Οι επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Αργεντινής

Οι επιπτώσεις από τη χρεοκοπία της Αργεντινής

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια χρεοκοπία της Αργεντινής δεν θα έχει πολύ σημαντικές ή ουσιαστικές ευρύτερες επιπτώσεις. Αυτή ήταν εξαρχής η θέση που διατύπωνε το ΔΝΤ ακόμα και μέσω της επικεφαλής του και εκ των πραγμάτων, μέχρι τώρα, φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Το ζητούμενο, ωστόσο, εν προκειμένω είναι από πού πηγάζει αυτή η εκτίμηση των πραγμάτων. Κι εδώ, η Κριστίν Λαγκάρντ είναι αποκαλυπτική. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η Αργεντινή έχει μείνει έξω από τις χρηματαγορές για πολύ καιρό, κι ενώ η χρεοκοπία πάντα είναι δυσάρεστη, δεν πιστεύουμε ότι θα έχει σημαντικές ουσιαστικές επιπτώσεις σε ευρύτερη βάση». Προσέξτε: Αυτό δεν ισχύει για τις αρχές αναδιάρθρωσης του χρέους και τις επιπτώσεις των νομικών αποφάσεων που λαμβάνονται στη Νέα Υόρκη. Εκεί, όπως εκτίμησε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, θα υπάρξουν «ευρύτερες συνέπειες». Το άλλο ενδιαφέρον στοιχείο, σχετικά με την Αργεντινή, είναι ότι έφερε στο φως «τις πολυπλοκότητες πολλών ακόμη ανοιχτών υποθέσεων στη Νέα Υόρκη, στις Βρυξέλλες ή άλλα μέρη», που απασχολούν, όντως, το Ταμείο. Και όχι μόνο. Το ίδιο ισχύει στην Ευρώπη με το Βερολίνο, για παράδειγμα, κάτι που αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή η «Κ».

Σε συνέχεια του παραπάνω σημειώματος, κοινή είναι η αίσθηση διεθνώς ότι οι αρχές αναδιάρθρωσης του χρέους και η αποτελεσματικότητα των συλλογικών ρητρών CAC θα πρέπει να επανεξετασθούν και να αναθεωρηθούν μαζί με την επιλογή του νόμου και άλλες νομικές προβλέψεις των εκδόσεων κρατικού χρέους. Στο πλαίσιο αυτό, στο ΔΝΤ έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο να δουλεύουν στο νομικό πλαίσιο και τη βελτίωση της αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους και αυτή η δουλειά θα συνεχισθεί. Μία σχετική πρόταση που θα τεθεί για εξέταση στο συμβούλιο το φθινόπωρο έχει να κάνει με τις συλλογικές ρήτρες CAC και πώς μπορούν να βελτιωθούν ώστε να διευκολύνουν «τη συντεταγμένη λύση τέτοιων θεμάτων».

Για τις προσφορές ούτε λόγος

Δεν ικανοποιούν τους βασικούς μετόχους της Forthnet οι προσφορές των OTE και Vodafone-Wind. Αυτό επιβεβαιώθηκε από τις αντιδράσεις των πρώτων ημερών, αλλά πλέον γίνεται παντού εμφανές. Για παράδειγμα, στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου Forthnet για το β΄ τρίμηνο του 2014, που κοινοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, δεν μνημονεύεται καν το ενδιαφέρον των ΟΤΕ και Vodafone-Wind. Οι δύο μη δεσμευτικές προσφορές που υποβλήθηκαν στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, μνημονεύονται μόνο στις οικονομικές καταστάσεις του ομίλου, αλλά και εκεί διακρίνεται η «ραθυμία» στην αντίδραση. «Το διοικητικό συμβούλιο συνεχίζει τη διαδικασία αξιολόγησης (σ.σ. των προσφορών) με τη βοήθεια εξειδικευμένων συμβούλων», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο τέλος των οικονομικών καταστάσεων του ομίλου Forthnet.

Χαμηλή η προσφορά

Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεδρίασει εκ νέου το διοικητικό συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το μέλλει γενέσθαι με τον Ελληνικό Iππόδρομο. Η μοναδική προσφορά της Intralot είναι εμφανές ότι δεν ικανοποίησε και πλέον αναμένεται αντιπροσφορά. Η εταιρεία πρόσφερε 5,25 εκατ. ευρώ για την άδεια της 20ετούς διαχέιρισης του ιπποδρομιακού στοιχήματος, όταν οι αντίπαλοί της αναφέρουν ότι -έστω και παρατύπως- διαθέτουν 40 εκατ. ευρώ. Με ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η τελική απόφαση της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, από την οποία, όπως είναι φυσικό, θα εξαρτηθούν πολλά.

Η εφορία περιμένει στη «γωνία»

Και την εφορία έχουν να αντιμετωπίσουν από φέτος οι μισθωτοί με «μπλοκάκι». Ο καινούργιος φορολογικός νόμος που τέθηκε σε ισχύ μετά την 01/01/2014 προβλέπει ότι σε περίπτωση που επιτηδευματίας έχει εισοδήματα και από άλλη πηγή (π.χ από μισθωτές υπηρεσίες) τότε το εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα θα φορολογείται υποχρεωτικά με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και όχι με βάση την κλίμακα για τους μισθωτούς. Αυτό συνιστά ριζική αλλαγή σε σχέση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Διότι μισθωτός που μέχρι και το 2013 είχε και ένα εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, (δηλαδή φυσικό πρόσωπο που είχε το πολύ μέχρι τρεις εργοδότες) φορολογούνταν με την κλίμακα των μισθωτών για το άθροισμα των εισοδημάτων του, αξιοποιώντας την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ. Με το νέο καθεστώς, ο εργαζόμενος θα γνωρίζει ότι για όποιο ποσό εισπράττει με το «δελτίο» θα πληρώνει φόρο 26% και φυσικά το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ. Αν προστεθούν και οι εισφορές του ΟΑΕΕ, τότε το περιβάλλον γίνεται εξαιρετικά ασφυκτικό. Ενεργό δελτίο παροχής υπηρεσιών θα αξίζει να έχουν μόνο όσοι μπορούν να εξασφαλίζουν υψηλά εισοδήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή