Κατατέθηκε τροπολογία για παράταση των δηλώσεων

Κατατέθηκε τροπολογία για παράταση των δηλώσεων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία με την οποία δίνεται και τυπικά παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 14 Ιουλίου και ανεξαρτήτως ΑΦΜ κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Πλέον, στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν ότι οι φορολογούμενοι θα ανταποκριθούν στο νέο χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, καθώς την πρώτη προθεσμία έχασαν περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι. Στο υπουργείο είναι έκδηλη η ανησυχία μήπως το γεγονός της παράτασης προκαλέσει μεγάλη «χαλάρωση» στους υπόχρεους, αλλά στελέχη του οικονομικού επιτελείου ξεκαθαρίζουν ότι αυτή τη φορά δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Και όσοι χάσουν την προθεσμία της 14ης Ιουλίου θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο για την εκπρόθεσμη υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης των φόρων δεν αλλάζει και παραμένει η 31η Ιουλίου.

Χρειάσθηκαν 5 χρόνια για να έχουμε νέα εισαγωγή εταιρείας στην κύρια αγορά του χρηματιστηρίου. Ομως δεν λέει να περιορισθεί η λίστα των 28 εταιρειών που είτε είναι σε αναστολή είτε είναι προς διαγραφή, παρά το γεγονός ότι στη λίστα υπάρχουν εταιρείες που έχουν χρεοκοπήσει με πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Ο κύριος λόγος που καθυστερούν οι οριστικές διαγραφές είναι η έρευνα των εποπτικών αρχών να διαπιστώσουν εάν υπάρχει δόλος από συγκεκριμένες εταιρείες. Δηλαδή να εμφανίζονται εισηγμένες ότι είναι στα πρόθυρα πτώχευσης εσκεμμένα για να απεγκλωβιστούν από τον εποπτικό έλεγχο και να αποσυρθούν από το Χ.Α. το συντομότερο δυνατό και με τις λιγότερες συνέπειες.

Ακριβοί στα πίτουρα, φθηνοί στο στάρι…

Παραχωρήσεις πετρελαϊκών οικοπέδων προωθεί η κυβέρνηση, αλλά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), δηλαδή ο φορέας που θα διαχειρίζεται τις παραχωρήσεις, δεν έχει ακόμη ούτε στελέχη ούτε προϋπολογισμό. Κι όταν λέμε δεν έχει προϋπολογισμό, εννοούμε ότι δεν έχει χρήματα ούτε για την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων προκειμένου να ταξιδέψει η πρόεδρός της κ. Σοφία Σταματάκη στο Λονδίνο και να παρουσιάσει στους υποψήφιους επενδυτές τα οικόπεδα προς παραχώρηση. Εψαχναν επί μέρες τρόπο που να μη σκοντάφτει στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού ώστε να καλυφθούν τα έξοδα της προέδρου της ΕΔΕΥ. Η φόρμουλα βρέθηκε, αλλά παραμένουμε ως κράτος ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο στάρι…

Τα εύσημα στον «πρώην»

Το βραβείο «Συμφωνία της Χρονιάς 2013» έλαβε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για το Πρόγραμμα Ενίσχυσης της Χρηματοδότησης Εξωτερικού Εμπορίου που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα. Το βραβείο δόθηκε στο πλαίσιο του διαγωνισμού της έκδοσης Trade Finance Magazine και η επιλογή έγινε μεταξύ 150 συμφωνιών. Το πρόγραμμα βραβεύτηκε κυρίως διότι θεωρήθηκε ότι προσέφερε «γραμμή ζωής» στην Ελλάδα. «Μια σημαντική αναγνώριση για τη δουλειά που έχει γίνει στο ΥΠΑΝ τα δύο τελευταία χρόνια για τις ΜμΕ», σχολίασε στο Τwitter ο τέως υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης.

Επαναγορά ομολόγων από τον ΟΤΕ

Την οικονομική ισχύ του δείχνει ο ΟΤΕ. Παράλληλα, επιχειρεί να επωφεληθεί από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας και των επιχειρήσεων που έχουν έδρα στην Ελλάδα. Ετσι, προχωρά στην επαναγορά ομολόγων που λήγουν τον Φεβρουάριο του 2015 και τον Μαΐο του 2016. Η τιμή επαναγοράς των ομολόγων, σύμφωνα με τον ΟΤΕ, θα προκύψει βάσει περιθωρίων 60 και 160 bps (μονάδες βάσης) πλέον των επιτοκίων της διατραπεζικής αγοράς (mid swap rates) για τα ομόλογα Φεβρουαρίου 2015 και Μαΐου 2016 αντίστοιχα. To συνολικό ποσό των ομολόγων που πρόκειται να επαναγοραστούν θα καθοριστεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα εξαρτηθεί από την επιτυχή ολοκλήρωση νέας έκδοσης ομολόγου. Το νέο ομόλογο θα εκδοθεί κάτω από το Πρόγραμμα Έκδοσης Μεσομακροπρόθεσμων Ομολόγων της OTE plc, θα είναι σε ευρώ, θα φέρει σταθερό επιτόκιο και θα πληροί τα κριτήρια ομολόγου αναφοράς (benchmark size).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή