Πολλά σενάρια για την τύχη των εκπρόθεσμων δηλώσεων

Πολλά σενάρια για την τύχη των εκπρόθεσμων δηλώσεων

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλαλούμ στο υπουργείο Οικονομικών σχετικά με τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν. Αρχικά ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Κ. Κλειτσιώτης φέρεται να ενημέρωσε τους λογιστές ότι θα δοθεί παράταση ολίγων ημερών προκειμένουν να μην επιβληθούν πρόστιμα στους περίπου 100.000 φορολογούμενους που δεν υπέβαλαν τη δήλωσή τους. Ακολούθησαν διαρροές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ότι θα κατατεθεί τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να γίνουν δεκτές οι αποδείξεις των καταναλωτικών αγαθών έτσι ώστε να υπάρχει το όφελος της έκπτωσης, όμως θα επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη δήλωση. Χθες, ωστόσο, η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κ. Σαβαΐδου έδωσε τη δική της απάντηση, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Καλό πάντως θα ήταν να υπάρξει και μία επίσημη ενημέρωση ή από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ή από τον υφ. Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη (φωτ.).

H Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς ανακοίνωσε χθες ότι σε περίπτωση έκδοσης δομημένων τίτλων θα πρέπει ο εκδότης των τίτλων να ζητεί αξιολόγηση και από μικρότερες εταιρείες πιστοληπτικής αξιολόγησης με μερίδιο αγοράς που δεν ξεπερνά το 10%. Η εξέλιξη αυτή αφορά κοινοτική οδηγία για όλες τις χώρες της Ζώνης του Ευρώ και γίνεται για να καμφθεί το ολιγοπώλιο των τριών μεγάλων διεθνών οίκων (S&Ρ, Fitch, Moody’s). Το συνολικό μερίδιο αγοράς μετριέται σε σχέση με τον ετήσιο κύκλο εργασιών που προκύπτει από δραστηριότητες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας. Σε περίπτωση που δεν επιλεγεί μικρότερη εταιρεία αξιολόγησης από τον εκδότη δομημένων τίτλων, θα καταγράφεται από την εκάστοτε εποπτική αρχή.

Ραντεβού τον Οκτώβριο

Ιδρύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου 2014, άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο, αλλά σε πλήρη λειτουργία σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Μηταράκης θα τεθεί από 1/10/2014. Ο λόγος για τον ενιαίο φορέα εξωστρέφειας με την επωνυμία «Enterprise Greece», ο οποίος προέκυψε από τη συγχώνευση του Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου και της Invest in Greece. Αναμφίβολα η συγχώνευση επιχειρήσεων και μάλιστα όταν εμπλέκονται τόσο πολλοί και διαφορετικοί παράγοντες δεν είναι η ευκολότερη διαδικασία. Γι’ αυτό και η λειτουργία του νέου φορέα στο 100% των δυνατοτήτων του αναμένεται ότι θα δώσει την επιπλέον ώθηση που χρειάζεται το όλο project.

Η ουκρανική κρίση και τα ελληνικά ομόλογα

Ηρεμία επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στην ελληνική αγορά ομολόγων. Μετά την έκδοση των νέων 3ετών τίτλων και την αναταραχή που προκάλεσε η Πορτογαλία στους επενδυτές, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σταθερές. Ο νέος άγνωστος παράγοντας είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά το χθεσινό τραγικό συμβάν με τη συντριβή του αεροπλάνου των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Είναι ενδεικτικό του πώς το συγκεκριμένο γεγονός επηρεάζει την ψυχολογία των επενδυτών, ότι μετά το συμβάν όλα πάγωσαν και αναλυτές συζητούσαν για το ποια θα είναι η αντίδραση της Ε.Ε.

Προς επιλογή των έργων που θα λάβουν πόρους ΕΣΠΑ

Στην αποστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του συνόλου των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, που συγκοτούν το νέο ΕΣΠΑ, προχώρησε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης. Είχε προηγηθεί η αποστολή των δεκατριών περιφερειακών προγραμμάτων και πλέον αρχίζει και επίσημα η διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση των δράσεων και των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ την περίοδο 2014-2020. Στόχος είναι η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο, δηλαδή εντός της θητείας της υπάρχουσας επιτροπής, προκειμένου, σύμφωνα και με την παρότρυνση του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, να μη χαθεί χρόνος λόγω της διαδικασίας αλλαγής επιτρόπων. Να σημειωθεί ότι συνολικά οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ ανέρχονται στα 26 δισ. ευρώ, καθώς στο ποσό των 20,8 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί ως κοινοτική συμμετοχή θα πρέπει να προστεθεί και η εθνική συμμετοχή, που θα διαμορφωθεί στα 5,2 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή