Ο ESM είναι έτοιμος

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θα ήταν διατεθειμένος ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) να αναλάβει τις υποχρεώσεις του ΔΝΤ, σε περίπτωση αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα; Προς το παρόν, τηρεί «σιγή ιχθύος» για το αν είναι «πρόθυμος και ικανός», αν και δημοσιογραφικές πληροφορίες φέρουν τον επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, να δηλώνει, σύμφωνα με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι ο ESM είναι έτοιμος. Επισήμως, ο κ. Ρέγκλινγκ δηλώνει ότι «το ΔΝΤ είναι σημαντικός εταίρος της Ευρωζώνης στην αντιμετώπιση της κρίσης και έτσι θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν τα προγράμματα». Την ίδια στιγμή, όμως, επιμένει ότι «αυτό μπορεί να είναι πολύ διαφορετικό μια μέρα στο μέλλον». Το μόνο που μπορεί να θεωρείται σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε βοήθεια από τον ESM επίσης θα έρθει με προϋποθέσεις, έστω και αν είναι πιο χαλαρές από τις σημερινές. Ωστόσο, και μόνο ότι συζητείται ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί δραματική αλλαγή σε σχέση με την πρώτη περίοδο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, όταν η Γερμανία στράφηκε στο ΔΝΤ λόγω των διαθέσιμων πόρων και της εμπειρίας του, στοιχεία που έλειπαν και τα δύο από το οπλοστάσιο της Ευρωζώνης. Πλέον η Ε.Ε. έχει δημιουργήσει νέα θεσμικά όργανα για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους κρίσεων. Το ερώτημα πλέον είναι αν είναι πολιτικά έτοιμη η Ευρωζώνη να κάνει το άλμα, και δη για την περίπτωση της Ελλάδας…

Κομβικής σημασίας κρίνεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 αλλά και η σύνταξη του νέου, του 2015. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο προϋπολογισμός εκτελείται εντός στόχων και αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τα τέλη του χρόνου. Ως εκ τούτου, στην αξιολόγηση από την τρόικα θα εκτιμηθούν τα μεγέθη που θα καταγραφούν στο εννεάμηνο, δηλαδή, τον Σεπτέμβριο. Οπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η θετική καταγραφή στα δημοσιονομικά μεγέθη θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με καλύτερους όρους τη μείωση των φορολογικών δεικτών…

Παραμένει στο Κέντρο

Την πρόθεσή της να παραμείνει στο κτίριο επί της οδού Ιασίου στο Κολωνάκι εξέφρασε η ελβετική πρεσβεία στην «Κ» διά του πρώτου συμβούλου της Philipp Stalder. Ο ίδιος τονίζει ότι δεν πρόκειται να μετεγκατασταθεί, όπως ορισμένες άλλες διπλωματικές αποστολές, σε καινούργιο κτίριο. Οπως αποκάλυψε η «Κ» την προηγούμενη Κυριακή, μετά την πρεσβεία της Χιλής που μετακόμισε από τη Βασιλίσσης Σοφίας στην Κηφισιά, τον δρόμο προς τα βόρεια προάστια και ειδικότερα το Χαλάνδρι παίρνει και η καναδική πρεσβεία, ενώ οι σχετικές πληροφορίες θέλουν ανάλογες μετεγκαταστάσεις να εξετάζουν και άλλες πρεσβείες. Κτηματομεσιτικές και διπλωματικές πηγές ανέφεραν μεταξύ αυτών και την ελβετική προφανώς ανακαλώντας σενάρια που δεν είναι πια σε ισχύ.

Προτιμούν τα ομόλογα

Πού αναζητούν οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι τις αποδόσεις φέτος; Οχι σε μετοχές, αλλά σε ομόλογα, μετά την επί πενταετία ανοδική κίνηση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών. Πολλοί από αυτούς, λοιπόν, πωλούν μετοχές εγγράφοντας αυτά τα κέρδη και τα «βάζουν» σε ομόλογα. Αλλοι πάλι προτιμούν τα παθητικά διαχειριζόμενα μετοχικά αμοιβαία και επειδή τα ενεργητικά διαχειριζόμενα έχουν πολύ υψηλότερες προμήθειες χωρίς τις αντίστοιχα υψηλές επιδόσεις. Για την ιστορία, πρώτα στις προτιμήσεις των οπαδών των μετοχών είναι εκείνα τα αμοιβαία που παρακολουθούν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης διεθνώς και συγκέντρωσαν έτσι εισροές 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή