Το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων

Το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη θεωρία πράξη καλείται να κάνει ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης. Οπως μας υπενθύμισε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, μόλις το 2014 -και προτού αναλάβει τα καθήκοντα του υπουργού- ο κ. Χαρδούβελης με τον κ. Τ. Αναστασάτο (που παρεμπιπτόντως αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντα του γενικού γραμματέα του υπουργείου στη θέση της κ. Χριστίνας Παπακωνσταντίνου) είχαν εκπονήσει έρευνα με θέμα «Η μακροοικονομική ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, Ανταγωνιστικότητα για ανάπτυξη: Προτάσεις πολιτικής». Στα συμπεράσματα αυτής της έρευνας περιλαμβάνεται και η διαπίστωση πως «η Ελλάδα, αν και κατάφερε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της (αναφορικά με το μισθολογικό κόστος), δεν προχώρησε στις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές αγαθών και στη λειτουργία του κράτους». Ο κ. Χαρδούβελης έχει θέσει ως στοίχημα τις μεταρρυθμίσεις και απομένει να αποδειχτεί εάν θα το κερδίσει.

Αναβάλλεται για τον Σεπτέμβριο η δημόσια προσφορά μέσω ηλεκτρονικού βιβλίου της Algae Farms προκειμένου να εισαχθεί στη νέα αγορά ΕΝΑ.ΣΤΕΠ. Ο λόγος της προσωρινής αναβολής για τη δημόσια προσφορά, που έληγε χθες, αποδίδεται στην έλλειψη ενημέρωσης για να συμμετάσχουν και ξένα funds που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να υπάρξει θέμα κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου και ανάγκη να δοθεί ολιγοήμερη παράταση. Ετσι, αποφάσισε η διοίκηση την προσωρινή αναβολή της διαδικασίας. Τα χρήματα που τοποθετήθηκαν επιστρέφονται άτοκα στους επενδυτές που συμμετείχαν στη διαδικασία. Η εταιρεία θα ενημερώσει για τον προσδιορισμό της νέας περιόδου διεξαγωγής της δημόσιας προσφοράς.

Εσωστρέφεια λόγω stress test

Μικρής διάρκειας αποδείχθηκε το «άνοιγμα» των ξένων αγορών για τις εγχώριες τράπεζες την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου 2014 και η αισιοδοξία. Μετά τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές, η χώρα επέστρεψε σε κατάσταση… εσωστρέφειας. Το υπό εξέλιξη (νέο) stress test της ΕΚΤ και το ακανθώδες ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τα δύο μεγάλα αγκάθια και τα μέτωπα ανησυχίας για τις τράπεζες. Οπως σημειώνουν στελέχη τραπεζών, το τι θα βγάλει το stress test είναι εντελώς αβέβαιο και χωρίς να ξέρει μια τράπεζα που πατά και αν επαρκούν τα κεφάλαιά της ελάχιστα μπορεί να κάνει τόσο για τη χρηματοδότηση της οικονομίας όσο και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Συνεχίζονται οι διακοπές ηλεκτρικής διασύνδεσης

Δύο ημέρες μετά την πανηγυρική εκδήλωση για την επαναλειτουργία της ηλεκτρικής σύνδεσης Ελλάδας – Ιταλίας, το καλώδιο τέθηκε ξανά εκτός λειτουργίας. Χθες ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε ότι η ηλεκτρική διασύνδεση τίθεται εκτάκτως για τεχνικούς λόγους εκτός λειτουργίας από τις 6 π.μ. έως τις 3 μ.μ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το καλώδιο δόθηκε σε λειτουργία στις 17 Ιουλίου έπειτα από 7 μήνες πλήρους διακοπής, διάστημα που, σύμφωνα με την διοίκηση του ιταλού Διαχειριστή, ΤΕΡΝΑ, στην επίσημη εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής για την επαναλειτουργία του, κρίθηκε απαραίτητο για την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό της διασύνδεσης.

Στον «αέρα» οι ιπποδρομίες

«Ζόρικη» γίνεται η κατάσταση για τον ΟΔΙΕ (Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος) και το μέλλον των ιπποδρομιών στην Ελλάδα, μετά τις αλλαγές στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως χρονικό όριο για την υλοποίηση μιας συμφωνίας τις 29 Σεπτεμβρίου 2014. Η διεξαγωγή του σχετικού διαγωνισμού με την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Πέμπτη, 31 Ιουλίου, αλλά ακόμη και αν αυτή υλοποιηθεί, είναι αβέβαιο ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προφτάσει τη συγκεκριμένη ημερομηνία έχοντας στα χέρια του μια σχετική συμφωνία. Οι χειρότεροι, επομένως, εφιάλτες στην πλευρά του συμμετεχόντων στον Ιππόδρομο (αναβάτες, προπονητές, ιδιοκτήτες αλόγων κ.λπ.) μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, με πιθανή μια διακοπή των ιπποδρομιών στη χώρα μας. Και όπως έχει δείξει η διεθνής εμπειρία (π.χ. Ισπανία), εκεί όπου έχουν διακοπεί οι ιπποδρομίες, πολύ δύσκολα επανέρχονται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή