Ορκίστηκε ο νέος διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας

Ορκίστηκε ο νέος διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ορκίστηκε χθες, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Καρόλου Παπούλια και παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας. Αμέσως μετά την ορκωμοσία, ο νέος διοικητής εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα προηγούμενα χρόνια τέθηκαν οι βάσεις για μια καλύτερη οικονομία, ένα υπόδειγμα καλύτερης οικονομικής ανάπτυξης, και τόνισε πως η νομισματική σταθερότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του νέου μοντέλου ανάπτυξης. «Θεωρώ ότι η οικονομία έχει μπει σε καλύτερη πορεία και από τη θέση μου θα βοηθήσω προς όφελος του ελληνικού λαού», τόνισε.

Επτά Ελληνες κροίσοι στην Αυστραλία

Επτά ομογενείς συμπεριλαμβάνονται στη φετινή λίστα των 200 πλουσιότερων Αυστραλών, που δημοσιεύει το οικονομικό περιοδικό BRW, με την Τζίνα Ράινχαρτ να ηγείται, με περιουσία που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη 45η θέση του καταλόγου, και πρώτος στη σειρά των Ελλήνων κροίσων της χώρας, βρίσκεται ο ομογενής Κώστας Μακρής, με περιουσία 940 εκατ. δολ. Ο ίδιος και ο γιος του, Ρος, είναι οι ισχυρότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως στη Νότια Αυστραλία.

Στη δεύτερη θέση, από ελληνικής πλευράς, βρίσκεται ο ιδιοκτήτης ορυχείων Κέρι Χαρμάνης με 610 εκατομμύρια δολάρια.

Στην τρίτη θέση «δεσπόζει» το όνομα της οικογένειας του Χάρη Σταμούλη, με περιουσία που ανέρχεται σε 540 εκατομμύρια δολάρια, και ακολουθεί ο Θ. Καρύδης με 500 εκατομμύρια δολάρια.

Στην 5η θέση με τους πλουσιότερους Ελληνες της Αυστραλίας βρίσκεται ο Νικ Πολίτης με περιουσία 410 εκατομμυρίων δολαρίων και ακολουθεί ο Γιώργος Κούκης με περιουσία 325 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο τελευταίος είναι ιδιοκτήτης τεχνολογικής εταιρείας με έδρα την Ελβετία. Σύμφωνα με το ελβετικό οικονομικό περιοδικό Bilanz, είναι και ο 5ος πλουσιότερος Ελληνας της Ελβετίας. Στην 7η θέση βρίσκεται ο ταξιδιωτικός πράκτορας της Μελβούρνης Σπύρος Αλυσανδράτος με 320 εκατ. δολ.

Προς αναθεώρηση τιμολόγια ρεύματος

Η κατάργηση των «εσωτερικών» (σταυροειδών) επιδοτήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που πρόκειται να εφαρμοστεί από 1ης Ιουλίου, οδηγεί σε αυξήσεις στο οικιακό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας για το κλιμάκιο κατανάλωσης 0-800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και μειώσεις στα εμπορικά τιμολόγια (για καταστήματα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κ.λπ.).

Η εξέλιξη αναμένεται να αυξήσει τα τιμολόγια ρεύματος για τις εξοχικές κατοικίες. Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ για το θέμα ανέφερε ότι αυτή την περίοδο επεξεργάζεται προτάσεις για τον εξορθολογισμό αυτών των τιμολογίων.

Γιατί τρεις υφυπουργοί στο υπουργείο Εργασίας, όταν όλες οι βασικές αρμοδιότητες ανήκουν στον υπουργό; Με κοινή απόφαση πρωθυπουργού και υπουργού, για καθορισμό των αρμοδιοτήτων των τριών υφυπουργών, δεν τους ανατίθεται η αρμοδιότητα για την κοινωνική ασφάλιση (πέραν αποσπασματικών διευθύνσεων), το ΣΕΠΕ και τα κοινοτικά κονδύλια.

Πάνω από τρία χρόνια χρειάζονται για να πάρουν το εφάπαξ στο Δημόσιο

Το 2019 θα λάβει το εφάπαξ ποσό που δικαιούται ο δημόσιος υπάλληλος που θα συνταξιοδοτηθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο του 2015. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, ακόμη και με τη μείωση, κατά 15%-20% του εφάπαξ ποσού, απαιτούνται τριάμισι χρόνια έως ότου εξυπηρετηθούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. Το σύνολο των εκκρεμών αιτημάτων στο Ταμείο για τη χορήγηση εφάπαξ -το οποίο κατά μέσον όρο δεν θα υπερβαίνει τα 29 εκατ. ευρώ- ανέρχεται περίπου σε 46.900 ευρώ. Η ικανοποίησή τους απαιτεί τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ, ενώ τα αποθεματικά του Ταμείου σήμερα δεν ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή