Ομολογιακή έκδοση σχεδιάζει και η Alpha Bank

Ομολογιακή έκδοση σχεδιάζει και η Alpha Bank

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Alpha Bank ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη για την άντληση ρευστότητας από τη διατραπεζική αγορά. Οπως μαθαίνουμε, η τράπεζα προετοιμάζεται για την έκδοση ομολόγου, με σκοπό να διευρύνει τις πηγές χρηματοδοτήσής της. Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Τράπεζα άντλησε 750 εκατ. ευρώ από τη διατραπεζική, ενώ είχε προηγηθεί η ομολογιακή έκδοση του ομίλου Τράπεζας Πειραιώς που είχε αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Με τις εκδόσεις αυτές οι τράπεζες επιστρέφουν έπειτα από χρόνια στη διατραπεζική αγορά, ενώ με τη ρευστότητα που αντλούν αναμένεται να περιορίσουν ακόμη περισσότερα την εξάρτησή τους από το ευρωσύστημα.

Με «B» αξιολόγησε η Standard & Poor’s την έκδοση εταιρικού ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, της ΔΕΗ, απ’ όπου η Επιχείρηση θα επιδιώξει να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή του ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, «λαμβάνουμε υπ’ όψιν πως η ΔΕΗ θα χρησιμοποιήσει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων από τα ομόλογα για να αποπληρώσει μέρος του κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 2,2 δισ. ευρώ και πενταετούς διάρκειας που πρόσφατα συνήψε με ελληνικές τράπεζες».

Λύση από Μαξίμου για φόρο υπεραξίας

Υστερα από πολλούς μήνες μπορεί πλέον να εφαρμοστεί ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα, καθώς χθες υπεγράφησαν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις. Εν τω μεταξύ από την αρχή του χρόνου οι μεταβιβάσεις είχαν παγώσει. Η υπόθεση του φόρου υπεραξίας είχε στραβώσει εξαρχής. Υπήρχαν προβλήματα στον σχεδιασμό, όπως ο υπολογισμός της τιμής κτήσης. Σε αυτά προστέθηκαν οι πολιτικές σκοπιμότητες, με τους βουλευτές της περιφέρειας να διεκδικούν εκπτώσεις για τους αγρότες ψηφοφόρους τους. Στο τέλος, η κυβέρνηση προχώρησε σε αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. Κι η τρόικα, ενδεχομένως κι από πείσμα, δεν έδινε το πράσινο φως για να δημοσιοποιηθούν οι αποφάσεις. Τελικά, αυτό έγινε χθες, ύστερα από παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, πάλι μονομερώς. Το πιθανότερο είναι ότι η τρόικα θα τους περιμένει στη γωνία ή ορθότερα στην επόμενη αξιολόγηση.

Δυστοκία υπάρχει από την πλευρά των τραπεζών σε σχέση με τον κώδικα δεοντολογίας για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων που έχει δώσει προς διαβούλευση η Τράπεζα της Ελλάδος. Αιτία, όχι μόνο η «βαριά» καταγραφή των διαδικασιών που επιβάλλει η ΤτΕ, αλλά και το κατά πόσο είναι αρμόδια να επιβάλει την υποχρεωτικότητα του κώδικα.

Το 100% της Intracom Telecom στη Sitronics

Η ρωσική Sitronics φέρεται να είναι πίσω από την εξαγορά του 49% των μετοχών της Intracom Telecom. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εξαγοράζει το 100% των μετοχών της εταιρείας, με στόχο ένα σημαντικό μέρος των δραστηριοτήτων της να μεταβιβαστούν στη σουηδική Ericsson. Η ίδια αναμένεται να αποσβέσει μέρος της επένδυσής της στην ελληνική εταιρεία, η οποία ανήλθε σε περίπου 120 εκατ. για την απόκτηση του 51% το 2006 και άλλα 47 εκατ. για το 49% που θα ολοκληρωθεί. Σημειώνεται ότι η Intracom Holdings, που πωλεί το 49%, γνωστοποίησε ότι αγοραστές των μετοχών είναι επενδυτές από το Ντουμπάι.

Επανεκκίνηση της οικονομίας με γρήγορες αδειοδοτήσεις

Θετικά σχολίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων. «Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας» σχολίασε χαρακτηριστικά. Επίσης, τόνισε ότι στον τομέα του τουρισμού θα υπάρξει σημαντική θετική επίδραση στην περαιτέρω ανάπτυξή του, πάντα υπό την προϋπόθεση της έγκαιρης έκδοσης των αναγκαίων ορθών εφαρμοστικών διατάξεων σε συνεργασία με το συναρμόδιο υπουργείο Τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή