κάτω από το οποίο οι τράπεζες θα αποφεύγουν να δανείζουν. Δηλαδή, μπορεί να «καταργηθεί» η πρακτική της πιστοληπτικής αξιολόγησης που κάνουν οι τράπεζες και να εξαιρεθεί από την πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό μεγάλος αριθμός νοικοκυριών που έχουν εισοδήματα έως 20.000 ευρώ τον χρόνο. Βέβαια, το ποσό αυτό δεν είναι δεσμευτικό, ωστόσο μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς από τράπεζες και δικαστήρια.

Μέσω του Διαδικτύου μπορούν να ενημερώνονται για τις βεβαιώσεις αποδοχών συντάξεων οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και για τις εισφορές οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ. Tα ποσά των συντάξεων θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στη Δήλωση Φόρου Εισοδήματος (Ε1). Σε περίπτωση που διαπιστωθεί οποιαδήποτε διαφοροποίηση στα προσυμπληρωμένα ποσά της Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος με αυτά της βεβαίωσης συντάξεων, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθύνονται στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ που αναφέρεται στο τρίμηνο ενημερωτικό σημείωμα. Και ο ΟΓΑ επισημαίνει πως οι ασφαλισμένοι μπορούν να εκτυπώνουν τις βεβαιώσεις των ασφαλιστικών εισφορών για φορολογική χρήση στην ιστοσελίδα www.oga.gr.

Θωράκιση κατά λαθρεμπορίου

Διαστάσεις επιδημίας φαίνεται ότι λαμβάνει το λαθρεμπόριο και οι εισαγωγές απομιμήσεων στα βόρεια σύνορα της χώρας. Ο έλεγχος καθίσταται ακόμη πιο δύσκολος στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για τον λόγο αυτό στην περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται να δημιουργηθούν μεθοριακοί ελεγκτικοί σταθμοί. Οι σταθμοί αυτοί θα στελεχώνονται από κλιμάκια τόσο της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και των φορολογικών και τελωνειακών αρχών.

Το παραπάνω συνδέεται και με το γεγονός ότι πλέον προϊόντα «μαϊμού» δεν παρασκευάζονται μόνο σε ασιατικές χώρες, όπως η Κίνα, αλλά και στην Ευρώπη.

Παράπονα επαγγελματιών για καθυστερήσεις του ΕΟΤ

Tη δυσαρέσκειά τους εξέφρασαν Ελληνες επαγγελματίες από τον κλάδο του Τουρισμού που δραστηριοποιούνται στη συνεδριακή αγορά για την καθυστέρηση, όπως σημείωσαν, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού να διευθετήσει τις λεπτομέρειες της συμμετοχής του στην έκθεση συνεδριακού τουρισμού IMEX η οποία πραγματοποιείται από τις 20 έως τις 22 Μαΐου στη Φρανκφούρτη. Η καθυστέρηση αυτή, προσθέτουν, προκαλεί πρόβλημα στους Ελληνες επαγγελματίες, οι οποίοι δεν μπορούν να προγραμματίσουν έγκαιρα τα ραντεβού τους με τους εκπροσώπους ξένων τουριστικών Οργανισμών, όπως κάνουν οι ανταγωνιστές από άλλες χώρες.

Πώς προκύπτει πλεόνασμα 3,385 δισεκατομμυρίων

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων και επειδή το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι σοβαρό και πολύπλοκο ως προς τις μεθόδους καταγραφής του, θα πρέπει να γίνουν κάποιες απαραίτητες διευκρινίσεις. Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) που καταγράφει το ισοζύγιο της γενικής κυβέρνησης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η Ελλάδα παρουσίασε το 2013 πρωτογενές έλλειμμα της τάξης των 15,887 δισ. ευρώ. Επίσης, ανακοίνωσε ότι η επίπτωση της στήριξης των τραπεζών ήταν 19,272 δισ. ευρώ για το 2013. Από τις εκτιμήσεις αυτές προκύπτει το συμπέρασμα ότι το πρωτογενές ισοζύγιο χωρίς την επίπτωση των τραπεζών είναι πλεονασματικό κατά 3,385 δισ. ευρώ. Ομως, η ΕΛΣΤΑΤ στην ανακοίνωσή της δεν αναφέρει πουθενά ότι προκύπτει αυτό το μέγεθος βάσει της μεθοδολογίας που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές χώρες (ESA 95). Πάντως, να σημειωθεί ότι στο ποσό αυτό αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, την ίδια ημέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή