Εν αναμονή αναβάθμισης από τους… διστακτικούς οίκους

Εν αναμονή αναβάθμισης από τους… διστακτικούς οίκους

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τις δύο εκδόσεις νέων ομολόγων και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, η κυβέρνηση αναμένει πλέον ένα θετικό σήμα και από τους οίκους αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Η Moody’s έχει προγραμματίσει να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση της Ελλάδας και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι αυτή τη φορά οι αναλυτές του οίκου θα προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η ανακοίνωση να γίνει και λίγο νωρίτερα, ενώ υπενθυμίζεται ότι κάτι αντίστοιχο επρόκειτο να συμβεί τον Μάιο και τελικά δεν έγινε. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι οίκοι «φοβούνται» ακόμα να τοποθετήσουν την Ελλάδα σε καλύτερη κλίμακα που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα. Η απάντηση δίνεται από έμπειρους αναλυτές που υποστηρίζουν ότι όσο διαρκεί η συζήτηση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας, οι οίκοι είναι διστακτικοί. Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η λύση που τελικά θα επιλεγεί και τι συνέπειες θα έχει. Πάντως, η αγορά συνεχίζει να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Το αν θα την άρει ή όχι θα φανεί στο δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όταν και θα κληθεί η κυβέρνηση να δείξει ότι παραμένει πιστή στην εφαρμογή του προγράμματος και ιδίως στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων.

Μόνο εάν προχωρούσε σε μειώσεις μισθών της τάξης του 50% στους εργαζομένους θα μπορούσε να αποφευχθεί το κλείσιμο των δύ ζαχαρουργείων σε Ορεστιάδα και Σέρρες, υποστηρίζει η διοίκηση της ΕΒΖ.

Στο εργοστάσιο της εταιρείας στην Ορεστιάδα εργάζονται σήμερα 47 άτομα. Στις Σέρρες, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ανέρχονται σε 59 και στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας εργάζονται 106 άτομα. Στη συνάντηση εργαζομένων και της διοίκησης αναφέρθηκε ότι πιθανότατα να υπάρξει και θέμα εθελουσίας εξόδου για ένα μικρό αριθμό εργαζομένων από τα δύο εργοστάσια που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Οι συντεχνιακές αντιλήψεις καλά κρατούν στις ΔΕΚΟ και δεν περιορίζονται στους συνδικαλιστές, αλλά και στις διοικήσεις. Είναι ενδεικτική και προκλητική ταυτόχρονα –τη στιγμή που έρχονται νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος–η κίνηση της διοίκησης της θυγατρικής της ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ, να προσφύγει στο ΣτΕ για να διεκδικήσει να συμπεριληφθεί στο κόστος χρήσης δικτύων ποσό ύψους 13,8 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό που θα μετακυλιστεί στους καταναλωτές είναι απαραίτητο για τη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να καλύψει τη δωρεάν ηλεκτροδότηση στους 6.810 υπαλλήλους του (11,33 εκατ. ευρώ) και εργοδοτικές εισφορές προς το ταμείο προσωπικού της εταιρείας (2,5 εκατ. ευρώ). Η διοίκηση του κ. Γιώργου Κόλλια στον ΔΕΔΔΗΕ ζητάει δηλαδή μέση έκπτωση στην τιμή του ρεύματος 1.663 ευρώ για κάθε εργαζόμενο το 2014!

Φως στο τούνελ της οικοδομής

Ευκαιρίες για έξοδο από την κρίση αναζητούν απεγνωσμένα οι επαγγελματίες του real estate. Και φαίνεται ότι η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, από Ελληνες και ξένους επενδυτές για μισθωμένα γραφεία μπορεί να λειτουργήσει σαν στρατηγική εξόδου για τους developers που θα αναπτύξουν τέτοια έργα. Παράλληλα αναμένεται ότι θα δημιουργήσει μία μεγαλύτερη επενδυτική αγορά, με υψηλότερες απαιτήσεις σε διαχειριστές ακινήτων και εξειδικευμένους συμβούλους. Σε πρώτη φάση, όλα δείχνουν ότι το βάρος θα δοθεί στην ανακαίνιση παλιών κτιρίων, μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία της κατασκευαστικής δραστηριότητας που θα συμβάλει θετικά τα επόμενα χρόνια στην οικονομία.

Τι προβληματίζει τις Βρυξέλλες στη συμφωνία ΔΕΣΦΑ – Socar

Ενας χρόνος κλείνει τον Αύγουστο από το κλείσιμο της συμφωνίας για την εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την αζερική εταιρεία Socar, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, ωστόσο, δεν έχει δώσει ακόμη το «πράσινο φως» για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Οι αρχικές εκτιμήσεις ότι αυτό θα γινόταν μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014 δεν επαληθεύθηκαν και καθώς οι μήνες περνούν, έντονος είναι ο προβληματισμός ακόμη και στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια για τον κίνδυνο να έχει και ο ΔΕΣΦΑ την κατάληξη της ΔΕΠΑ. Η καθυστέρηση που παρατηρείται από πλευράς της Κομισιόν δεν οφείλεται στη γνωστή γραφειοκρατία των Βρυξελλών. Η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν καλείται να εγκρίνει απλώς μια εξαγορά. Για πρώτη φορά καλείται να εγκρίνει την εξαγορά υποδομών ενέργειας από μη κοινοτική χώρα και μάλιστα από εταιρεία που είναι παράλληλα και προμηθεύτρια. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και ο αρμόδιος επίτροπος Γκ. Ετινγκερ γνωρίζουν πολύ καλά ότι η υπόθεση Socar – ΔΕΣΦΑ θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο για κάθε αντίστοιχη περίπτωση και αυτό που κυρίως φοβούνται είναι η ρωσική Gazprom, που δεν έχει κρύψει το ενδιαφέρον της για τις αποκρατικοποιήσεις των ελληνικών ενεργειακών εταιρειών. Η Ρωσία παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επιχειρώντας να εντάξει και τον ΔΕΣΦΑ στα ανοιχτά θέματα που έχει με την Ευρώπη (αγωγός South Stream, έρευνα για Gazprom κ.λπ.). Δεν είναι τυχαία η παρέμβαση του κ. Κονσταντίν Σιμόνοφ, γενικού διευθυντή του ρωσικού Τhink Tank National EnergySecurity Fund, το οποίο εκφράζει τις επίσημες απόψεις της ρωσικής κυβέρνησης στο πρόσφατο συνέδριο του Εconomist. «H απόφαση της Ελλάδας να πουλήσει τον ΔΕΣΦΑ στη Socar αποτελεί παραβίαση των κοινοτικών κανόνων», είπε, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή