Σιγήν ιχθύος από τον βασικό μέτοχο της Forthnet

Σιγήν ιχθύος από τον βασικό μέτοχο της Forthnet

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αρνήθηκε η Forgento Ltd., βασικός μέτοχος της Forthnet, να σχολιάσει δημοσιεύματα σχετικά με το ενδιαφέρον του ΟΤΕ για τις δραστηριότητες συνδρομητικής τηλεόρασης Nova. Η ίδια επικαλέστηκε το γεγονός ότι δεν υπέχει σχετικής νομικής υποχρέωσης, έχοντας έδρα τη Μάλτα. Η Forgento είναι εταιρεία ελεγχόμενη κατά 50% από την Emirates International Telecommunications (EIT) και τον ΟΤΕ της Μάλτας, Go Ltd., που επίσης ελέγχεται από την EIT. Οι Αραβες πρακτικά, επιβεβαίωσαν και τις δύο, διαμετρικά αντίθετες ανακοινώσεις που έφθασαν χθες στην ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η πρώτη του ΟΤΕ έλεγε ότι συζητεί με τη Forgento και η δεύτερη της Forthnet, η οποία υποστήριζε ότι η ίδια δεν έχει εικόνα για τις κινήσεις του βασικού μετόχου της. «Η Forgendo δεν έχει να προσθέσει έτερον τι στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν η Forthnet και ο ΟΤΕ σχετικά με ίδιο δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε συναλλαγή αφορώσα στο ενεργητικό της Forthnet υπάγεται στα αρμόδια όργανά της».

Στην Πράγα βρίσκεται τις τελευταίες μέρες υψηλόβαθμο στέλεχος της Γρ. Σαράντης για να διαπραγματευθεί την εξαγορά ομοειδούς επιχείρησης. Η εταιρεία ενδιαφέρεται και για δεύτερη εταιρεία από χώρα της Ανατολικής Ευρώπης προκειμένου να ενισχύσει τη λίστα των προϊόντων της που την έχει καθιερώσει στη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Το τίμημα για τις δύο αυτές εξαγορές εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 50 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία στη διάρκεια της χρονιάς μετέφερε τη μονάδα του Βουκουρεστίου στα Οινόφυτα, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας αλλά και ενισχύοντας την ευρύτερη περιοχή της Βοιωτίας που έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας.

Δύσκολο καλοκαίρι

Στις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές που αντιμετώπισε η διοίκηση της τράπεζας μετά το PSI, που την οδήγησε σε αρνητική καθαρή θέση, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Αλ. Τουρκολιάς. Οπως εξομολογήθηκε στη συνέλευση τις δύσκολες ημέρες του καλοκαιριού του 2013, όταν η ΕΤΕ προχώρησε σε αύξηση κεφαλαίου 1,1 δισ. στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, δημοσιεύτηκε μια φωτογραφία της τράπεζας με τη σημαία να κυματίζει μεσίστια. Εκείνη την ημέρα του τηλεφώνησε ο πρόεδρος της Alpha Bank κ. Γιάννης Κωστόπουλος και του επισήμανε τον συμβολισμό. «Επρόκειτο για ένα τυχαίο γεγονός. Ομως μιλούσε ο ευπατρίδης και, με τον τρόπο του, μου έδωσε τη δύναμη να συνεχίσω» τόνισε συγκινημένος ο κ. Τουρκολιάς.

Τα δύο σενάρια παράτασης των φορολογικών δηλώσεων

Δύο είναι τα σενάρια για την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Το πρώτο προβλέπει παράταση για όλους έως τις τελευταίες ημέρες του Ιουλίου. Το δεύτερο, προβλέπει διαφορετικές προθεσμίες υποβολής ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Η οριστική απόφαση θα ληφθεί τις επόμενες ημέρες, καθώς στις 30 του μήνα εκπνέει η υφιστάμενη προθεσμία. Ωστόσο, το πρόβλημα του οικονομικού επιτελείου δεν είναι τα σενάρια της παράτασης, αλλά τα σενάρια της εξόφλησης του φόρου. Κι εκεί κυριαρχεί το σενάριο του τρόμου. Να μην μπορούν δηλαδή να πληρώσουν οι φορολογούμενοι τις πολλές υποχρεώσεις που συσσωρεύτηκαν το β΄ εξάμηνο.

Ρυθμό ανάπτυξης 0,5% αναμένει φέτος το ΚΕΠΕ

Με ρυθμό 0,5% εκτιμά το ΚΕΠΕ ότι θα μεγεθυνθεί η ελληνική οικονομία φέτος και σημειώνει στο οικονομικό του δελτίο πως η εν λόγω πρόβλεψη καταδεικνύει ότι το 2014 θα αποτελέσει το έτος μετάβασης από τη μακροχρόνια ύφεση, η οποία είχε ξεκινήσει το 2008, σε καθεστώς ανάπτυξης.

Μάλιστα, οι αναλυτές του Κέντρου υποστηρίζουν πως καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα από τις εκτιμήσεις θετικών ρυθμών μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για τρία συνεχόμενα τρίμηνα και δεν βασίζονται απλά και μόνο σε προβλέψεις για ένα ή δύο μεμονωμένα ή/και αποσπασματικά θετικά τρίμηνα. Εκτιμούν, δε, ότι το ΑΕΠ θα εμφανίσει οριακά θετικό πρόσημο (0,1%) από το δεύτερο τρίμηνο του 2014, θα ενισχυθεί στο 1% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους και στο τελευταίο θα αυξηθεί κατά 1,4%. Ολοι υποστηρίζουν ότι φέτος θα είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης και πλέον μένει να αποδειχτεί εάν θα επαληθευτούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή