Το αυτογκόλ της ύφεσης στην οικονομία της Βραζιλίας

Το αυτογκόλ της ύφεσης στην οικονομία της Βραζιλίας

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ώρα που η Βραζιλία διοργάνωνε το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, η οικονομία της επέστρεφε στην ύφεση για πρώτη φορά μετά το 2008. Η είδηση είναι πολύ κακή για την πρόεδρο της χώρας, Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία ελπίζει να επανεκλεγεί στην αναμέτρηση του Οκτωβρίου. Η οικονομία της Βραζιλίας συρρικνώθηκε κατά 0,6% του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο σε σχέση με το α΄ τρίμηνο. Κύρια αιτία της συρρίκνωσης ήταν η υποχώρηση των επενδύσεων κατά 5,3%. Στη διάρκεια του α΄ τριμήνου η βραζιλιάνικη οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση. Ενα ακόμη αυτογκόλ για τη Βραζιλία μετά τη συντριβή από τη Γερμανία.

Aστάθεια στην αγορά του σιταριού προβλέπει για το β΄ εξάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης η εισηγμένη «Μύλοι Σαραντόπουλου». Οπως αναφέρει στην έκθεσή της προς το χρηματιστήριο, η νέα σιτική περίοδος έχει επηρεασθεί από τις καιρικές συνθήκες, που επέδρασαν σημαντικά στην ποιότητα των παραχθέντων σιτηρών σε μεγάλες σιτοπαραγωγούς περιοχές της Ευρώπης. Αυτό σε συνδυασμό με τα διαδραματιζόμενα γεγονότα στην Ουκρανία δημιουργεί μια αστάθεια στην αγορά του σίτου.

Συμβιβασμός στην ΕΥΔΑΠ

Η ΕΥΔΑΠ άρχισε από το τέλος του 2013 την προσπάθεια συμβιβασμού των δικαστικών υποθέσεων που εκκρεμούσαν επί πολλά χρόνια. Στις 16 Ιανουαρίου 2014 υπεγράφη ιδιωτικό συμφωνητικό συμβιβασμού, σύμφωνα με το οποίο, οι από πολλών ετών κατηγορίες αγωγών εργαζομένων και συνταξιούχων –περί τις 2.500 υποθέσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί ευνοϊκές υπέρ αυτών αποφάσεις των δικαστηρίων, πολλές από τις οποίες έχουν καταστεί τελεσίδικες και αμετάκλητες, συνολικού ύψους 134 εκατ. ευρώ– συμβιβάστηκαν τελικώς στο ποσό των 64 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά τα αποθέματα νερού για το λεκανοπέδιο Αττικής, η εταιρεία υποστηρίζει πως η φυσική προσφορά του νερού στην Ελλάδα είναι πολύ πλούσια και τα υπάρχοντα έργα υποδομής, που συλλέγουν και τροφοδοτούν την περιφέρεια της Αττικής με υψηλής ποιότητας νερό, διασφαλίζουν την υπερκάλυψη των αναγκών του εξυπηρετούμενου πληθυσμού.

Το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ θα επιδιώξει να αντλήσει συνολικά ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) την ερχόμενη εβδομάδα, μέσω της έκδοσης εντόκων γραμματίων 6μηνης διάρκειας. Πρόκειται για προγραμματισμένη έκδοση που αποσκοπεί στην αναχρηματοδότηση αντίστοιχου ύψους λήξεων γραμματίων την ερχόμενη Παρασκευή.

Προχωρεί η εξαγορά της HοL από τη Vodafone

Με γρήγορους ρυθμούς προχωρεί η εξαγορά της Hellas Online από τη Vodafone. Ετσι η διεξαγωγή της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας Ιntracom Holdings, μετόχου της Hellas Online, προγραμματίζεται για τις 19 Σεπτεμβρίου 2014. Βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η έγκριση της πώλησης και μεταβίβασης προς τη Vodafone Panafon του 57,6% των μετοχών που κατέχει η εταιρεία στην Hellas Online. Σύμφωνα με την πρόσκληση της ΕΓΣ, εφόσον δεν υπάρξει η απαιτούμενη απαρτία, τότε η επαναληπτική γενική συνέλευση θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Ναυάγησε» το σχέδιο ανάπλασης στην περιοχή Παλατάκι

Σε συμφωνία κατέληξαν ο ΟΛΠ και οι ανάδοχες εταιρείες, που είχαν αναλάβει το 2008 την ανάπτυξη, λειτουργία και εκμετάλλευση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου του οργανισμού στον χερσαίο χώρο της περιοχής Παλατάκι, προκειμένου να μην υπάρξει καμία οικονομική απαίτηση και διεκδίκηση από τη μη εκτέλεση του έργου. Με τον τρόπο αυτό, ολοκληρώνεται και τυπικά ένα ακόμη «ναυάγιο» για την ανάπλαση της περιοχής και τη δημιουργία ενός σύγχρονου εκθεσιακού-συνεδριακού κέντρου. Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και η οικονομική κρίση προβάλλονται ως οι κύριοι λόγοι για την αποτυχία ανάπτυξης του ακινήτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή