Ο Μοσκοβισί στηρίζει την επιδότηση επιτοκίου

Ο Μοσκοβισί στηρίζει την επιδότηση επιτοκίου

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στήριξη του υποψηφίου για τη θέση του επιτρόπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί (φωτ.) φαίνεται ότι βρήκε το αίτημα που έχει διατυπώσει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το υπουργείο Ανάπτυξης για επιδότηση επιτοκίου για δάνεια προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το νέο ΕΣΠΑ. Οπως δήλωσε ο κ. Δένδιας, στόχος είναι να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να επιβιώσουν εν μέσω κρίσης και παραμένουν ενήμερες. Σημειώνεται ότι σήμερα οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν επιτόκιο 4-5 μονάδες υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι ανταγωνιστές τους στην Ευρώπη. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το ελληνικό αίτημα για την επαναξιολόγηση των πέντε ελληνικών περιφερειών, μεταξύ των οποίων και η Αττική, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, προκειμένου να αυξηθεί η χρηματοδότησή τους από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Στο road show των εισηγμένων της Νέας Υόρκης τον περασμένο Ιούνιο το 60% των hedge funds που έλαβαν μέρος συμμετείχε για πρώτη φορά. Πιθανότατα κάτι ανάλογο να συμβεί και στο Λονδίνο, αφού το χρηματιστήριο απευθύνεται τόσο σε μακροπρόθεσμα όσο και σε βραχυπρόθεσμα funds λόγω της διπλής ιδιότητάς του ως ώριμης και αναδυόμενης αγοράς. Οι 32 εισηγμένες που θα λάβουν μέρος ετοιμάζουν τα επενδυτικά τους πλάνα για το 2015 και είναι ίσως η πρώτη φορά μετά το 2011 που οι εταιρείες θα είναι πιο απελευθερωμένες και δεν θα χρειάζεται να απαντούν στις ερωτήσεις περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, όπως συνέβη στη Νέα Υόρκη.

Συνάντηση με Μπ. Κερέ

Με τον Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), θα συναντηθεί σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκ. Χαρδούβελης. Ο κ. Κερέ είχε επισκεφτεί την Αθήνα και τον Ιούλιο και δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού προγράμματος. Στην ατζέντα της συνάντησης θα είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τις επαφές με την τρόικα στο Παρίσι, ενώ ο κ. Κερέ θα γευματίσει και με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), κ. Γ. Στουρνάρα. Αλλωστε, το κύριο αντικείμενο του κ. Κερέ ως εκπροσώπου της ΕΚΤ είναι η κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και πολύ περισσότερο τώρα, που είναι σε εξέλιξη τα στρες τεστ των τραπεζών.

Ανακοινώνουν αποτελέσματα Εθνική και Alpha Bank

Τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου θα ανακοινώσουν σήμερα η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Στελέχη τραπεζών σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου θα είναι βελτιωμένα, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους καταθέσεων, της επιβράδυνσης του ρυθμού σχηματισμού «κόκκινων» δανείων αλλά και της περαιτέρω μείωσης των λειτουργικών δαπανών. Αύριο θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank.

«Οχι» στην ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από επιχειρήσεις

Εντείνεται η εκστρατεία των επιχειρηματικών ομίλων της Βρετανίας, οι οποίοι τάσσονται κατά της απόσχισης της Σκωτίας από τη χώρα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται ο κολοσσός οινοπνευματωδών ποτών Diageo, καθώς και ο πετρελαϊκός κολοσσός ΒΡ. Αμφότεροι επισημαίνουν πως τα ερωτήματα σχετικά με την αυτονόμηση της Σκωτίας δεν έχουν πλήρως απαντηθεί. Ταυτόχρονα, προειδοποιούν ότι το κλίμα αβεβαιότητας, που θα δημιουργηθεί σχετικά με τις πολιτικές μιας ανεξάρτητης Σκωτίας, θα βλάψει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Η Diageo, ειδικότερα, με τα εμπορικά σήματα Johnnie Walker, Lagavulin και Talisker μεταξύ άλλων, επενδύει 1,25 δισ. ευρώ στα αποστακτήριά της στη Σκωτία. Εξ ου και εκφράζει τη σοβαρή ανησυχία της για την οποιαδήποτε μεταβολή, που θα αυξήσει τα κόστη της, περιπλέκοντας τις συνθήκες του επιχειρείν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή