Ξύπνησαν εφιάλτες

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φόβοι για τη φερεγγυότητα της Banco Espirito Santo, μιας από τις ισχυρότερες τράπεζες της Πορτογαλίας, επανέφεραν στην επιφάνεια το κλίμα πανικού που επικρατούσε προ μιας διετίας, περίπου, στην κορύφωση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Tην Πέμπτη, οι ευρωπαϊκές αγορές οδηγήθηκαν στο κόκκινο, συμπαρασύροντας ακόμη και τη Wall Street. Οι μετοχές ισπανικών και ιταλικών τραπεζών υποχώρησαν κατά 4% με 5%, ανεστάλη η διαπραγμάτευση της μετοχής της Banco Espirito Santo (BES) έπειτα από πτώση σχεδόν 19%, όπως επίσης των μετοχών και ομολόγων της μητρικής της Espirito Santo Financial Group. Η ισπανική τράπεζα Banco Popular Espanol ακύρωσε την έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ και η ιταλική φαρμακοβιομηχανία Rottapharm ανέβαλε τη δημόσια εγγραφή της λόγω του εξαιρετικά δυσάρεστου κλίματος. Στη Λισσαβώνα, ο δείκτης PSI έκλεισε με απώλειες 4,6% στο χαμηλό εννεαμήνου, ενώ με πτώση 1,52% έκλεισε ακόμη και ο γερμανικός δείκτης Dax. Τα οικονομικά προβλήματα της BES, η οποία αποτελεί ένα μικρό κομμάτι στον περίτεχνο ιστό τραπεζών και επενδυτικών εταιρειών της Espirito Santo International, υπενθύμισαν στους επενδυτές ότι το τοπίο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα παραμένει σκιώδες και οι ισορροπίες στην Ευρωζώνη πολύ εύθραυστες. Ωστόσο, την Παρασκευή το κλίμα φαίνεται να αποκαταστάθηκε με άνοδο των χρηματιστηριακών δεικτών, ενώ η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Πορτογαλίας απαγόρευσε το short selling, δηλαδή τις ακάλυπτες πωλήσεις, μετοχών της BES.

Η επανέγκριση καθαρών μηνιαίων αποδοχών (χωρίς να υπολογίζονται τα μπόνους) που ξεπερνούν τις 10.000 και 15.000 ευρώ σε διευθύνοντες συμβούλους εισηγμένων που παραμένουν ζημιογόνες τουλάχιστον μία εξαετία, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των μετόχων στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις του Ιουνίου. Οπως αναφέρεται και στην εταιρική διακυβέρνηση που έχει ψηφισθεί και εφαρμόζεται από 1/1/2014, τα εκτελεστικά μέλη του δ.σ. σε μία εταιρεία που παραμένει χρόνια ζημιογόνος δεν είναι άμοιρα ευθυνών και θα πρέπει η αμοιβή τους πλέον να συνδέεται με την πορεία της εταιρείας. Γι’ αυτό στην Ελλάδα έχουμε το μοναδικό φαινόμενο να έχουμε πλούσιους μάνατζερ και ιδιοκτήτες σε χρεοκοπημένες επιχειρήσεις.

Τόνωση των επιχειρήσεων

Τον κομβικό ρόλο του τραπεζικού συστήματος στην υπο εξέλιξη αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας υπογράμμισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε η Eurobank για ξένους επενδυτές, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι στο πλαίσιο της ισχυροποίησης της οικονομίας και της ενίσχυσης της ανάπτυξης, οι τράπεζες θα πρέπει να χορηγούν δάνεια μόνο σε πραγματικά βιώσιμες επιχειρήσεις και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη επιχειρηματικών συνεργασιών. Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο διοικητής της ΤτΕ χαρακτήρισε την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τη σοβαρότερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες και τις κάλεσε να ενισχύσουν τις μονάδες που ασχολούνται με αυτά τα δάνεια.

Ολα για τους τουρίστες

«Πρωτότυπες» θαλάσσιες δραστηριότητες αναπτύσσονται φέτος στην Αλόννησο, αυξάνοντας την προσέλευση τουριστών με… ειδικά ενδιαφέροντα για διακοπές στο νησί. Για παράδειγμα, μια νέα τάση ακούει στο όνομα «μπάτσελορ πάρτι κάτω από το νερό». Μόλις πρόσφατα, πριν από την τέλεση στο νησί του γάμου ενός ζευγαριού από το Καναδά, πραγματοποιήθηκε υποβρύχιο πάρτι της παρέας του γαμπρού. Και όπως λένε αυτόπτες μάρτυρες, το διασκέδασαν όλοι αρκούντως. «Αυτό είναι το ζητούμενο», όπως λέει, μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης. Κάπως έτσι, άλλωστε, φέτος στο νησί οι αφίξεις των ξένων τουριστών τον Ιούνιο αυξήθηκαν κατά 28%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Προς όφελος όλων, εννοείται…

Μεταστροφή στον τρόπο χρηματοδότησης

Μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μια συνήθη αμερικανική πρακτική, η οποία, όμως, απείχε πολύ από την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Ο λόγος αφορά τους τρόπους χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Στις ΗΠΑ, οι εξωτραπεζικοί ήταν και παραμένουν οι δημοφιλέστεροι. Αντιθέτως, στην Ε.Ε., οι τράπεζες ήταν η βασική πηγή άντλησης χρηματοδότησης. Σιγά σιγά, όμως, αρχίζει να σημειώνεται μεταστροφή και σε αυτό το «μέτωπο» στη Γηραιά Ηπειρο αλλά και στην Ελλάδα. Η τάση υποκατάστασης μέρους του τραπεζικού από ιδιωτικό δανεισμό στην ελληνική ναυτιλία εντάσσεται, σύμφωνα με τους αναλυτές, στη νέα πραγματικότητα που έχει ανατείλει γενικότερα στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχειά της Fitch, λιγότερο από το μισό του εκτιμωμένου συνολικού νέου δανεισμού στην Ε.Ε. πέρυσι προήλθε από τράπεζες. Και είναι πολλοί πλέον και στη Φρανκφούρτη εκείνοι που, όταν προβλέπουν το πού θα πάει η χρηματοδότηση στην Ευρώπη, «δείχνουν» τις ΗΠΑ. Εκεί, μόλις το 30% του συνολικού επιχειρηματικού δανεισμού προέρχεται από τράπεζες, με το υπόλοιπο να καλύπτεται από ιδιωτικά κεφάλαια είτε άμεσα είτε μέσω ομολογιακών δανείων. Η αναλογία αυτή μεταφέρεται σταδιακά και στην Ευρώπη και, όπως φαίνεται, έχει ήδη λειτουργήσει στην ποντοπόρο ναυτιλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή