Οι αγορές δίνουν σήμα για νέα έκδοση

Οι αγορές δίνουν σήμα για νέα έκδοση

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι αγορές εκτίμησαν το εντυπωσιακό turnaround (αντιστροφή) που έχει καταφέρει η Ελλάδα μέχρι σήμερα», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Στ. Παπαδόπουλος, στους Financial Times, στο πλαίσιο αφιερώματος της εφημερίδας στην Ελλάδα. Μάλιστα, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε, σύμφωνα με τους F.T., ότι «πρέπει πάντα να δραττόμεθα της ευκαιρίας και να αξιοποιούμε τις θετικές τάσεις της αγοράς». Είναι γεγονός ότι αυτές τις ημέρες υπάρχει μία πολύ θετική συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια στις αγορές είναι χαμηλά και η χώρα έχει λάβει από την Ευρωζώνη την υποδόση του 1 δισ. ευρώ λόγω της υλοποίησης των προαπαιτούμενων μέτρων. Ετσι, θα μπορούσε κανείς να θεωρήσει πολύ πιθανό ότι τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγου, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες.

«Ηράκλεια» χαρακτηρίζει η αμερικανική τράπεζα Citi την ανάκαμψη των εγχώριων τραπεζών. Οπως επισμημαίνουν οι αναλυτές της Citigroup, οι εγχώριες τράπεζες ευνοούνται από την πολύ μεγάλη συγκέντρωση της αγοράς (οι 4 συστημικές τράπεζες κατέχουν το 98% των καταθέσεων) και τη μείωση του κόστους του χρήματος. Η Citi προχωράει σε αύξηση των προβλέψεών της για την κερδοφορία της Alpha, της Εθνικής και της Πειραιώς, που αντανακλούν τα ισχυρότερα προ προβλέψεων κέρδη και τις χαμηλότερες απώλειες από τα «κόκκινα» δάνεια. Παράλληλα, αναβαθμίζει τη σύσταση για την Πειραιώς σε «αγορά», με τιμή-στόχο 2 ευρώ, ενώ διατηρεί τη σύσταση «neutral» για την Alpha και την ΕΤΕ.

Καταδίκη για δυσφήμηση

Για συκοφαντική δυσφήμηση και προσβολή προσωπικότητας του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου καταδίκασε το Εφετείο Αθηνών τον τέως βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δ. Τσιρώνη. Το εφετείο καταδίκασε τον κ. Τσιρώνη σε καταβολή αποζημιώσεως 15.000 ευρώ στον κ. Ανδρέα Βγενόπουλο, λόγω συκοφαντικής δυσφήμησης και προσβολής προσωπικότητας φυσικού προσώπου και 15.000 ευρώ στη MIG, λόγω συκοφαντικής δυσφήμησης ανωνύμου εταιρείας. Ο Δ. Τσιρώνης είχε καταθέσει ενώπιον του κ. προέδρου του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά για δήθεν σκάνδαλα σχετικά με την υπόθεση Βατοπεδίου και τη χορήγηση δανείων προς μετόχους και εταιρείες του ομίλου της MIG, η οποία τελικώς αρχειοθετήθηκε.

Πειραιώς: ασκήθηκαν 4,95 εκατ. warrants

Ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή των κατόχων warrants στη δεύτερη περίοδο άσκησης δικαιωμάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Οπως έγινε γνωστό από την τράπεζα, συνολικά ασκήθηκαν 4.951.260 warrants επί μετοχών έκδοσης της τράπεζας και κατοχής του ΤΧΣ, τα οποία αντιστοιχούν σε 22.160.707 κοινές μετοχές. Οι κάτοχοι απέκτησαν 4,47 μετοχές για κάθε warrant καταβάλλοντας 1,768 ευρώ ανά μετοχή. Από τη συναλλαγή το ΤΧΣ εισέπραξε συνολικά 39,2 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές που εξαγοράστηκαν αντιστοιχούν στο 0,363% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου αυξάνοντας τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο 33,07%.

Στον κ. Κωνσταντινόπουλο η αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ

Στον Οδ. Κωνσταντινόπουλο που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ κατέληξε τελικά η αρμοδιότητα για το ΕΣΠΑ αλλά και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Αν και το συγκεκριμένο σενάριο κυκλοφορούσε από την αρχή, δεν ήταν λίγοι στη Ν.Δ. που πίστευαν ότι δεν πρέπει να δοθεί το «πλούσιο» χαρτοφυλάκιο του ΕΣΠΑ, όταν ήδη το ΠΑΣΟΚ ελέγχει τα υπουργεία Μεταφορών και Περιβάλλοντος. Τελικά, στον κ. Κωνσταντινόπουλο δόθηκε και η Γ.Γ. Βιομηχανίας, αν και πρόσφατα ο κ. Γιακουμάτος υποστήριζε ότι, όταν μετακόμισε στην πλατεία Κάνιγγος, του υποσχέθηκαν ότι θα είναι αρμόδιος και για τις τρεις γενικές γραμματείες που στεγάζονται εκεί. Οι άλλες δύο είναι η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Ο κ. Γιακουμάτος, επίσης, δεν έχει αρμοδιότητα και για το «καυτό» θέμα των δανείων, καθώς τα θέματα του Κυβερνητικού Συμβουλίου Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους τα αναλαμβάνει ο κ. Ν. Δένδιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή