Η τρόικα δεν αλλάζει, όπου και αν γίνουν οι συζητήσεις

Η τρόικα δεν αλλάζει, όπου και αν γίνουν οι συζητήσεις

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφιβολίες για το κατά πόσο, τελικά, η ιδέα της μεταφοράς των συζητήσεων με την τρόικα στο Παρίσι ήταν καλή έχουν αρχίσει να διατυπώνουν ολοένα και περισσότερα στελέχη τόσο της ελληνικής πλευράς όσο και της τρόικας.

Οσο πλησιάζουν οι ημέρες, και οι δύο πλευρές αντιλαμβάνονται δύο πράγματα:

• Το Παρίσι δεν θα αντικαταστήσει σε καμία περίπτωση τον έλεγχο της τρόικας που θα γίνει από τα μέσα Σεπτεμβρίου και μετά.

• Προέκυψαν πολλά διαδικαστικά θέματα, που χρειάστηκε χρόνος για να λυθούν. Για παράδειγμα, ο τόπος διεξαγωγής των συναντήσεων απασχόλησε αρκετά το ελληνικό επιτελείο, το οποίο κατέληξε στη λύση του ΟΟΣΑ. Επίσης, υπάρχουν και θέματα που δεν λύθηκαν. Η προσδοκία ότι η μετάβαση στο Παρίσι θα αποδραματοποιήσει τις συναντήσεις με την τρόικα με τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται αλλού, δεν έχει επαληθευτεί και σίγουρα δεν θα επαληθευτεί τις επόμενες ημέρες.

H «Καρέλιας» εκτιμά ότι το δεύτερο εξάμηνο αναμένεται να συνεχιστεί η θετική πορεία των πωλήσεων στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης όπως και στις αγορές αφορολογήτων της Απω Ανατολής. Αντιθέτως, πτωτικά, από πλευράς όγκου, αναμένεται να εξελιχθούν οι πωλήσεις στις χώρες της Βορείου και Δυτικής Αφρικής, κυρίως λόγω της πολύ ασταθούς πολιτικής κατάστασης. Στην ελληνική αγορά, η εταιρεία αναμένει αύξηση του συνολικού της μεριδίου, τόσο στα τσιγάρα όσο και στον καπνό. Οι εξαγωγές καλύπτουν το 82% του συνολικού τζίρου και εξάγει σε περισσότερες από 60 χώρες. Η εταιρεία διαθέτει θυγατρικές σε Λονδίνο, Σόφια, Κων/πολη και Βρυξέλλες.

Χωρίς άγχος στα stress tests

Με συγκρατημένη αισιοδοξία ατενίζουν τα stress tests της ΕΚΤ οι διοικήσεις της Εθνικής και της Alpha Bank. Είναι σαφές ότι με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 16% –που διαθέτουν και οι δύο– έχουν μεγάλη άνεση για να αντιμετωπίσουν την άσκηση. «Πιστεύω ότι θα διαθέτουμε επαρκές επίπεδο κεφαλαίου για να αντιμετωπίσουμε τόσο τις προκλήσεις του stress test της ΕΚΤ όσο και την ανάγκη για μια εύλογη αναδιάρθρωση των δανείων σε καθυστέρηση», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ κ. Α.Τουρκολιάς. Από την πλευρά της, η Alpha Bank υπογραμμίζει όχι μόνο τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, που ανέρχεται σε 16,3%, αλλά και τον δείκτη κάλυψης των επισφαλειών, που φθάνει το 58%.

Καλές προθέσεις, αλλά το σπορ είναι ακριβό

Μπορεί η προοπτική της ανάπτυξης πίστας προδιαγραφών Φόρμουλας 1 στην περιοχή της Δραπετσώνας να επέστρεψε στην επικαιρότητα με αφορμή δηλώσεις του εκτελεστικού διευθυντή της διοργανώτριας αρχής του πρωταθλήματος, Μπέρνι Εκλεστοουν, ότι σχεδιάζει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Ωστόσο, τα εμπόδια που θα πρέπει να ξεπεραστούν, για να ξεκινήσουν οι εργασίες, είναι πολλά και μεγάλα. Το σημαντικότερο, βέβαια, είναι το οικονομικό, καθώς η Dielpis Formula 1 εκτίμησε πριν από λίγους μήνες ότι το κόστος του εγχειρήματος υπολογίζεται σε 800 εκατ. ευρώ.

Νέο καθεστώς για αναδιαρθρώσεις χρεών

Σε νέο πλαίσιο για τις αναδιαρθρώσεις κρατικού χρέους, που δεν θα επιτρέπει στη μειοψηφία των πιστωτών να παρεμποδίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ πιστωτών και οφειλετών, όπως έγινε πρόσφατα στην περίπτωση της Αργεντινής και όπως είχε γίνει σε πολύ μικρότερο βαθμό με την Ελλάδα το 2012, αναμένεται να συμφωνήσουν σήμερα τα 400 μέλη της Διεθνούς Ενωσης Κεφαλαιαγορών (ICMA). Οπως αναφέρουν οι Financial Times, τα μέλη της ICMA έχουν συμφωνήσει ώστε σε όλα να νέα κρατικά ομόλογα που εκδίδονται να περιλαμβάνονται ρήτρες που να δεσμεύουν το σύνολο των πιστωτών εφόσον το 75% εξ αυτών έχει δεχτεί μια συμφωνία αναδιάρθρωσης με κάποιον οφειλέτη. Μια δεύτερη αλλαγή αφορά τη λεγόμενη ρήτρα pari passu, η οποία πλέον θα σημαίνει ίση μεταχείριση των πιστωτών, αλλά όχι και πληρωμή τους με τα ίδια ποσά. Αναμφίβολα πρόκειται για μια μικρή νίκη των οφειλετών επί των κερδοσκόπων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή