Προσαρμόστηκαν στην ελληνική πραγματικότητα

Προσαρμόστηκαν στην ελληνική πραγματικότητα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αισθητή γίνεται πλέον η διαφορά αντίληψης της ελληνικής πραγματικότητας ακόμα και σε μικρής σημασίας ζητήματα μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΔΝΤ. Για παράδειγμα η Ε.Ε. φαίνεται να αντιλαμβάνεται ότι μερικά πράγματα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ, όπως η ανάγκη για παρατάσεις των προθεσμιών για τις φορολογικές δηλώσεις. Από την άλλη το ΔΝΤ δεν μπορεί να το δεχθεί. Ενδεικτικό, ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έπεισε την Ε.Ε. σχετικά εύκολα προκειμένου να δοθεί παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις (σύμφωνα με το Μνημόνιο δεν επιτρέπονται οι παρατάσεις). Το ΔΝΤ εμφανιζόταν ανένδοτο. Εντέλει το οικονομικό επιτελείο κατάφερε να πείσει και τα στελέχη του Ταμείου, όταν τους έδωσε τη διαβεβαίωση ότι θα επιβληθεί το πρόστιμο των 100 ευρώ στους εκπρόθεσμους. Βέβαια το όφελος για τους εκπρόθεσμους είναι πολύ μεγαλύτερο, δεδομένου ότι δεν έχασαν την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ.

Πρωταθλήτρια εκτός του λαθρεμπορίου και στη φορολογία του καπνού είναι η Ελλάδα μεταξύ των 26 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, ο ελάχιστος φόρος αυξήθηκε μέσα σε τρία χρόνια κατά 67%, ο πάγιος κατά 1.352% και ο αναλογικός μειώθηκε κατά 63%, με αποτέλεσμα ο συνολικός φόρος να αυξήθηκε κατά 19,6%. Αποτέλεσμα αυτού είναι η χώρα μας να έχει το υψηλότερο ποσοστό συνολικού φόρου στην Ε.Ε. (87,5%) και τον δεύτερο υψηλότερο συντελεστή (ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού) (68,75%) μετά το Ηνωμένο Βασίλειο. Ετσι, το… μερίδιο των λαθραίων τσιγάρων αυξήθηκε από το 3% το 2009 σε πάνω από 20% το 2013.

Αλλαγή σκυτάλης στην «ΚτΠ»

Nέος διευθύνων σύμβουλος στην Ανώνυμη Εταιρεία «Κοινωνία της Πληροφορίας» ορίστηκε ο κ. Γιώργος Τσακογιάννης. Ο κ. Τσακογιάννης αντικαθιστά τον κ. Κωνσταντίνο Τζοάνη, που παραιτήθηκε από τα καθήκοντά του. Ο κ. Τσακογιάννης είναι παλιός γνώριμος των διαδικασιών του δημοσίου τομέα, καθώς έχει θητεύσει στην θέση του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Πληροφορικής (ΥΑΠ) του υπουργείου Προεδρίας και στη συνέχεια Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. Επίσης στο παρελθόν ο κ. Τσακογιάννης έχει θητεύσει σε διάφορες θέσεις εταιρειών πληροφορικής, κυρίως θυγατρικών εταιρειών στην Ελλάδα μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων (Oracle, Bull κ.ά.).

Καθυστερούν οι αποφάσεις για τα τραπεζικά warrants

Δύσκολη ήταν η χθεσινή ημέρα για τις τραπεζικές μετοχές, ενώ τα warrants σημείωσαν «βουτιά» με απώλειες άνω του 5%. Η μεγάλη πτώση των warrants, δηλαδή των δικαιωμάτων αγοράς που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης, αποδίδεται από αναλυτές στο «ψαλίδισμα» των προσδοκιών για την προοπτική εναλλακτικής αξιοποίησης των warrants μέσω δημόσιων προτάσεων. Πρόκειται για σύνθετο ζήτημα και θα πρέπει να συμφωνήσουν πολλοί θεσμικοί παράγοντες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθεί χρόνος μέχρι να αποσαφηνιστεί το ζήτημα.

Η βιομηχανία δεν θέλει να σηκώσει το βάρος των ΥΚΩ

Ανησυχίες για το ενδεχόμενο αύξησης των χρεώσεων για Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας προκαλεί στη βιομηχανία το υψηλό κόστος ΥΚΩ (850 εκατ. ευρώ) για το 2014. Η ΕΒΙΚΕΝ με επιστολή στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης ζητάει να εξαιρεθεί η βιομηχανία από τις αυξήσεις που θα προκύψουν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος για την κάλυψη των ΥΚΩ και όχι μόνο.

Ζητάει επίσης και μείωση της σημερινής χρέωσης από τα 4,14 ευρώ/μεγαβατώρα στα 2,5 ευρώ/μεγαβατώρα, με το επιχείρημα ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ουσιαστικά υλοποιηθεί κάποιο από τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο για τη μείωση του ενεργειακού κόστους της βιομηχανίας. Δεν είναι πάντως αληθές ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους, και ειδικά σε ό,τι αφορά το ρεύμα, οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μέσης και υψηλής τάσης έχουν πετύχει εκπτώσεις μέχρι και 25% στα τιμολόγια για όλο το 2014 με πρόβλεψη ισχύος για ένα έτος ακόμη υπό προϋποθέσεις.

Για να γίνει αποδεκτό το αίτημα της ΕΒΙΚΕΝ, θα πρέπει το βάρος των ΥΚΩ να επιβαρύνει ουσιαστικά τις οικιακές καταναλώσεις.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή