Ηρθαν με «άγριες» διαθέσεις

Ηρθαν με «άγριες» διαθέσεις

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το καλημέρα οι επικεφαλής της τρόικας θέλουν να δώσουν το στίγμα των προθέσεών τους. Την πρώτη ημέρα της επίσκεψής τους είδαν τον υπουργό Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη, και κατέστησαν σαφές ότι δεν προτίθενται σε αυτή τη φάση να συζητήσουν για φοροελαφρύνσεις. Τη δεύτερη ημέρα (σήμερα), έχουν κλείσει τρία ραντεβού. Με τον υπουργό Εργασίας, Ι. Βρούτση, τον υπουργό Υγείας, Μ. Βορίδη και τον υπουργό Ανάπτυξης, Ν. Δένδιας. Και με τους τρεις τα θέματα είναι πολλά και σημαντικά (αλλαγές στα εργασιακά, το ασφαλιστικό, στις δαπάνες για την υγεία, παροχή ρευστότητας στην αγορά κλπ). Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της τρόικας έχουν κανονίσει να αναχωρήσουν την ερχόμενη Πέμπτη, 17 Ιουλίου. Δεδομένου ότι σε αυτόν τον έλεγχο δεν θα ληφθούν αποφάσεις, η τρόικα δεν έχει καμία διάθεση να αναβάλει την ολοκλήρωση της αποστολής και θα πάει «τρέχοντας» μέχρι το τέλος.

Κοσμοσυρροή σημειώθηκε στην εκδήλωση της Τράπεζας της Ελλάδος όπου μιλούσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ. Από πλευράς τραπεζών, στην εκδήλωση της ΤτΕ έδωσαν το «παρών» ο πρόεδρος της Alpha Bank, καθηγητής Βασίλης Ράπανος, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δημήτριος Μαντζούνης, ο πρόεδρος της Eurobank κ. Τάκης Θωμόπουλος, ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, διευθύνων σύμβουλος της Geniki Bank του ομίλου Πειραιώς κ.ά. Οπως σημείωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, ο ESM ενόψει της τραπεζικής ενοποίησης εξετάζει νέα εργαλεία που θα του δώσουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτεί απευθείας τις τράπεζες της Ευρωζώνης.

Εκτιμητής για το ιπποδρομιακό

Στην πρόσληψη εταιρείας που θα πραγματοποιήσει την ανεξάρτητη αποτίμηση του τιμήματος της άδειας του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος προχωρά το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν προσφορές έως 18 Ιουλίου και η αμοιβή του αναδόχου του έργου θα είναι 100.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ). Επίσης, ο ανάδοχος του έργου θα πρέπει να παρουσιάσει την εκτίμησή του 15 ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης. Η κίνηση αυτή δείχνει την πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ να ολοκληρώσει τη διαδικασία παραχώρησης της σχετικής άδειας μέσα στον ερχόμενο Αύγουστο. Οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την άδεια του ιπποδρομιακού στοιχήματος έχουν λάβει προθεσμία από το Ταμείο για την υποβολή των προσφορών τους μέχρι 31 Ιουλίου 2014.

Ψάχνοντας ψύλλους στ’ άχυρα

Δύσκολα φαίνεται ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί ότι ο περιπτερούχος της Ακρόπολης παρέβη τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού και συγκεκριμένα ότι έχει υποπέσει στην παράβαση της κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης. Ελεγκτές της Επιτροπής Ανταγωνισμού επισκέφθηκαν την περιοχή όπου βρίσκεται το εν λόγω περίπτερο και διαπίστωσαν -όπως μαθαίνουμε- ότι υπάρχουν αρκετά σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού. Βεβαίως, δεν γνωρίζουμε εάν προκύψουν άλλα στοιχεία που θα δικαιολογούν τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για να αποφευχθεί η… ανεπανόρθωτη βλάβη στο δημόσιο συμφέρον.

Τέλος επιτηδεύματος και για κατασκευαστές

Τέλος επιτηδεύματος καλούνται να πληρώσουν οι κατασκευαστές που διαθέτουν απούλητα διαμερίσματα σε μεμονωμένες οικοδομές. Ο λόγος είναι ότι κατά πάγια πρακτική στον κλάδο, οι κατασκευαστές ιδρύουν μια επιχείρηση, η οποία έχει ως αποκλειστική δραστηριότητα την ανέγερση της εκάστοτε οικοδομής με το σύστημα της αντιπαροχής. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται το ρίσκο της συνεργασίας με τον οικοπεδούχο. Σήμερα όμως, που στις περισσότερες από αυτές τις οικοδομές-επιχειρήσεις, παραμένουν απούλητα διαμερίσματα κι επομένως διατηρούνται ενεργές, εμπίπτει και ο σχετικός φόρος, με τη μορφή του τέλους επιτηδεύματος. Το ζήτημα απασχολεί έντονα τους κατασκευαστές, οι οποίοι επιπλέον καλούνται από φέτος να πληρώσουν και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), αλλά και τον συμπληρωματικό ΦΑΠ (Φόρος Ακίνητης Περιουσίας) για περιουσίες αξίας μεγαλύτερης των 300.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή