Οι καταγγελίες… δεν πάνε διακοπές

Οι καταγγελίες… δεν πάνε διακοπές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και τον Αύγουστο μπαίνουν οι πολίτες στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου για να καταγγείλουν χρεώσεις υπέρ τρίτων. Μάλιστα, αρκετές από τις καταγγελίες αυτές αφορούν χρεώσεις άγνωστες στο ευρύ κοινό. Για παράδειγμα, πολίτης καταγγέλλει ότι για τον έλεγχο της ακρίβειας ζυγαριάς από την Αστυνομία εισπράττεται τέλος υπέρ του ταμείου των αστυνομικών. Αλλη πρόσφατη καταγγελία είναι αυτή σύμφωνα με την οποία για κάθε διπλότυπη απόδειξη που εκδίδεται για παράσταση δικηγόρου σε δικαστήριο της Ξάνθης ή για την κατάθεση δικογράφου ο πολίτης επιβαρύνεται με 5 ευρώ υπέρ του ΛΕΑΔΞ (Λογαριασμός Ενίσχυσης και Αλληλοβοήθειας Δικηγόρων Ξάνθης), ΝΠΙΔ που έχει ως αποστολή την καταβολή εφάπαξ ενίσχυσης στους δικηγόρους Ξάνθης κατά τη συνταξιοδότησή τους.

Αντί 26,76 δισ. δολ. τελικά ιδιωτικοποιήθηκε ο τούρκικος ΟΠΑΠ, γνωστός και ως Milly Piyanco. Πρακτικά η τουρκική κυβέρνηση παραχώρησε για 10 χρόνια το δικαίωμα διεξαγωγής των τεσσάρων παιγνίων που διεξάγει η κρατική εταιρεία. Η δημοπρασία έγινε υπό τις κάμερες της τηλεόρασης και πλειοδότης αναδείχθηκε ένα κονσόρτιουμ δύο τουρκικών επιχειρήσεων με τη συνεργασία της αμερικανικής Scientific Games. Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό παραχώρησης του δικαιώματος της Milly Piyanco συμμετείχαν και οι Τσέχοι μέτοχοι του ΟΠΑΠ, KKCG και Emma Capital, σε συνεργασία με την ιταλική GTech, οι οποίοι ωστόσο δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν τους Τούρκους διεκδικητές.

Τα καλά νέα για την Εθνική

Πολλά χαμόγελα στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας προκάλεσε η δημοσιοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με την Κομισιόν, καθώς για να μπορέσει η Εθνική Τράπεζα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της όχι μόνο δεν πρέπει να κάνει νέες περικοπές αλλά αντίθετα να προχωρήσει σε άνοιγμα νέων καταστημάτων και σε χορηγήσεις δανείων! Για παράδειγμα, σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος του 2017, η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να έχει περιορίσει το δίκτυο καταστημάτων της στα 550. Ωστόσο, σήμερα το δίκτυο της Εθνικής αριθμεί… 520 σημεία, δηλαδή για να πιάσει το στόχο του σχεδίου αναδιάρθρωσης θα πρέπει να ανοίξει 30 νέα καταστήματα!

Αναβάθμιση από Fitch,  συστάσεις από Credit Suisse

Σε αναβάθμιση των πέντε εκδόσεων καλυμμένων ομολογιών των ελληνικών τραπεζών, Εθνικής, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, ενώ από την πλευρά της η Credit Suisse χαρακτηρίζει «ακριβές» τις ελληνικές τράπεζες, με βάση τα στοιχεία για τα επιτόκια χορηγήσεων και δανείων. Η αξιολόγηση της Fitch αντανακλά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το πιστωτικό ρίσκο των ελληνικών δεξαμενών ενυπόθηκων δανείων, ενώ τo οutlook των αξιολογήσεων είναι σταθερό. Η Credit Suisse σημειώνει στην έκθεση ότι η μεσοπρόθεσμη επιστροφή σε υψηλή κερδοφορία απειλείται από την πίεση που ασκείται στα βιώσιμα υψηλά επιτόκια δανείων, τα οποία είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη.

Τουρισμός δύο ταχυτήτων

Το 2014 θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη έτος με ρεκόρ αφίξεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με δηλώσεις του ιδιοκτήτη του τουριστικού γραφείου Attika Reisen του Μονάχου Μιχάλη Καραβά, στο περιοδικό Der Spiegel. Το περιοδικό υπενθυμίζει τη μείωση της τουριστικής κίνησης κατά την περίοδο της κρίσης, ενώ κάνει λόγο για βελτιωμένες υπηρεσίες. Ειδική αναφορά γίνεται στα δημοσιεύματα της γερμανικής εφημερίδας Bild, η οποία, όπως επισημαίνεται, «έριχνε λάδι στη φωτιά» με χαρακτηρισμούς όπως «χρεοκοπημένοι Ελληνες» και προτροπές για την πώληση κάποιων ελληνικών νησιών. «Ολα αυτά έπληξαν τις σχέσεις των δύο λαών, το πρόσφατο παρελθόν όμως μοιάζει να έχει ξεχαστεί», τονίζει ο συντάκτης και προσθέτει ότι διαπιστώνεται βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και δημιουργία ειδικών πακέτων, όπως για τουρισμό ευεξίας ή γευσιγνωσίας. Στο δημοσίευμα, ωστόσο, επισημαίνεται και η αύξηση των τιμών σε τουριστικούς προορισμούς και γίνεται μάλιστα λόγος για πρακτική της «αρπαχτής», η οποία, «αν συνεχιστεί, θα αποβεί τελικά σε βάρος της ελληνικής οικονομίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή